RSS

Tag Archives: masakan

Biskut ala-ala Famous Amos

Assalam…

 

Hujung minggu lepas, berkesempatan nak buat biskut untuk raya ni skit. TTinjau punya tinjau, decide nak buat biskut chocolate chips, ala-ala famous amos gitu! Haha..almaklum la..nak beli famous amos selalu, bankrap la cek! Resepinya, tak susah..bahan-bahan pun senang dapat. Kat bawah ni ringkasan resepi biskut ni.

Famous Amos Recipe

Resepi Chocolate Chips ala Famous Amos
(Klik untuk besarkan)

Saya beli semua bahan-bahan ni kat ‘MAKCIK’ , Bandar Baru Bangi. Nak tahu kat mana? KLIK SINI.

Bila anda dah siap adun, bakar dengan oven, dengan suhu sekitar 150-160°C selama 15-20 minit (bergantung dengan oven yang anda pakai.

Ni la rupanya Adunan 1 yang dah diadun sebati

Ni pula rupa adunan 1 yang dah dicampur dengan adunan 2 dan digaul sebati.

Chocolate chips

Biskut sedang dibakar

Tu dia…homemade chocolate chips dah siap!

Senang ja nak buat ni. Sekilo tepung boleh dapat 3-4 balang besar biskut ni. Jimat,sedap, dan puas hati!

Selamat mencuba!

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2012 in Corat-coret, Makan-makan, Menarik

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom buat sendiri : Tart Telur

 

Salam semua….

Dah lama sebenarnya nak tulis pasal resipi ni. Resipi DIY kali ni ialah tart telur…..simple n sedap!

Tart biasanya ada 2 bahagian, iaitu, kerak (crust) di luar dalam inti(filling).

Untuk buat crust (kerak)nya, bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur

Macam mana caranya? Ikut step2 di bawah:

  1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.

Then, jom tengok apa pulak bahan nak buat inti (filling)nya! :

  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence

Cara-caranya:

  1. Pukul gula dan telur.
  2. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  3. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.

Bila dah siap diisi intinya dalam bekasnya, masukkan ke dalam oven dan bakar selama 10 pada suhu 180°C.

Tada……

Inilah hasilnya:

 

 

 

 
15 Comments

Posted by on March 13, 2011 in Makan-makan, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , ,