RSS

Category Archives: Corat-coret

Upin Ipin ada kedai makan?

Assalam….

Ha..maju kan upin ipin? Ada kedai makan sendiri. Hehe…Bagi saya, pemilik restoran ni bijak mengambil peluang. Sebab karakter upin ipin tengah ‘famous’ kan!

Kedai makan upin ipin ni terletak di Bandar Baru Bangi, Jalan 6/7B, Seksyen 6. Berdekatan dengan D’One steak, bertentangan dengan kawasan Seri Bangi.

Konsep makanan di Kedai Makan Upin & Ipin ni, kebanyakannya adalah makanan kampung, lebih-lebih lagi ‘ayam goreng’ kegemaran Upin & Ipin. Dari segi harga, boleh dkategorikan sebagai harga pertengahan, tak murah dan tak mahal sangat.

Restoran

Suasana dalam Kedai Makan Upin Ipin

Air pun brand sendiri okay!

Saya mencuba hidangan Nasi Putih dengan daging merah. Rasanya, boleh tahan! Harganya, RM 1x termasuk minuman (tak ingat exact price).

Ok. dalam kedai ni pun, selain makanan, terdapat pelbagai barangan jenama Upin Ipin. Jadi, siapkan dompet anda jika anak anda jenis ‘gila’ upin ipin…hehe…

Saya xdapat nak tangkap gambar luar kedai sebab time tu hujan.

Ok. Setakat ini dahulu kali ni!

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Biskut ala-ala Famous Amos

Assalam…

 

Hujung minggu lepas, berkesempatan nak buat biskut untuk raya ni skit. TTinjau punya tinjau, decide nak buat biskut chocolate chips, ala-ala famous amos gitu! Haha..almaklum la..nak beli famous amos selalu, bankrap la cek! Resepinya, tak susah..bahan-bahan pun senang dapat. Kat bawah ni ringkasan resepi biskut ni.

Famous Amos Recipe

Resepi Chocolate Chips ala Famous Amos
(Klik untuk besarkan)

Saya beli semua bahan-bahan ni kat ‘MAKCIK’ , Bandar Baru Bangi. Nak tahu kat mana? KLIK SINI.

Bila anda dah siap adun, bakar dengan oven, dengan suhu sekitar 150-160°C selama 15-20 minit (bergantung dengan oven yang anda pakai.

Ni la rupanya Adunan 1 yang dah diadun sebati

Ni pula rupa adunan 1 yang dah dicampur dengan adunan 2 dan digaul sebati.

Chocolate chips

Biskut sedang dibakar

Tu dia…homemade chocolate chips dah siap!

Senang ja nak buat ni. Sekilo tepung boleh dapat 3-4 balang besar biskut ni. Jimat,sedap, dan puas hati!

Selamat mencuba!

 

 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2012 in Corat-coret, Makan-makan, Menarik

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya: part 2

Assalam…

Hehe..macam sinetron plak..ada siri-siri. Anyway, dah masuk fasa kedua Ramadhan. Kejap ja kan?

Semalam berkesempatan mengunjungi Jalan TAR, yang famous dengan pelbagai gerai kain baju. Target utama, nak beli baju melayu, kaler merah cili. =)

Macam biasa, nak sampai ke sana, jalan sesak. Open space parking pun cepat ja penuh (baru jam 11.30pg ketika tu). Tapi, saya ada favourite parking spot saya kalau berkunjung ke SOGO ataupun Jalan TAR. Saya parking kat bangunan CIMB bersebelahan SOGO tu. Parking space yang banyak (banyak tingkat jugak), parking rate RM3/jam (kalau tak salah).

OK. Habis bab parking. Maka bermula la perjalanan kami (aiseh ayat) di Jalan TAR. Kami tak terus ke kedai-kedai dalam bangunan, tapi terus mengunjungi gerai2 di celah2 lorong belakang bangunan. Pergh! Dah la panas (sapa suruh pi tengahari), orang punya la ramai! Sesak! So, pastikan anda tahan dengan keadaan macam tu. Takut nanti pengsan pulak.

