RSS

Category Archives: Uncategorized

Abbreviation that tourist (or expat) should know when you are in Malaysia

First time in Malaysia? Or still confuse on the Malaysian’s signboard? Let’s find what does it mean:

1. JLN – It’s JALAN (Road), e.g. JLN TUN RAZAK

2. KG – It’s Kampung (Village), e.g. KG. BARU

Image

3. LRG – It’s LORONG (Street), e.g. LRG. Petaling

4. TMN – It’s TAMAN (Park/Residential Area), e.g. TMN. Negara (National Park) or TMN. TDI (TDI Residential Area)

5. BKT – It’s BUKIT (Hill), e.g BKT Bintang (Star Hill), BKT. Fraser (Fraser Hill)

6. K.X – The first ‘K’ – It’s Kuala (confluence), e.g. K.LUMPUR, K.Terengganu

7. BT – It’s BATU (miles), e.g. BATU Lima (5th miles)

8. L/Raya – It’s LEBUHRAYA (Highway), e.g. L/RAYA Pantai Timur (East Coast Highway)

9. SEK – It’s SEKOLAH (School) or SEKSYEN (Section), e.g SEK.KEB (S.K – National School) or SEK 9 (9th Section)

10. BDR. – It’s Bandar (City), e.g BDR.TUN RAZAK

11. SG. – It’s SUNGAI (River), e.g SUNGAI Buloh (name of a place) or SG. Gombak (Gombak’s River)

12. TG. – It’s TANJUNG (Cape), e.g. TANJUNG SEPAT 

OK. That’s only 12! You need to know more? Or u know more than this? Just leave your comment =)

 
Leave a comment

Posted by on January 3, 2014 in Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Nak pergi Melancong ke luar negara? Tips #1: Tempah tiket anda

Assalam!

Ramai yang teringin nak pergi melancong ke laur negara. Tapi ramai juga yang mengeluh:

“Duit tak cukup  lagi la…..”

“Mahal la belanja….”

“Duit dah simpan, tapi bila sampai masa yang di’target’, duit yang dihimpun kena pakai untuk tujuan lain”

Ha…ni saya nak bagi tips (yang saya sendiri dah buat).

Perkara pertama yang anda semua kena buat, BELI TIKET!

Ya, beli tiket. Kenapa?

1. Tiket adalah belanja terbesar anda dalam melancong (>50%).

2. Lebih awal anda beli tiket, lebih banyak anda jimat

3. Bila dah ada tiket, anda akan lebih bermotivasi untuk capai matlamat melancong anda.

4. Sekiranya terpaksa melakukan perubahan tarikh, ‘fee’ yang anda kena bayar tidak semahal beli tiket baru last minute.

OK. Meh nak ceghite macam mana saya buat….

Sebenarnya saya dah target nak bawak keluarga bercuti di london dan Paris dah lama (Sejak 2010). Kumpul punya kumpul duit, ada saja nak pakai bila sampai masa nak pegi melancong. Last2 tak jadi2.

Tahun 2013, saya nekad, saya tetap nak bawak famili pergi merehatkan minda di negara orang. 

Bulan Januari, saya mula tinjau2 harga tiket. Banyak juga website yang saya ‘browse’ untuk mendapatkan harga tiket yang paling murah. 3 webiste utama yang saya kunjungi:

1. Expedia

2. Tripadvisor

3. Skyscanner

Pastikan anda compare harga tiket yang ditawarkan dengan semua webiste terlebih dahulu sebelum decide untuk beli. Kemudian, compare dengan website airline tersebut juga. Kadang2 anda boleh dapat harga lagi rendah di website airline tu sendiri.

Saya nasihatkan, anda beli tiket sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum tarikh target anda (saya beli 6 bulan sebelum). Untuk perjalanan saya, penerbangan MAS dari KUL-London dan balik London-KUL, saya dapat RM2k++. 

Bila dah ada tiket, anda akan rasa lebih bermotivasi untuk menyimpan untuk pastikan anda akan pergi juga ke destinasi tujuan anda. Lagi satu, takkan anda sanggup ‘burn’ duit anda macam tu ja kalau tak pegi kan? So, nak tak nak, berusaha! 

Bermula dari tarikh saya beli tiket tu (6 bulan dari tarikh penerbangan), saya mula set target duit yang perlu dikumpul. Contohnya, saya set, saya nak bawak GBP500 (~RM2600+). So, sebulan saya PERLU menyimpan RM550 (minimum). Macam mana nak menyimpan? Anda sendiri ada jawapannya! Berjimat ke ape ke, anda kena rancang. Bila cukup 6 bulan, saya dan ada RM 3300 (~GBP 570+). Setel bab tiket, bab duit belanja.

Ok. Hotel? Lain2 tiket?

