RSS

Category Archives: Restoran

Keliru nak pilih kopi? Jom ketahui jenis kopi!

Assalam…

Tiap kali minum di kedai atau restoran yang menghidangkan menu-menu kopi, selalu kita keliru/tak tau langsung kan nak pilih jenis kopi mana satu kan? Saya sendiri pun alami perkara yang sama. So, jom sama-sama pelajari jenis-jenis kopi:

Pelbagai jenis kopi (campuran).
Sumber gambar : Google Images

Ha..harap-harap gambar kat atas tu boleh la bantu anda pilih kopi yang betul lepas ni ya!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 25, 2012 in Coffee, Kopi, Restoran, Sejarah Kopi, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

@grill Bangi, mmmm….best!

@grill’s chicken chop…yummyyy!!!

Assalam…

Ha…makan lagi? Hehe…kali ni nak kongsi pasal makanan western lagi. Restoran ni memang best! The best western restaurant in Bangi so far. Nama restoran ni @grill.

Terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Belakang restoran Paparich. Sebaris dengan restoran Mohd Chan Abdullah (banyaknya landmark kedai makan haha).

@grill..the best western restaurant in Bangi so far…

Harga makanan di sini, boleh dikategorikan sebagai berpatutan. Tak mahal sangat dan tak murah sangat. Nak makan sekali sekala, boleh la kan.

Dari segi kualiti makanan, saya bagi 4.9/5.0! Bahan mentah yang digunakan, bahan yang baru dan segar!

Yang kurang di restoran ni, adalah tempat duduk yang terhad. Biasala, kalau setting crowded sangat customer tak selesa pulak kan. So, kalau nak makan malam, seeloknya pergi awal, seawal selepas maghrib.

Rasanya, ada masanya, ada live band kot main kat sini, sebab ada set live band kat dalam.

Apapun, syabas kepada restoran @grill!! Teruskan dan kekalkan kualiti makanan dan rasa yang sedap. Jangan dah famous, drop kualiti n rasa plak ye!

Selamt mencari dan mencuba!

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom Makan : Fook Yuen, Kota Kinabalu

Assalam…

Ha..kali ni saya nak kongsi spot makan best di KK, Sabah. OK, kita start dengan hot spot untuk brekfast dulu. Yang lain-lain, nantikan dalam tulisan lain kali.

Saya kerap berkunjung ke Kota Kinabalu, samada atas urusan kerja, mahupun melancong (termasuk honeymoon =) ). Salah satu spot makan pilihan saya untuk sarapan pagi, adalah Fook Yuen. Ha! Jangan terperanjat, walaupun Restoran ni namanya melambangkan pemilikannya dari kaum tiong hua, namun restoran ni memiliki sijil halal Jakim.

Fook Yuen

Tanda Halal di Fook Yuen

Antara menu kegemaran saya adalah roti bakar, nasi lemak bungkus dan sudah semestinya dinikmati dengan kopi!

Restoran ni ada dua lokasi. Satunya, di kawasan Asia City (Singgahmata) dan satu lagi di kawasan Jalan Gaya (Tamu). Yang di Gaya Street lebih besar.

Kopi Tarik

Kopi Madras dan Roti Bakar. Emmmmdap!

 

Dari segi harga, tidak mahal. Biasa-biasa saja.

Tapi, kalau pegi lewat pagi, bersiap sedialah untuk berdiri menunggu meja kosong. Lagi satu, restoran ni berkonsepkan layan diri. Ambil makanan sendiri, pesan minuman dikaunter dan bayar. Anda akan diberikan nombor giliran untuk air dan roti bakar.

Fook Yuen Jalan Gaya, KK

Ramainya orang dalam kedai ni. Layan diri Ok!

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Jalan-jalan cari makan @ Kuala Terengganu : ICT

Assalam semua

2 Miinggu lepas, saya berada di Kuala Terengganu, atas urusan kerja. Bila dah sampai KT, orang kata tak sah kalau tak cuba menu istimewa di KT ni, selain dari keropok lekor, iaitu ICT! ICT tu sebenarnya singkatan kepada Ikan Celup Tepung =)

Survey punya survey, tempat paling banyak di ‘rekomen’ kan adalah di belakang airport Sultan Mahmud. Lebih tepat lagi, di area tepi Pantai Teluk Ketapang. Banyak gerai-gerai yang menyediakan menu ICT ni, anda perlu drive sehingga ke hujung jalan pantai ni untuk pilih gerai mana yang anda nak singgah.

