RSS

Tag Archives: petua

Limau kasturi : banyak khasiatnya!

As-salam!

Sejak akhir-akhir, sedap pulak minum air asam boi+limau kasturi (saya suka keluaran K-Lime). So, entri kali ni, nak share tentang khasiat dan petua-petua yang menggunakan limau kasturi ni.

Nama saintifik limau kasturi ni adalah Citrus microcarpa. Nama lain dalam bahasa Melayu, ‘limau cuit’. Dikatakan, limau ini berasal dari Asia Tenggara, lebih spesifiknya, di Filipina. Orang putih panggil limau ni, Calamansi =)

Limau kasturi

Antara khasiat dan petua-petua menggunakan limau ni:

1. Merawat lelah.

Perahkan beberapa titis air limau ni dan campurkan dengan sesudu madu lebah. Amalkan seminggu sekali.

2. Mengurangkan pening kepala

Ramaskan limau ni di genggaman anda, ambil baunya. Atau, makan kulitnya. InsyaAllah, pening anda aan berkurangan.

3. Merawat migraine

Ha. Ini memang saya selalu alami! Petuanya, ambil air perahan limau ni, campurkan dengan kopi panas, dan minum.

4. Hilangkan kesan minyak pada kain

Untuk hilangkan kesan minyak, campurkan air perahan limau ni dengan garam,kemudian, gosok tempat yang terkena minyak tu selama 10 minit.

Selamat mencuba! Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada semua! Jangan lupa tinggalkan komen ye!

Advertisements
 
4 Comments

Posted by on January 2, 2012 in Perubatan Tradisional dan Islam, petua

 

Tags: , , , , , ,

Madu lebah ganti antibiotik moden?

As-Salam semua!

Baca sekali lagi soalan di atas! Betul ke?

Beberapa kajian di luar negara (sayangnya, kenapa belum di kaji di Malaysia ya?), membuktikan bahawa madu lebah dapat menggantikan antibiotik moden yang kita gunakan sekarang.

Kajian selama tiga tahun di sebuah University Teaching Hospital di Calabar, Nigeria mendapati, madu lebah dapat menyembuhkan luka yang gagal di ubati dengan antibiotik moden. Dalam kajian ini, serama 59 orang responden terlibat.Mereka mengalami luka dan nanah, diberikan madu lebah. Daripada 59 orang responden, 58 responden telah menunjukkan hasil yang positif, iaitu sembuh daripada luka dengan sempurna.

Saya cuba melakukan kajian melalui pembacaan (literature review), dan menemui satu artikel di dalam jurnal Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) yang bertajuk ” How honey kills bacteria”. Di dalam kajian mereka, mereka menyatakan bahawa lebah akan menghasilkan sejenis protein, defensin-1 yang akan dirembeskan ke dalam madu. Protein ini lah yang membantu kesan antibiotik di dalam madu lebah!

Banyak lagi kajian-kajian lain yang dilakukan, sebab saya nampak banyak kertas-kertas kajian yang berkaitan. Namun, sebagai seorang Muslim, Al-Quran adalah merupakan sumber rujukan utama bagi kami. Di dalam Al-Quran, lebah telah diceritakan di dalam satu surah, iaitu surah An-Nahlu (Lebah). Allah berfirman “Keluar daripada perut lebah minuman madu yang pelbagai warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia,” Surah An-Nahlu, Ayat 69. Subhanallah!

Madu lebah yang berkhasiat dan menyembuhkan!

Pembacaan saya di dalam buku Perubatan Islam dan bukti sains moden, yang ditulis oleh Dr. Danial Zainal Abidin, menemui satu lagi khasiat madu lebah, iaitu, menyembuh kulit yang terbakar atau melecur! Hebatkan ciaptaanNYA?

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tidur tengahari : Baik untuk kesihatan dan mental?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!

Mungkn ramai yang tak tau, amalan tidur sekejap (nap) pada waktu tengahari yang juga dikenali sebagai Qailulah dalam bahasa Arab adalah baik untuk kesihatan jasmani dan juga kesihatan mental para pengamalnya. Malah, amalan ini juga di amalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W.  Dalam kitab Misykatul Masyabih disebutkan “Tidur sekejap di waktu tengahari atau qailulah buanlah satu perbuatan keji kerana Rasulullah S.A.W pernah melakukannya”.

Qailulah

Terdapat satu kajian yang dilakukan selama 25tahun berhubung kesan tidur ke atas negara industri dan pasca-industri mendapati, “92.5% pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi berbanding mereka yang lain. Daya kemampuna menyelesaikan masalah juga meningkat dan hasilnya ialah peningkatan produktiviti secara keseluruhannya”.(Rujukan)

Pada waktu tengahari, sistem adan kita bersedia memanfaatkan fasa tidur pada ketika itu di mana fasa itu dikenali sebagai midafternoon quiescent phase atau a secondary sleep gate. Kajian juga menunjukkan mereka yang tidur selama 30minit di waktu tengahari mengurangkan risiko menghidap penyakit jantung sebanyak 30% berbanding orang biasa. Secara umumnya, pakar berpandangan badan kita mempunyai pusingan biologi yang tertentu dikenali sebagai circadian rhythm. Pusingan ini boleh dikiaskan seperti sebuah jam semulajadi dengan baterinya. Tenaga pusingan ini akan menurun dan untuk memulihkannya, kita perlulah ‘mengecasnya’ dengan cara tidur.

So, lepas ni, saya pun nak cuba amalkan tidur sekejap di waktu tengahari ni! Tapi ingat, sekejap ja tau! Jangan lebih-lebih plak ye! =)

 
 

Tags: , , , , , , , ,