Ok! Strategi saya, oleh kerana saya ada 6 bulan, setiap bulan saya akan beli/belanja/book 1 benda. Contoh, bulan pertama selepas saya beli tiket, saya book dan bayar hotel (perbelanjaan kedua terbesar selepas tiket). Saya book awal, jadi saya jimat lagi! Di London, ada Tune Hotel, so saya book Tune hanya untuk GBP35+/nite. Saya book untuk 7 malam. So, total GBP245 (~RM1200+). Selain Tune, ada banyak lagi hotel2 bajet yang selesa untuk anda menginap, contohnya macam Travelodge, dll. Saya nasihatkan, anda survey dulu hotel mana anda nak menginap. Website yang bergna: Tripadvisor, Expedia, Hotels.com. Baca komen2 orang supaya anda dapat gambaran macam mana hotel tu. Paling penting LOKASI hotel tu. DEkat dengan pengangkutan awam atau tidak, mudah mendapat makanan halal atau tidak, terletak berhampiran jalan utama atau tidak.

Bulan kedua selepas saya book tiket (tinggal 4 bulan dari tarikh penerbangan), saya book pula tiket train. Lagi skali, booking awal, dapat jimat lebih. Saya booking awal saya dapat tiket ke Paris (Eurostar) cuma EU99/ticket (return). Anda juga boleh beli tiket subway (underground) secara online lebih awal (baca enti berikutnya).

Bulan ketiga (tinggal lagi 3 bulan), saya beli pula tiket Paris Disneyland. Saya dapat EU42/ticket. 

Last skali, bulan ke-empat (tinggal 2 bulan nak travel), saya book hotel di Paris dan tiket Hop On Hop Off. 

So, lengkaplah semua yang patut saya book/beli pada buan ke-4. Bulan ke 5, saya beli barang2 keperluan yang nak di bawa (beg,baju, etc.). 

Bulan ke-6, FLY!

Selamat mencuba! 

Nantikan entri saya yang berikutnya, saya nak kongsi secara detail perjalanan saya dari KL ke London dan aktiviti saya di sana!

Salam….

 

 
1 Comment

Posted by on September 8, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tips dan trick melancong

Salam,

 

Maaf sudah lama tidak menjengah ke blog ni atas sebab-sebab teknikal.

Saya bercadang untuk menulis mengenai tip dan trick melancong.

 

Berminat? Tunggu pos saya selepas ini ya

 

Terima kasih atas kunjungan anda.

 

 
Leave a comment

Posted by on August 25, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Nama Tempat Yang Terpanjang Di Dunia

Assalam…

Ada info menarik untuk dikongsi..nama tempat terpanjang di dunia.

Info ini dipetik dari buku “Top 10 of Everything 2010” yang ditulis oleh Russell Ash, diterbitkan oleh Octopus Publishing.

Image

Buku ni saya rujuk

“Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”

Tu dia..jenuh nak sebut. Tapi, macam dalam filem P.Ramlee, nama pendeknya? Nama pendeknya, “Krung Thep” atau maksudnya City of Angels atau bahasa Malaysianya, bandar Malaikat!

Ha…jadi, apa maksud penuh nama yang panjang tadi tu? Maksudnya:

The city of angels, the great city, the eternal jewel city, the impregnable city of God Indra, the grand capital of the world endowed with nine precious gems, the happy city, abounding in an enormous royal palace that resembles the heavenly abode where reigns the reincarnated god, a city given by Indra and built by Vishnukarn.

Terjemahannya:

Bandar Malaikat, bandar yang hebat, bandar permata yang kekal selamanya, bandar tuhan Indra yang tidak boleh dipecahbelahkan, bandar yang dikurniakan dengan sembilan batu permata, bandar yang gembira,  dipenuhi didalamnya istana besar yang menyerupai tempat kediaman syurga dimana tuhan yang memerintah dijelmakan semula, bandar yang dikurniakan oleh Indra dan didirikan oleh Vishnukarn.

Lebih kurang macam tu la terjemahannya (aku sendiri dah pening) haha….

Dan..nak tau dak? Nama yang diguna pakai sekarang adalah —-> BANGKOK!

Haha..punya la panjang nama sebenar!

 
Leave a comment

Posted by on January 17, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , ,

Keliru nak pilih kopi? Jom ketahui jenis kopi!

Assalam…

Tiap kali minum di kedai atau restoran yang menghidangkan menu-menu kopi, selalu kita keliru/tak tau langsung kan nak pilih jenis kopi mana satu kan? Saya sendiri pun alami perkara yang sama. So, jom sama-sama pelajari jenis-jenis kopi:

Pelbagai jenis kopi (campuran).
Sumber gambar : Google Images

Ha..harap-harap gambar kat atas tu boleh la bantu anda pilih kopi yang betul lepas ni ya!

 
Leave a comment

Posted by on December 25, 2012 in Coffee, Kopi, Restoran, Sejarah Kopi, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

@grill Bangi, mmmm….best!

@grill’s chicken chop…yummyyy!!!

Assalam…

Ha…makan lagi? Hehe…kali ni nak kongsi pasal makanan western lagi. Restoran ni memang best! The best western restaurant in Bangi so far. Nama restoran ni @grill.

Terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Belakang restoran Paparich. Sebaris dengan restoran Mohd Chan Abdullah (banyaknya landmark kedai makan haha).

@grill..the best western restaurant in Bangi so far…

Harga makanan di sini, boleh dikategorikan sebagai berpatutan. Tak mahal sangat dan tak murah sangat. Nak makan sekali sekala, boleh la kan.

Dari segi kualiti makanan, saya bagi 4.9/5.0! Bahan mentah yang digunakan, bahan yang baru dan segar!

Yang kurang di restoran ni, adalah tempat duduk yang terhad. Biasala, kalau setting crowded sangat customer tak selesa pulak kan. So, kalau nak makan malam, seeloknya pergi awal, seawal selepas maghrib.

Rasanya, ada masanya, ada live band kot main kat sini, sebab ada set live band kat dalam.

Apapun, syabas kepada restoran @grill!! Teruskan dan kekalkan kualiti makanan dan rasa yang sedap. Jangan dah famous, drop kualiti n rasa plak ye!

Selamt mencari dan mencuba!

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Bazar Ramadhan : Area Bangi/Putrajaya

Assalam….

Ha..bila dah sampai bulan ramadhan ni, salah satu perkara yang signifikan adalah kewujudan bazar ramadhannya. Buat yang bekerja, terutamanya di bandar-bandar besar, dan selalu tersekat dalam kesesakan jalanraya, bazar ramadhan semestinya destinasi ‘wajib’ yang anda akan kunjungi lepas pulang dari kerja (termasuklah saya hehe).

Oleh kerana saya tinggal di kawasan bangi/putrajaya..so saya nak bagi review sikit tentang lokasi-lokasi bazar ramadhan berhampiran bangi/putrajaya.

1. PKNS Bangi

Lokasi ni adalah lokasi pertama bazar ramadhan yang saya kunjungi, sebab saya masih kurang mahir tentang kawasan bangi/putrajaya (baru pindah). Dari segi kemeriahan, bazar ni boleh tahan! Agak ramai pengunjung. Dari segi jumlah gerai, saya anggarkan dalam ~50 buah gerai terdapat di sana. Dari segi kepelbagaian juadah, saya rasa, agak sama sahaja dengan tempat lain. Gerai yang paling mendapat sambutan adalah gerai ayam olek. Antara juadah lain yang terdapat di sana adalah lauk pauk, nasi kerabu nasi beriyani, kuih-muih, murtabak, nasi lemak kukus (pun ramai beli), nasi arab, roti john dan lain2.

2. Seksyen 16, Bangi (Berhampiran stesyen minyak Shell)

Image

Lokasi Bazar Ramadhan Seksyen 16, Bandar Baru Bangi

Skala bazar di sini lebih besar berbanding dengan bazar di PKNS Bangi. Saya anggarkan, hampir ~100++ buah gerai ada di sini. Dari segi kepelbagaian juadah, pilihan disini lebih banyak. Dari segi harga, agak berpatutan  di sini. Pada hari selasa, ia diadakan serentak dengan pasar malam. Bertambah meriah. Nak beli barang dapur pun senang, sekali jalan ja! Antara juadah yang unik adalah burger bakar, kambing golek, nasi kerabu, dll. Secara amnya, bazar ini menjadi kegemaran saya.

3. Precint 2, Putrajaya

Ha…yang ni memang besar. Mungkin mencecah ~200+ gerai yang berniaga di sini. Terletak di kawasan yang sama dengan kawasan pasar tani (Selasa,Jumaat). Dah besar, memanglah meriah kan! Dengan orang2 gomen yang pejabatnya berdekatan, boleh singgah sebelum balik rumah! Dari segi kepelbagaian, memang banyak jenis makanan terdapat disini. Tapi, berdasarkan tinjauan rambang saya, saya rasa kebanyakan makanan di sini adalah dari Utara dan Timur. Antara yang famous kat sini, Roti John Unan. Beratur orang nak beli! Ada beberapa lagi juadah yang perlu beratur disini. Macam jadi fenomena beratur plak kat sini hehe. Dari segi parking, kalau kena masanya, OK ja tempat parking, ada tempat lapang untuk parking. Tapi, AWAS! Kalau boleh elakkan dari parking di tepi2 jalan, sebab dah banyak kali saya tengok pihak berkuasa menyaman kereta-kereta yang parking di tepi jalan (walaupun saya rasa tindakan ini tidak patut, oleh kerana bukannya selalu macam ni dan tempat parking memang tak cukup waktu puncak).

Ok! Setakat ni dulu untuk kali ni. Next entri, lokasi bazar seterusnya di sekitar bandar tasik selatan/sungai besi/bandar sri permaisuri….insyaAllah.

P/S: Jangan membazir plak ye! Jangan makan sampai tak larat nak beribadat plak! Bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita merebut peluang beribadat, kerana pahalanya berganda, bukan berebut nak makan macam2 =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,