Gerai demi gerai kami berkunjung, lastly saya jumpa juga baju melayu yang sesuai. Purata harga baju melayu di gerai-gerai disini antara RM100-150 (ada yang set bersama sampin). Saya beli yang harga RM120, tapi bila dah tawar-tawar, dapat lah RM100 (ingat, tawar menawar dulu ye).

Dah setel cari baju saya, cari baju isteri pulak. Banyak pilhan yang terdapat disini, harga dalam lingkungan RM80-200. Baju melayu dan baju kurung untuk kanak-kanak pun banyak pilihan.

Bila dah selesai, baru kami pusing-pusing ke dalam kedai-kedai di Jalan TAR. Ha, bila masuk kat dalam kedai-kedai ni, terkejut jugak tengok, ada ja baju melayu yang lagi murah, antara RM39-RM100. Wah..rasa rugi plak..huhu. Saya tak sempat tengok jenis dan kualiti kain, sebab terlalu ramai orang di dalam kedai.

Hampir 2 jam 30 minit kami ‘bersiar-siar’, kami pun balik….So, nasihat saya, pusing-pusing survey dulu sebelum beli. =)

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya

Salam semua!

Ha..lagi 2 minggu lebih..kita akan menyambut Aidilfitri. Macam mana puasa anda tahun ni?

Tahun lepas, saya beli kain, upah orang jahitkan baju melayu. Tapi, bila calculate2 balik, macam membazir pulak! Yela, kain ja dah brapa, upah ja…paling kurang RM60 (di Kedah la…kalau di KL RM80 ke atas). Total semua, dah seratus lebih. So, tahun ni saya decide, untuk beli yang dah siap.

Sabtu lepas, saya sempat meninjau-ninjau baju raya. Alang2, beli baju raya anak isteri sekali. Destinasi pertama kami,KWC, Kenanga Wholesale City. As expected, di KWC, tak banyak baju lelaki. Majority kedai adalah baju wanita. Sempat la saya ‘sambar’ 3-4 helai baju kemeja (untuk saya, adik, ayah dan ayah mertua). Berdasarkan pemerhatian saya, harga bagi baju lelaki, seperti biasa. Saya masih boleh dapat kemeja dengan harga RM20-29 sehelai. Kebanyakannya kain cotton. Kedai baju lelaki banyak terletak di tingkat LG dan G.

So, sampai la turn wife. Puas jugak pusing kedai-kedai nak cari baju kurung warna merah (nak sedondon la katakan). Baju kurung banyak terdapat di tingkat 3-4. Ha…harga bagi baju wanita, saya dan isteri perasan, ada peningkatan harga. Kalau dulu (bukan musim raya) masih boleh dapat harga bawah RM100-RM200. Tapi, mentang-mentang dah nak raya ni, purata harga dari RM150 ke RM300! Ada jugak yang harga bawah RM100, tapi kain yang kurang berkualiti, ataupun corak/trend lama (mengikut kata isteri saya la). Last2, dapatlah jugak sepasang baju untuk dia. Baju baby plak, dapat la 2-3 pasang. Harga baju baby pun rasa macam ada sedikit peningkatan harga.

Oleh kerana KWC tak ada baju melayu, so saya decide untuk ke Mydin USJ. Tahun lepas, saya pernah ke sini, beli baju untuk majlis hari raya company. Bila sampai, biasa la, masalah jam, masalah parking, terpaksa parking agak jauh. Dah masuk dalam, MasyaAllah, ramainya orang! Terus ke tempat tujuan, seksyen pakaian. Bagi saya, berbaloi beli baju melayu di Mydin ni. Harga tak mahal, sekitar RM50-80 (majoriti). Kualiti pun OK! Baju melayu untuk baby pun murah! Harga sekitar RM29.90! Saya beli di KWC RM50! So, finally, saya rasa, anda jangan pandang rendah untuk beli baju di Mydin. Duit pun jimat!

 
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Bazar Ramadhan : Area Bangi/Putrajaya

Assalam….

Ha..bila dah sampai bulan ramadhan ni, salah satu perkara yang signifikan adalah kewujudan bazar ramadhannya. Buat yang bekerja, terutamanya di bandar-bandar besar, dan selalu tersekat dalam kesesakan jalanraya, bazar ramadhan semestinya destinasi ‘wajib’ yang anda akan kunjungi lepas pulang dari kerja (termasuklah saya hehe).

Oleh kerana saya tinggal di kawasan bangi/putrajaya..so saya nak bagi review sikit tentang lokasi-lokasi bazar ramadhan berhampiran bangi/putrajaya.

1. PKNS Bangi

Lokasi ni adalah lokasi pertama bazar ramadhan yang saya kunjungi, sebab saya masih kurang mahir tentang kawasan bangi/putrajaya (baru pindah). Dari segi kemeriahan, bazar ni boleh tahan! Agak ramai pengunjung. Dari segi jumlah gerai, saya anggarkan dalam ~50 buah gerai terdapat di sana. Dari segi kepelbagaian juadah, saya rasa, agak sama sahaja dengan tempat lain. Gerai yang paling mendapat sambutan adalah gerai ayam olek. Antara juadah lain yang terdapat di sana adalah lauk pauk, nasi kerabu nasi beriyani, kuih-muih, murtabak, nasi lemak kukus (pun ramai beli), nasi arab, roti john dan lain2.

2. Seksyen 16, Bangi (Berhampiran stesyen minyak Shell)

Image

Lokasi Bazar Ramadhan Seksyen 16, Bandar Baru Bangi

Skala bazar di sini lebih besar berbanding dengan bazar di PKNS Bangi. Saya anggarkan, hampir ~100++ buah gerai ada di sini. Dari segi kepelbagaian juadah, pilihan disini lebih banyak. Dari segi harga, agak berpatutan  di sini. Pada hari selasa, ia diadakan serentak dengan pasar malam. Bertambah meriah. Nak beli barang dapur pun senang, sekali jalan ja! Antara juadah yang unik adalah burger bakar, kambing golek, nasi kerabu, dll. Secara amnya, bazar ini menjadi kegemaran saya.

3. Precint 2, Putrajaya

Ha…yang ni memang besar. Mungkin mencecah ~200+ gerai yang berniaga di sini. Terletak di kawasan yang sama dengan kawasan pasar tani (Selasa,Jumaat). Dah besar, memanglah meriah kan! Dengan orang2 gomen yang pejabatnya berdekatan, boleh singgah sebelum balik rumah! Dari segi kepelbagaian, memang banyak jenis makanan terdapat disini. Tapi, berdasarkan tinjauan rambang saya, saya rasa kebanyakan makanan di sini adalah dari Utara dan Timur. Antara yang famous kat sini, Roti John Unan. Beratur orang nak beli! Ada beberapa lagi juadah yang perlu beratur disini. Macam jadi fenomena beratur plak kat sini hehe. Dari segi parking, kalau kena masanya, OK ja tempat parking, ada tempat lapang untuk parking. Tapi, AWAS! Kalau boleh elakkan dari parking di tepi2 jalan, sebab dah banyak kali saya tengok pihak berkuasa menyaman kereta-kereta yang parking di tepi jalan (walaupun saya rasa tindakan ini tidak patut, oleh kerana bukannya selalu macam ni dan tempat parking memang tak cukup waktu puncak).

Ok! Setakat ni dulu untuk kali ni. Next entri, lokasi bazar seterusnya di sekitar bandar tasik selatan/sungai besi/bandar sri permaisuri….insyaAllah.

P/S: Jangan membazir plak ye! Jangan makan sampai tak larat nak beribadat plak! Bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita merebut peluang beribadat, kerana pahalanya berganda, bukan berebut nak makan macam2 =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

D’Tajuzz Homestay Kerteh

Assalam semua!

Hepi bila tengok jumlah kunjungan ke blog ini dari hari ke hari semakin meningkat. Sehingga kini, jumlah pengunjung UNIK ke blog ni sehari dah cecah 100++ orang! Alhamdulillah…Anda yang mahu saya berkunjung ke blog anda, boleh la meninggalkan komen dan link skali ye!

Minggu lepas, saya kena bertugas di Kerteh selama seminggu. Kebiasannya, saya akan tinggal di hotel samada Awana Kijal, Residence Resort ataupun Rumbia Resort. Oleh kerana kali ni isteri dan anak saya nak ikut, so kami decide untuk memilih homestay sebagai tempat penginapan kami selama seminggu.

Melalui iklan di laman Mudah.my, saya menemui beberapa homestay list di Kerteh. Saya memilih D’Tajuzz Homestay, yang terletak di Kampun Baru Kerteh.Tak jauh dari Mesra Mall (Dalam 3km kot). Sampai di sana, kami disambut mesra oleh En Din. Jejak kaki je masuk dalam homestay, memang terasa selesa dan moden.

Homestay ni, bilik-biliknya diubahsuai daripada kabin (kontena). Namun, anda tak terasa macam tinggal dalam kabin. Ruang tamu homestay ni, dihiasi dengan perhiasan serba ringkas, namun tampak moden. Penggunaan cermin kaca sebagai dinding menyerlahkan lagi kemodenan homestay ni di samping meminimakan penggunaan cahaya lampu.

Dengan sewa RM80/malam (saya duduk 5 malam, dapat la diskaun sikit), bilik kami dilengkapi dengan 2 katil, 2 katil queen dan satu katil single. Bilik dilenkapi penghawa dingin dan pemanas air (water heater) dalam bilik mandi.

Bagi yang ingin mengetahu tetang homestay ni lebih lanjut, bolehlah ke blog mereka di SINI.

Halaman luar rumah ni luas, boleh parking kereta 5-6buah kereta. Sewaktu saya di sana, kawasan laur rumah sibuk dengan pengubahsuaian,jadi agak berhabuk sedikit.

Cuma, homestay ni tak ada dapur untuk anda memasak, jadi anda perlu beli makanan di luar. Jangan risau, kedai makan cukup banayk di kawasan berhampiran tu.

Di ruang tamu, ada disediakan TV yang mendapat siaran ASTRO, pemanas air (drinking water heater), pinggan mangkuk, dan di dapur ada mesin basuh.

Kesimpulannya, saya berpuas hati dengan D’Tajuzz Homestay dan saya mungkin akan singgah di sana lagi selepas ini bila ada kerja di Kerteh. =)

P/S: Saya menggunakan Internet Digi. Coverage di sana hanya EDGE.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bicara tokoh: Dato’ Farah Khan

Assalam semua!

Dah lama tak menulis tentang tokoh. Kebetulan hari ni, saya membelek-belek buku 50 kisah usahawan wanita Malaysia dan terbaca mengenai Dato’ Farah Khan. Mungkin nama beliau kurang dikenali, namun bagi peminat fesyen di Malaysia, beliau adalah seorang tokoh yang berjaya. Jom kita kenali siapa beliau dan jadikan motivasi untuk kita juga berjaya.

Dato’ Farah Khan sebenarnya adalah seorang presiden dan pengasas bersama Melium Group. Melium Group merupakan pemasar pakaian, kasut, beg dan aksesori berjenama di Malaysia, seperti Aigner, Cole Haan, Tod’s, Hugo Boss, Christian Lacroix, Ermenegildo Zegna dan pelbagai lagi.

Farah Khan

Dato' Farah Khan..tokoh fesyen yang berjaya (Source: http://www.thebrandlaureate.com)

Beliau sebenarnya berasal daripada Singapura, tetapi sudah lama menetap di Malaysia dan mendapat taraf penduduk tetap Malaysia.

Bercerita mengenai latara belakang keusahawanannya, beliau sebenarnya banyak dipengaruhi oleh ibu dan bapanya, yang merupakan usahawan. Bapanya merupakan pemborong berlian yang mengetuai persatuan pedagang berlian di Singapura. Ibu beliau pula memiliki kedai jahit yang banyak menggunakan fabrik-fabrik berjenama seperti Versace dan YSL. Dari sini lah bermulanya minat beliau dalam bidang fesyen dan juga keusahawanan.

Minat beliau dalam fesyen terserlah apabila beliau cuba menghasilkan dan mereka pakaian untuk anak-anak patung Barbie dengan menggunakan kain-kain perca dari kedai jahit ibunya. Pada usia 16 tahun, beliau memenangi satu pertandingan mereka fesyen, dengan mendapat hadiah utama.

Pada tahun 1976, beliau mula mengorak langkah dalam bidang keusawanan fesyen dengan  membuka butik The Link di Singapura dan diikuti dengan Le Salon di Malaysia. Pada tahun 1989, Melium ditubuhkan.

