RSS

Category Archives: Cina

Jom Makan : Fook Yuen, Kota Kinabalu

Assalam…

Ha..kali ni saya nak kongsi spot makan best di KK, Sabah. OK, kita start dengan hot spot untuk brekfast dulu. Yang lain-lain, nantikan dalam tulisan lain kali.

Saya kerap berkunjung ke Kota Kinabalu, samada atas urusan kerja, mahupun melancong (termasuk honeymoon =) ). Salah satu spot makan pilihan saya untuk sarapan pagi, adalah Fook Yuen. Ha! Jangan terperanjat, walaupun Restoran ni namanya melambangkan pemilikannya dari kaum tiong hua, namun restoran ni memiliki sijil halal Jakim.

Fook Yuen

Tanda Halal di Fook Yuen

Antara menu kegemaran saya adalah roti bakar, nasi lemak bungkus dan sudah semestinya dinikmati dengan kopi!

Restoran ni ada dua lokasi. Satunya, di kawasan Asia City (Singgahmata) dan satu lagi di kawasan Jalan Gaya (Tamu). Yang di Gaya Street lebih besar.

Kopi Tarik

Kopi Madras dan Roti Bakar. Emmmmdap!

 

Dari segi harga, tidak mahal. Biasa-biasa saja.

Tapi, kalau pegi lewat pagi, bersiap sedialah untuk berdiri menunggu meja kosong. Lagi satu, restoran ni berkonsepkan layan diri. Ambil makanan sendiri, pesan minuman dikaunter dan bayar. Anda akan diberikan nombor giliran untuk air dan roti bakar.

Fook Yuen Jalan Gaya, KK

Ramainya orang dalam kedai ni. Layan diri Ok!

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Jom Makan-Makan @ D’Jamel Corner

Salam semua!

Minggu lepas, hari Jumaat, saya singgah makan di D’ Jamel Corner, Desa Tun Razak, Cheras.

Dah lama rasanya tak makan kat sini, asyik outstation ja kan…=P

Sebenarnya, ‘warung’ D’Jamel Corner ni menyajikan menu-menu masakan Kantonis (Cantonese).

Ada dimsum jugak! =)

Apa yang best kat sini, makanan sedap (bagi saya dan kawan-kawan la), harga pun OK (tak mahal).

Hari Jumaat, menu special dia nasi ayam.

Nasi Ayam

Nasi Ayam-Menu Special hai Jumaat

Lokasi kedai ni, terletak di kawasan industri Desa Tun Razak (Persiaran 118c). Area tu ada perodua service.

Waktu operasi :

Hari bekerja : Tengahari-Malam

Sabtu : Petang-Malam

Ahad : Tutup

Waktu malam, biasanya ada karaoke, lagu-lagu 60an, 70an.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

>Al-kisah Yee Sang

>


Salam semua…..


Memang lama xupdate blog coz banyak ‘bergerak’ ke sana sini. Entri kali ni nak cerita pasal Yee Sang yang popular semasa musim perayaan tahun baru Cina.

Sempena tahun baru cina, staf-staf department aku berpakat nak buat yee sang bagi meraikan bersama rakan-rakan yang berbangsa Cina menyambut Tahun Baru Cina. Chefnya? Sudah semestinya Muslim yang berbangsa Cina bagi memastikan keaslian resepinya dan juga kesucian makanan tersebut atau dalam erti kata lain, HALAL.

Time diorang tengah prepare, sempat jugak aku mengintai-intai macam mana diorang buat. Nampak macam senang, tapi macam-macam pulak bahan-bahan dia tambah sampai tak terhafal aku. Yang pasti, sayuran adalah bahan utama dan juga kepingan hirisan salmon.

Time makan, apa lagi….cuba la! Rupanya sedap jugak ye yee sang ni (walaupun resepi ni dah di modenkan skit oleh kawan kitorang).

Ni la antara bahan-bahan membuat yee sang. Siap ada strawberi tu! hehe. Moden sikit.

Seperti biasa, entri aku akan disertai sedikit trivia mengenai tajuk entri aku. Trivia yee sang

-Juga disebut sebagai yusheng atau yuu shang (mandarin) atau lo hei (kantonis)
Yúshēng (余升) bermaksud kemakmuran.
-Dipercayai, semakin tinggi yee sang diangkat, semakin tinggi nasib (baik) si pemakan berubah.
-Juga dikatakan asalnya yee sang ini adalah daripada masyarakat nelayan di cina di makan kepingan ikan dihidangkan semasa hari ke tujuh tahun baru cina atau disebut renri.

 
Leave a comment

Posted by on February 15, 2011 in 1Malaysia, Cina, Corat-coret, Majmuk, Makan-makan, Yeesang