RSS

Monthly Archives: March 2012

D’Tajuzz Homestay Kerteh

Assalam semua!

Hepi bila tengok jumlah kunjungan ke blog ini dari hari ke hari semakin meningkat. Sehingga kini, jumlah pengunjung UNIK ke blog ni sehari dah cecah 100++ orang! Alhamdulillah…Anda yang mahu saya berkunjung ke blog anda, boleh la meninggalkan komen dan link skali ye!

Minggu lepas, saya kena bertugas di Kerteh selama seminggu. Kebiasannya, saya akan tinggal di hotel samada Awana Kijal, Residence Resort ataupun Rumbia Resort. Oleh kerana kali ni isteri dan anak saya nak ikut, so kami decide untuk memilih homestay sebagai tempat penginapan kami selama seminggu.

Melalui iklan di laman Mudah.my, saya menemui beberapa homestay list di Kerteh. Saya memilih D’Tajuzz Homestay, yang terletak di Kampun Baru Kerteh.Tak jauh dari Mesra Mall (Dalam 3km kot). Sampai di sana, kami disambut mesra oleh En Din. Jejak kaki je masuk dalam homestay, memang terasa selesa dan moden.

Homestay ni, bilik-biliknya diubahsuai daripada kabin (kontena). Namun, anda tak terasa macam tinggal dalam kabin. Ruang tamu homestay ni, dihiasi dengan perhiasan serba ringkas, namun tampak moden. Penggunaan cermin kaca sebagai dinding menyerlahkan lagi kemodenan homestay ni di samping meminimakan penggunaan cahaya lampu.

Dengan sewa RM80/malam (saya duduk 5 malam, dapat la diskaun sikit), bilik kami dilengkapi dengan 2 katil, 2 katil queen dan satu katil single. Bilik dilenkapi penghawa dingin dan pemanas air (water heater) dalam bilik mandi.

Bagi yang ingin mengetahu tetang homestay ni lebih lanjut, bolehlah ke blog mereka di SINI.

Halaman luar rumah ni luas, boleh parking kereta 5-6buah kereta. Sewaktu saya di sana, kawasan laur rumah sibuk dengan pengubahsuaian,jadi agak berhabuk sedikit.

Cuma, homestay ni tak ada dapur untuk anda memasak, jadi anda perlu beli makanan di luar. Jangan risau, kedai makan cukup banayk di kawasan berhampiran tu.

Di ruang tamu, ada disediakan TV yang mendapat siaran ASTRO, pemanas air (drinking water heater), pinggan mangkuk, dan di dapur ada mesin basuh.

Kesimpulannya, saya berpuas hati dengan D’Tajuzz Homestay dan saya mungkin akan singgah di sana lagi selepas ini bila ada kerja di Kerteh. =)

P/S: Saya menggunakan Internet Digi. Coverage di sana hanya EDGE.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Resepi Muffin Coklat

Assalam…dan salam sejahtera =)

Topik resepi ni agak mendapat sambutan dalam blog ni. Daripada statistik, carian resepi antara yang tertinggi. Ok, kali ni, nak kongsi resepi muffin coklat. Sedap dan mudah je =)

First of all, thanks and credit to myresipi.com, sebab, resepi asal muffin ni saya amik dari sana (saya pun google gak nak cari respi) hehe.

Bahan yang anda perlukan:

250g cooking chocolate (saya suka lebih coklat)

70g mentega

2 biji telur

50g gula halus

60g tepung gandum

1 sudu teh baking powder

Cara-cara memasak:

1. Menggunakan kaedah double boiler, cairkan coklat masakan.

2. Masukkan mentega, dan kacau sehingga cair.

3. Panaskan oven, pada suhu 170C

4. Pecahkan telur dalam mangkuk lain, dan masukkan gula halus,kacau hingga sebati.

5. Bila dah sebati, masukkan telur dan gula tadi ke dalam mangkuk yang ada coklat dan mentega. Kacau semuanya sampai sebati.

6. Campurkan tepung dan serbuk penaik,seterusnya ayak ke dalam mangkuk adunan coklat tadi. Kacau sehingga adunan semuanya sebati.

7. Ha..dah boleh la isi adunan tadi ke dalam cawan. Tapi ingat, isi separuh ja, sebab nanti ia akan kembang.

Isi separuh je

8. Bakar selama 20minit.

9. Selepas 20 minit, keluarkan muffin dan biarkan ia sejuk sedikit. Pada mulanya, ia agak embik, tapi lama kelamaan dah ok.

Ni la hasilnya!!!

Chocolate muffin

Muffin coklat saya =)

Selamat mencuba!

 

 
Leave a comment

Posted by on March 13, 2012 in 1Malaysia, Makan-makan, Menarik

 

Tags: , , , , , , , ,