Sepuluh tahun kemudian, Melium melancarkan Aseanaa, galeri fesyen yang membawa tema etnik Asia yang antaranya memasarkan produk daripada Tom Abang Saufi,Rizalman, dan jenama beliau sendiri FARAHKHAN. Aseana terletak di Suria KLCC.

Selain daripada membawakan fesyen antarabangsa ke dalam pasaran Malaysia, Dato’ Farah juga adalah antara yang terawal membawakan budaya kafe ke Malaysia dengan memegang francais Dome dari Australia pada tahun 1996.

Kejayaan Dato’ Farah Khan mendapat perhatian pelbagai pihak, dan beliau pernah menerima beberapa anugerah, diantara ‘The BrandLaureate Brand Personality Award’ pada tahun 2008.

Semoga sedikit perkongsian mengenai tokoh pada kali ini dapat memberikan anda motivasi dan inspirasi untuk terus berjaya, berjaya dan terus berjaya!

P.S: Tinggaklan komen anda dan link blog anda untuk saya lawati =)

 
 

Tags: , , , , , ,

Kat mana nak beli belah dengan harga borong?

Assalam dan salam sejahtera….

Ramai yang suka berniaga di internet kan? Ramai juga yang bercita-cita nak buka perniagaan sendiri. Antara jenis-jenis perniagaan yang ‘femes’ di internet adalah tekstil, tudung, aksesori wanita, barangan hiasan, pakaian, minyak wangi dan barangan hobi. Tapi..kat mana nak beli semua tu dengan harga borong? Dalam post kali ni, saya nak kongsi dengan anda, kat mana lokasi untuk anda membeli belah dengan harga borong. Harap-harap, dengan perkongsian ni, anda yang nak mula berniaga, boleh berniaga. Anda yang tak berniaga pulak, boleh la berjimat =). Tapi, semua lokasi yang saya kongsikan ni, semuanya berada di KL.

Jalan TAR:

Jalan TAR ni memang femes dengan tekstil, tudung dan pakaian. Namun, ada masanya, para penjual cuba bermain harga. Jadi, berhati-hati semasa membeli. Biasanya, jualan tekstil, pakaian siap, harganya agak murah sikit la dari pasaran. Bagi saya, tidak sesuai untuk anda beli buat berniaga. Takut takdak untung plak nanti! Tapi, kalau tudung, ada satu kedai, Muaz Textile, harganya agak murah berbanding yang lain. Boleh la anda buat berniaga!

Plaza TAR:

Saya tak pernah lagi sampai ke Plaza TAR. Tapi, melalui cerita dari kawan-kawan, dikatakan pakaian di sini juga murah2. Lokasi pun berhampiran Jalan TAR.

Plaza GM:

GM Plaza ni terletak di celah-celah kedai di Chow Kit. Ramai yang tak perasan lokas plaza GM ni. Untuk mengetahui lokasi sebenar plaza GM di Chow Kit, saya letak map:

Plaza GM

Lokasi Plaza GM, Chow Kit (Source:www.plazagm.com.my)

Satu lagi Plaza GM berada di Bantar Botanic Klang. Berdekatan dengan Jusco Bukit Tinggi, Klang. Lokasi tepat, rujuk map di bawah:

Plaza GM Klang

Lokasi GM Klang (Source: Google Map)

Secara peribadi, saya lebih suka ke Plaza GM di Chow Kit oleh kerana ‘product range’ atau kepelbagaian produk lebih banyak berbanding dengan di GM Klang. Daripada pakaian, aksesori, permainan, ke pelbagai pilihan barangan hobi dijual disini. Namun, apa yang merimaskan saya adalah kesesakan untuk sampai ke sana. Lagi satu, bab parking kereta, agak terhad dan sempit. Jika anda lewat turun, anda akan tersekat di sepanjang jalan turun ke bawah. Lif yang disediakan juga tidak mencukupi, sehingga menyebabkan anda akan menunggu lama sebelum dapat naik lif ke tempat parking. Yang istimewanya, untuk ke tingkat parking, anda dan kereta anda sekali akan di bawa dengan lif =).

Di GM Klang pula, saya berpendapat kebanyakan (majoriti) produk di sana adalah produk pakaian, daripada bayi sampailah dewasa. Di GM Klang, masalah parking tidaklah seteruk di Plaza GM Chow Kit oleh kerana di GM Klang terdapat kawasan luas untuk parking (open space). Untuk sampai ke sini, saya selalu ikut Lebuhraya KESAS (lebih mudah bagi saya). Di sini, terdapat lebih daripada 6 pavilion (seperti gudang). Jika penat, terdapat gerai-gerai makan dan minum di antara pavilion-pavilion yang ada.

Tips: Jika nak beli dengan harga borong, pastikan sentiasa tanya penjual dengan harga borong dan jumlah minimum yang perlu dibeli untuk mendapat harga borong. Selalunya, harga borong adalah separuh daripada harga yang dipamerkan. Sesetengah kedai menetapkan jumlah minimum daripada 3-6. Dan ada juga yang mengenakan syarat untuk anda membeli sedozen (12).

Kenanga Wholesale City:

Tempat ni saya baru ja discover sebelum CNY hari tu. Pertama kali sampai ke sini, agak terkejut dengan harga yang begitu murah berbanding tempat lain. Harga yang ditawarkan daripada RM5-100 (Majoriti) dan hanya sesetengah sahaja yang berharga mahal. Yang best, di sini, terdapat banyak kedai yang membenarkan anda membeli secara runcit (sikit) dengan harga yang masih lagi murah berbanding dengan harga di luar. Untuk sampai ke sini, anda perlu ikut map di bawah:

Kenanga Wholesale City Map

Map ke Kenanga Wholesale City (Source: Google Map)

Di sini, saya rasa lebih selesa, dari segi parking dan juga suasana dalamannya. Cuma, nak sampai ke sana, agak sesak. Seperti di Plaza GM, anda perlu keluar awal dari tempat parking (sebelum jam 4.30ptg) bagi mengelakkan anda terperangkap dengan kesesakan sepanjang jalan turun dari tempat parking di sini. Kebanyakan produk di sini adalah pakaian (majoriti).

Semoga dengan perkongsian saya kali ni dapat membantu anda membeli belah dengan lebih jimat dan bagi yang nak berniaga, anda boleh mulakan perniagaan anda =)

Jangan lupa tinggalkan komen anda ya!

 
23 Comments

Posted by on January 29, 2012 in Corat-coret, Kewangan, Menarik, Perniagaan

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Tips memilih warna cat untuk rumah anda

Assalamualaikum dan salam sejahtera….

Post ni, rasanya baru post kedua tentang deko-deko rumah. Memandangkan daripada statistik, carian mengenai deko-deko rumah adalah antara carian yang tertingi, jadi saya mencari-cari tajuk-tajuk yang sesuai untuk ditulis. Untuk post kali ni, jom kita belajar, tips-tips bagi memilih warna cat untuk rumah anda. Semoga apa yang saya kongsikan, sedikit sebanyak akan membantu anda dalam men’deko’ rumah anda. Ingat, buat sendiri lebih murah (jimat)! Tapi, kena kerah tenaga la sikit kan…..=)

Pertama, anda kena pilih keadaan yang anda inginkan untuk ruang yang hendak di cat. Adakah inginkan ruang yang ‘panas’ atau ‘sejuk’. Keadaan ‘panas atau sejuk’ juga merujuk kepada mood yang anda inginkan. Antara warna yang ‘panas’ adalah seperti merah, oren, kuning terang. Manakala warna yang membawa ‘mood’ sejuk pula (tenang) adalah seperti hijau, ungu dan biru. Ruang aktif selalunya akan di cat dengan warna yang lebih terang dan ceria. Manakala ruang rehat, tidur atau santai, selalunya di cat dengan warna yang lebih malap (jangan la gelap pula).

Tips kedua dari saya, buat tinjauan dengan perabot dan barang-barang yang ada disekeliling tempat yang ingin di cat. Antara barangan atau perkara lain yang perlu diperhatikan, adalah warna lantai atau warna karpet utama di ruang tersebut. Pastikan warna yang anda pilih bersesuaian dengan warna barangan tersebut (dapatkan nasihat penjual cat atau ambil gambar dan bawa ke kedai cat).

