RSS

Tag Archives: resipi

Resepi Muffin Coklat

Assalam…dan salam sejahtera =)

Topik resepi ni agak mendapat sambutan dalam blog ni. Daripada statistik, carian resepi antara yang tertinggi. Ok, kali ni, nak kongsi resepi muffin coklat. Sedap dan mudah je =)

First of all, thanks and credit to myresipi.com, sebab, resepi asal muffin ni saya amik dari sana (saya pun google gak nak cari respi) hehe.

Bahan yang anda perlukan:

250g cooking chocolate (saya suka lebih coklat)

70g mentega

2 biji telur

50g gula halus

60g tepung gandum

1 sudu teh baking powder

Cara-cara memasak:

1. Menggunakan kaedah double boiler, cairkan coklat masakan.

2. Masukkan mentega, dan kacau sehingga cair.

3. Panaskan oven, pada suhu 170C

4. Pecahkan telur dalam mangkuk lain, dan masukkan gula halus,kacau hingga sebati.

5. Bila dah sebati, masukkan telur dan gula tadi ke dalam mangkuk yang ada coklat dan mentega. Kacau semuanya sampai sebati.

6. Campurkan tepung dan serbuk penaik,seterusnya ayak ke dalam mangkuk adunan coklat tadi. Kacau sehingga adunan semuanya sebati.

7. Ha..dah boleh la isi adunan tadi ke dalam cawan. Tapi ingat, isi separuh ja, sebab nanti ia akan kembang.

Isi separuh je

8. Bakar selama 20minit.

9. Selepas 20 minit, keluarkan muffin dan biarkan ia sejuk sedikit. Pada mulanya, ia agak embik, tapi lama kelamaan dah ok.

Ni la hasilnya!!!

Chocolate muffin

Muffin coklat saya =)

Selamat mencuba!

 

 
Leave a comment

Posted by on March 13, 2012 in 1Malaysia, Makan-makan, Menarik

 

Tags: , , , , , , , ,

Jom buat sendiri : Tart Telur

 

Salam semua….

Dah lama sebenarnya nak tulis pasal resipi ni. Resipi DIY kali ni ialah tart telur…..simple n sedap!

Tart biasanya ada 2 bahagian, iaitu, kerak (crust) di luar dalam inti(filling).

Untuk buat crust (kerak)nya, bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur

Macam mana caranya? Ikut step2 di bawah:

  1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.

Then, jom tengok apa pulak bahan nak buat inti (filling)nya! :

  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence

Cara-caranya:

  1. Pukul gula dan telur.
  2. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  3. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.

Bila dah siap diisi intinya dalam bekasnya, masukkan ke dalam oven dan bakar selama 10 pada suhu 180°C.

Tada……

Inilah hasilnya:

 

 

 

 
15 Comments

Posted by on March 13, 2011 in Makan-makan, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , ,