RSS

Tag Archives: susu

Apa anda nak makan bila selsema atau mengalami simptom penyakit berkaitan pernafasan?

Assalam semua!

Entri kali ni nak bagi tips skit dalam bab kesihatan. Dah berminggu-minggu saya mengalami selsema dan batuk, sampai kena buat xray. Berbotol-botol ubat batuk dah saya telan, dan dah 2 set antibiotik saya ambil (ikut nasihat doktor ye,bukan memandai). Selain perubatan moden, saya juga dah mencuba perubatan Islam, melalui klinik Darussyifa’. Alhamdulillah, batuk saya dah berkurangan.

Tadi, saya membelek-belek buku yang ada di rak buku saya. Saya baca buku “Food-Your Miracle Medicine”, tulisan Jean Carper. So, saya semak bahagian “Colds,Flu, Bronchitis,Sinus problems and Hay fever”. Dalam buku beliau, ada diberikan beberapa cadangan makanan yang boleh di ambil bagi membantu menyembuhkan penyait-penyakit berkaitan pernafasan ni, antaranya:

1. Sup ayam panas

Sup Ayam dapat membantu anda yang selsema
(Sumber imej : selerakini.blogspot.com)

Daging ayam, seperti sumber protein yang lain, terdiri daripada asid amino asli yang dipanggil ‘cysteine’. Semasa mereneh sup, cysteine akan di keluarkan. Cysteine asli yang dirembeskan ini mempunyai sifat yang sama seperti Acetylcysteine, iaitu sejenis dadah (ubat) yang kebiasaannya diberikan oleh doktor kepada pesakit yang mengalami ‘bronchitis, atau penyakit respiratori (berkaitan pernafasan).

2. Makanan pedas

Ha! Kan orang Malaysia sinonim dengan makanan yang pedas-pedas. Tak disangka-sangka, makanan-makanan pedas ni sebenarnya membantu menyembuhkan selsema dan penyakit berkaitan pernafasan (respiratori) juga!

Antaranya capsicum (cili benggala) dan cili merah. Menurut Dr Ziment, seorang doktor pakar di UCLA, cili mengandungi sejenis bahan kimia yang mempunyai persamaan dengan Guaifenesin. Guaifenesin kini digunakan secara meluas di dalam pembuatan ubat batuk, kerana ianya berfungsi sebagai ‘expectorant’.

3. Bawang putih

Bawang putih mengandungi Allicin, bahan kimia yang memberikan rasa bawang putih. Allicin akan ditukarkan di dalam badan kita menjadi bahan kimia yang sama seperti S-carboxymethylcysteme (Mucodyne), bahan kimia yang digunakan untuk membantu peredaran mukus.

Ok. Semga perkongsian kali ini dapat memberikan manfaat berguna untuk anda semua!

MAKANAN YANG PERLU ANDA ELAKKAN:

1. Susu

Elakkan daripada meminum susu kerana susu mempunyai kesan yang berlawanan dengan makanan pedas. Ianya membantutkan reseptor atau pengesan di dalam mulut dan perut yang memberkan arahan perembesan mukus.

Rujukan:

Jean Carper, Food Your Miracle Medicine, Simon & Schuster UK Ltd, 1994.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tips untuk mereka yang susah nak tidur

Assalam semua!

Maaf sebab lama tak update blog ni, sebab agak bz dengan pengajian pascasiswazah saya. Tapi, alhamdulillah, blog saya nampaknya sudah mula mendapat perhatian! Daripada 10 orang pelawat UNIK sehari, ke 17, ke 20, ke 25 dan kini mencecah hampir 100 pelaway UNIK sehari! Pelawat UNIK bermaksud pelawat yang berlainan, bukan berulang. Maknanya pelawat baru!

Ok, kembali kepada tajuk asal post ni =)….Anda susah tidur? Nak cari tips untuk mudah tidur? Ha..ni saya nak kong si dengan anda. Tips-tips ni saya rujuk dari buku bertajuk “Foods that harm, foods that heal”. Aik? Apa kaitan buku makanan dengan tidur ni? Hehe..mesti la ada kaitan! Jom tengok apa tips-tipsnya:

Anda susah atau senang nak tidur? (Sumber imej:Google Image)

1. Mandi air suam sebelum tidur boleh membantu badan anda menjadi relax sebelum tidur.

2. Membaca beberapa minit sebelum tidur.

3. Mendengar muzik yang ringan.

4. Pastikan bilik anda gelap (atau malap) dan sunyi.

5. Pastikan bilik anda hanya untuk tidur, bukan bilik kerja atau bilik study ataupun bilik untuk menonton tv.

6. Pakai pakaian tidur atau pakaian yang longgar.

7. Jika anada tidak boleh tidur oleh kerana anda sedang berdepan depan masalah, sebelum anda ke bilik tidur, ambil kertas, tuliskan masalah anada di atas kertas tersebut dan tulis juga jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.Kemudian, letakkan kertas tersebut di luar.

8. Jika anda masih tidak boleh tidur, jangan duduk di dalam bilik tidur melebihi dari 15 minit. Keluar sekejap dari bilik, pergi ke bilik lain. Anda boleh menonton TV atau membaca sekejap sehinggalaha anda merasa mengantuk.

9. Elakkan makanan berat sebelum anda tidur.

10. Elakkan sebarang minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh) selepas waktu lunch.

Jadi, ada tak makanan/minuman yang membantu anda untuk tidur?

Yes! Ada! Antaranya:

1. Susu

Susu mengandungi tryptophan, sejenid asid amino perlu (essential amino acid) yang merupakan salah satu khasiat pemakanan asli berfungsi sebagai penggalak tidu (sleep introducer). Trytophan berfungsi meningkatkan amaun serotonin, iaitu sedatif natural, dalam otak. Sebab tu banyak orang-orang lama minum susu dan sesudu madu sebelum mereka tidur! Kalau tak suka madu, anda bolehlah mengambil pisang bagi meggantikan madu. Pisang mengandungi vitamin B6, yang membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin.

Sekian saja perkongsian saya kali. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu anda =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,