Perkara ketiga yang perlu anda ketahui adalah, luas ruang tersebut. Sekiranya ruang yang hendak di cat luas, dan anda ingin menampakkan ruang itu tidak terlalu luas, anda boleh menggunakan cat yang lebih gelap. Dan sekiranya anda merasakan ruang itu agak sempit, gunakan cat yang lebih cerah agar ruang tersebut nampak lebih luas (secara ilusi).

color code

Pelbagai pilihan ton warna terdapat dalam katalog cat

Sebelum membuat keputusan untuk membeli cat dalam kuantiti yang banyak, anda dinasihatkan untuk membelinya dalam kauntiti yang lebih kecil terlebih dahulu. Ini adalah kerana, selalunya, cat yang dibeli, dilihat dari katalog, tidak semestinya warna yang dibeli akan kelihatan sama apabila di cat di dinding. Mungkin akan kelihatan dalam ton warna yang berbeza, lebih gelap atau lebih cerah. Beli sikit, balik, cuba dulu di penjuru, lihat samada sesuai atau tidak, jika sesuai, anda bolehlah terus beli dalam kuantiti yang banyak. Saya pernah alami perkara ni, di katalog nampak macam ungu, apabila di cat, warnanya seperti pink. Satu lagi, jangan lupa dapatkan kod warna cat setiap kali membuat pembelian bagi memastikan apabila anda ingin menambah cat, warna yang dibeli adalah sama seperti yang anda gunakan sekarang.

Tips terakhir buat kali ni, tentukan dinding ‘feature’ atau dinding utama dalam ruang yang anda hendak cat. Kebiasaannya, dinding utama adalah dinding yang terletak bertentangan dengan pintu masuk sesebuah ruang. Warna bagi dinding utama adalah warna komplemen (dapatkan nasihat pengedar cat) atau warna yang lebih terang/gelap dari dinding yang lain di sekelilingnya.

Semoga anda mendapat manfaat daripada sekit perkongsian pengalaman di atas.

Pssstt : Tulis la sikit komen…kalau nak saya lawat blog, tinggalkan link ye =)

 
2 Comments

Posted by on January 14, 2012 in Corat-coret, Dekorasi Rumah, Menarik

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

>Al-kisah Yee Sang

>


Salam semua…..


Memang lama xupdate blog coz banyak ‘bergerak’ ke sana sini. Entri kali ni nak cerita pasal Yee Sang yang popular semasa musim perayaan tahun baru Cina.

Sempena tahun baru cina, staf-staf department aku berpakat nak buat yee sang bagi meraikan bersama rakan-rakan yang berbangsa Cina menyambut Tahun Baru Cina. Chefnya? Sudah semestinya Muslim yang berbangsa Cina bagi memastikan keaslian resepinya dan juga kesucian makanan tersebut atau dalam erti kata lain, HALAL.

Time diorang tengah prepare, sempat jugak aku mengintai-intai macam mana diorang buat. Nampak macam senang, tapi macam-macam pulak bahan-bahan dia tambah sampai tak terhafal aku. Yang pasti, sayuran adalah bahan utama dan juga kepingan hirisan salmon.

Time makan, apa lagi….cuba la! Rupanya sedap jugak ye yee sang ni (walaupun resepi ni dah di modenkan skit oleh kawan kitorang).

Ni la antara bahan-bahan membuat yee sang. Siap ada strawberi tu! hehe. Moden sikit.

Seperti biasa, entri aku akan disertai sedikit trivia mengenai tajuk entri aku. Trivia yee sang

-Juga disebut sebagai yusheng atau yuu shang (mandarin) atau lo hei (kantonis)
Yúshēng (余升) bermaksud kemakmuran.
-Dipercayai, semakin tinggi yee sang diangkat, semakin tinggi nasib (baik) si pemakan berubah.
-Juga dikatakan asalnya yee sang ini adalah daripada masyarakat nelayan di cina di makan kepingan ikan dihidangkan semasa hari ke tujuh tahun baru cina atau disebut renri.

 
Leave a comment

Posted by on February 15, 2011 in 1Malaysia, Cina, Corat-coret, Majmuk, Makan-makan, Yeesang