RSS

Tag Archives: terengganu

Jalan-jalan cari makan @ Kuala Terengganu : ICT

Assalam semua

2 Miinggu lepas, saya berada di Kuala Terengganu, atas urusan kerja. Bila dah sampai KT, orang kata tak sah kalau tak cuba menu istimewa di KT ni, selain dari keropok lekor, iaitu ICT! ICT tu sebenarnya singkatan kepada Ikan Celup Tepung =)

Survey punya survey, tempat paling banyak di ‘rekomen’ kan adalah di belakang airport Sultan Mahmud. Lebih tepat lagi, di area tepi Pantai Teluk Ketapang. Banyak gerai-gerai yang menyediakan menu ICT ni, anda perlu drive sehingga ke hujung jalan pantai ni untuk pilih gerai mana yang anda nak singgah.

Image

Kedai ICT Haji Pok Long di Pantai Teluk Ketapang

Pesanan: Kalau anda nak pilih ICT atau seafood celup tepung, pilih yang baru di goreng. Baru la terasa kerangupan dia!

Suasana kat Kedai ICT Haji Poklong ni meriah, tambah pulak lepak, makan ICT dengan suasana tepi pantai, memang layan beb!

Image

Sotong celup tepung

OK! Selamat mencuba! Jangan lupa, tinggalkan komen anda ya =)

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jalan-jalan cari makan @ Kerteh : Roti Tempayan

Image

Roti Tempayan @ Kerteh

Minggu ni seminggu lagi bertugas di Kerteh. Ramai kawan-kawan dok ‘rekemen’ Roti tempayan ni, tapi tak berkesempatan nak singgah. So, semalam, saya berkesempatan lepak di Kedai Roti Tempayan ni. Even rancangan Warung Kita Astro pun penah highlight pasal Roti Tempayan ni.

Lokasi kedai ni, just di terletak di tepi jalan Kerteh-Paka. Dari jauh anda akan nampak ‘signboard’ tertulis Roti Tempayan.

Image

Saya singgah ni dah nak maghrib, tapi orang dah mula ramai. Roti tempayan ni sebenarnya sama je dengan Roti Nan. Yang bezanya, di Terengganu ni, perniagaan roti ni, majoritinya adalah Melayu (di tempat lain Roti Nan terkenal di kedai mamak kan =)).

Macam biasa, makan roti tempayan atau roti nan ni, mesti la ada kuahnya kan? Kat sini anda boleh pilih sama ada nak makan dengan kari daging, ayam atau kambing. Saya pilih kambing =)

Pendapat saya, jika diberikan bintang, dari skala 1 (tak sedap) sehingga 5 (sedap gila), saya bagi 3. Boleh la….hehe. Mungkin bagi yang suka makan roti nan kat kedai mamak tu..bagi rating lagi tinggi kot.

Kat kedai ni jugak ada disediakan makanan lain seperti nasi kukus, goreng-goreng dan lain2.

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

D’Tajuzz Homestay Kerteh

Assalam semua!

Hepi bila tengok jumlah kunjungan ke blog ini dari hari ke hari semakin meningkat. Sehingga kini, jumlah pengunjung UNIK ke blog ni sehari dah cecah 100++ orang! Alhamdulillah…Anda yang mahu saya berkunjung ke blog anda, boleh la meninggalkan komen dan link skali ye!

Minggu lepas, saya kena bertugas di Kerteh selama seminggu. Kebiasannya, saya akan tinggal di hotel samada Awana Kijal, Residence Resort ataupun Rumbia Resort. Oleh kerana kali ni isteri dan anak saya nak ikut, so kami decide untuk memilih homestay sebagai tempat penginapan kami selama seminggu.

Melalui iklan di laman Mudah.my, saya menemui beberapa homestay list di Kerteh. Saya memilih D’Tajuzz Homestay, yang terletak di Kampun Baru Kerteh.Tak jauh dari Mesra Mall (Dalam 3km kot). Sampai di sana, kami disambut mesra oleh En Din. Jejak kaki je masuk dalam homestay, memang terasa selesa dan moden.

Homestay ni, bilik-biliknya diubahsuai daripada kabin (kontena). Namun, anda tak terasa macam tinggal dalam kabin. Ruang tamu homestay ni, dihiasi dengan perhiasan serba ringkas, namun tampak moden. Penggunaan cermin kaca sebagai dinding menyerlahkan lagi kemodenan homestay ni di samping meminimakan penggunaan cahaya lampu.

Dengan sewa RM80/malam (saya duduk 5 malam, dapat la diskaun sikit), bilik kami dilengkapi dengan 2 katil, 2 katil queen dan satu katil single. Bilik dilenkapi penghawa dingin dan pemanas air (water heater) dalam bilik mandi.

Bagi yang ingin mengetahu tetang homestay ni lebih lanjut, bolehlah ke blog mereka di SINI.

Halaman luar rumah ni luas, boleh parking kereta 5-6buah kereta. Sewaktu saya di sana, kawasan laur rumah sibuk dengan pengubahsuaian,jadi agak berhabuk sedikit.

Cuma, homestay ni tak ada dapur untuk anda memasak, jadi anda perlu beli makanan di luar. Jangan risau, kedai makan cukup banayk di kawasan berhampiran tu.

Di ruang tamu, ada disediakan TV yang mendapat siaran ASTRO, pemanas air (drinking water heater), pinggan mangkuk, dan di dapur ada mesin basuh.

Kesimpulannya, saya berpuas hati dengan D’Tajuzz Homestay dan saya mungkin akan singgah di sana lagi selepas ini bila ada kerja di Kerteh. =)

P/S: Saya menggunakan Internet Digi. Coverage di sana hanya EDGE.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,