Image

Kedai ICT Haji Pok Long di Pantai Teluk Ketapang

Pesanan: Kalau anda nak pilih ICT atau seafood celup tepung, pilih yang baru di goreng. Baru la terasa kerangupan dia!

Suasana kat Kedai ICT Haji Poklong ni meriah, tambah pulak lepak, makan ICT dengan suasana tepi pantai, memang layan beb!

Image

Sotong celup tepung

OK! Selamat mencuba! Jangan lupa, tinggalkan komen anda ya =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom Makan-Makan @ D’Jamel Corner

Salam semua!

Minggu lepas, hari Jumaat, saya singgah makan di D’ Jamel Corner, Desa Tun Razak, Cheras.

Dah lama rasanya tak makan kat sini, asyik outstation ja kan…=P

Sebenarnya, ‘warung’ D’Jamel Corner ni menyajikan menu-menu masakan Kantonis (Cantonese).

Ada dimsum jugak! =)

Apa yang best kat sini, makanan sedap (bagi saya dan kawan-kawan la), harga pun OK (tak mahal).

Hari Jumaat, menu special dia nasi ayam.

Nasi Ayam

Nasi Ayam-Menu Special hai Jumaat

Lokasi kedai ni, terletak di kawasan industri Desa Tun Razak (Persiaran 118c). Area tu ada perodua service.

Waktu operasi :

Hari bekerja : Tengahari-Malam

Sabtu : Petang-Malam

Ahad : Tutup

Waktu malam, biasanya ada karaoke, lagu-lagu 60an, 70an.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Jalan-jalan cari makan @ Kerteh : Roti Tempayan

Image

Roti Tempayan @ Kerteh

Minggu ni seminggu lagi bertugas di Kerteh. Ramai kawan-kawan dok ‘rekemen’ Roti tempayan ni, tapi tak berkesempatan nak singgah. So, semalam, saya berkesempatan lepak di Kedai Roti Tempayan ni. Even rancangan Warung Kita Astro pun penah highlight pasal Roti Tempayan ni.

Lokasi kedai ni, just di terletak di tepi jalan Kerteh-Paka. Dari jauh anda akan nampak ‘signboard’ tertulis Roti Tempayan.

Image

Saya singgah ni dah nak maghrib, tapi orang dah mula ramai. Roti tempayan ni sebenarnya sama je dengan Roti Nan. Yang bezanya, di Terengganu ni, perniagaan roti ni, majoritinya adalah Melayu (di tempat lain Roti Nan terkenal di kedai mamak kan =)).

Macam biasa, makan roti tempayan atau roti nan ni, mesti la ada kuahnya kan? Kat sini anda boleh pilih sama ada nak makan dengan kari daging, ayam atau kambing. Saya pilih kambing =)

Pendapat saya, jika diberikan bintang, dari skala 1 (tak sedap) sehingga 5 (sedap gila), saya bagi 3. Boleh la….hehe. Mungkin bagi yang suka makan roti nan kat kedai mamak tu..bagi rating lagi tinggi kot.

Kat kedai ni jugak ada disediakan makanan lain seperti nasi kukus, goreng-goreng dan lain2.

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Makan-makan di ‘Muor’-Mee Bandung dan Satay

Assalam….

Sebut je Muar atau ‘Muor’ mesti ramai dah terbayan-bayang keenakan Mee Bandung dan sataynya!

Saya pun tak terlepas mencari mee bandung dan satay Muar ketika berkunjung ke Muar atas urusan perniagaan di sana. Tanya sana, tanya sini. Last-last, paling banyak rekemen saya untuk cuba mee bandung Abu Bakar Hanipah.

Apa lagi, bangun pagi2..seawal pukul 8 pagi! Dan terus mencari kat mana lokasi kedai Mee Bandung ni. Rupanya, lokasi kedai dia tak la jauh dari hotel kami menginap,Hotel D’99. Terletak di tengah-tengah bandar,dekat dengan Aked dan Maybank. Ni alamatnya:

Kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanipah

Restoran Wah San
9A, Jalan Abdullah, Muar, Johor.

Image

Ha! Jangan hairan. Kedai ni memang terletak dalam sebuah restoran Cina. Jangan risau, tiada makanan yang Non-Halal dalam restoran tu. Mereka hanya sediakan air.
Dah duduk, saya pun order mee bandung. Then, diorang kata tak lengkap kalau tak order satay. so, saya pun order satay. Bila dah sampai…pergghhh..terliur!
Image
Try plak rasa satay….walllaahhh!
Image
Kesimpulannya, Mee Bandung Abu Bakar Hanipah dan Satay di sini memang BEST!
Image
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,