RSS

Category Archives: Restoran

Keliru nak pilih kopi? Jom ketahui jenis kopi!

Assalam…

Tiap kali minum di kedai atau restoran yang menghidangkan menu-menu kopi, selalu kita keliru/tak tau langsung kan nak pilih jenis kopi mana satu kan? Saya sendiri pun alami perkara yang sama. So, jom sama-sama pelajari jenis-jenis kopi:

Pelbagai jenis kopi (campuran).
Sumber gambar : Google Images

Ha..harap-harap gambar kat atas tu boleh la bantu anda pilih kopi yang betul lepas ni ya!

 
Leave a comment

Posted by on December 25, 2012 in Coffee, Kopi, Restoran, Sejarah Kopi, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

@grill Bangi, mmmm….best!

@grill’s chicken chop…yummyyy!!!

Assalam…

Ha…makan lagi? Hehe…kali ni nak kongsi pasal makanan western lagi. Restoran ni memang best! The best western restaurant in Bangi so far. Nama restoran ni @grill.

Terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Belakang restoran Paparich. Sebaris dengan restoran Mohd Chan Abdullah (banyaknya landmark kedai makan haha).

@grill..the best western restaurant in Bangi so far…

Harga makanan di sini, boleh dikategorikan sebagai berpatutan. Tak mahal sangat dan tak murah sangat. Nak makan sekali sekala, boleh la kan.

Dari segi kualiti makanan, saya bagi 4.9/5.0! Bahan mentah yang digunakan, bahan yang baru dan segar!

Yang kurang di restoran ni, adalah tempat duduk yang terhad. Biasala, kalau setting crowded sangat customer tak selesa pulak kan. So, kalau nak makan malam, seeloknya pergi awal, seawal selepas maghrib.

Rasanya, ada masanya, ada live band kot main kat sini, sebab ada set live band kat dalam.

Apapun, syabas kepada restoran @grill!! Teruskan dan kekalkan kualiti makanan dan rasa yang sedap. Jangan dah famous, drop kualiti n rasa plak ye!

Selamt mencari dan mencuba!

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom Makan : Fook Yuen, Kota Kinabalu

Assalam…

Ha..kali ni saya nak kongsi spot makan best di KK, Sabah. OK, kita start dengan hot spot untuk brekfast dulu. Yang lain-lain, nantikan dalam tulisan lain kali.

Saya kerap berkunjung ke Kota Kinabalu, samada atas urusan kerja, mahupun melancong (termasuk honeymoon =) ). Salah satu spot makan pilihan saya untuk sarapan pagi, adalah Fook Yuen. Ha! Jangan terperanjat, walaupun Restoran ni namanya melambangkan pemilikannya dari kaum tiong hua, namun restoran ni memiliki sijil halal Jakim.

Fook Yuen

Tanda Halal di Fook Yuen

Antara menu kegemaran saya adalah roti bakar, nasi lemak bungkus dan sudah semestinya dinikmati dengan kopi!

Restoran ni ada dua lokasi. Satunya, di kawasan Asia City (Singgahmata) dan satu lagi di kawasan Jalan Gaya (Tamu). Yang di Gaya Street lebih besar.

Kopi Tarik

Kopi Madras dan Roti Bakar. Emmmmdap!

 

Dari segi harga, tidak mahal. Biasa-biasa saja.

Tapi, kalau pegi lewat pagi, bersiap sedialah untuk berdiri menunggu meja kosong. Lagi satu, restoran ni berkonsepkan layan diri. Ambil makanan sendiri, pesan minuman dikaunter dan bayar. Anda akan diberikan nombor giliran untuk air dan roti bakar.

Fook Yuen Jalan Gaya, KK

Ramainya orang dalam kedai ni. Layan diri Ok!

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Jalan-jalan cari makan @ Kuala Terengganu : ICT

Assalam semua

2 Miinggu lepas, saya berada di Kuala Terengganu, atas urusan kerja. Bila dah sampai KT, orang kata tak sah kalau tak cuba menu istimewa di KT ni, selain dari keropok lekor, iaitu ICT! ICT tu sebenarnya singkatan kepada Ikan Celup Tepung =)

Survey punya survey, tempat paling banyak di ‘rekomen’ kan adalah di belakang airport Sultan Mahmud. Lebih tepat lagi, di area tepi Pantai Teluk Ketapang. Banyak gerai-gerai yang menyediakan menu ICT ni, anda perlu drive sehingga ke hujung jalan pantai ni untuk pilih gerai mana yang anda nak singgah.

Image

Kedai ICT Haji Pok Long di Pantai Teluk Ketapang

Pesanan: Kalau anda nak pilih ICT atau seafood celup tepung, pilih yang baru di goreng. Baru la terasa kerangupan dia!

Suasana kat Kedai ICT Haji Poklong ni meriah, tambah pulak lepak, makan ICT dengan suasana tepi pantai, memang layan beb!

Image

Sotong celup tepung

OK! Selamat mencuba! Jangan lupa, tinggalkan komen anda ya =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom Makan-Makan @ D’Jamel Corner

Salam semua!

Minggu lepas, hari Jumaat, saya singgah makan di D’ Jamel Corner, Desa Tun Razak, Cheras.

Dah lama rasanya tak makan kat sini, asyik outstation ja kan…=P

Sebenarnya, ‘warung’ D’Jamel Corner ni menyajikan menu-menu masakan Kantonis (Cantonese).

Ada dimsum jugak! =)

Apa yang best kat sini, makanan sedap (bagi saya dan kawan-kawan la), harga pun OK (tak mahal).

Hari Jumaat, menu special dia nasi ayam.

Nasi Ayam

Nasi Ayam-Menu Special hai Jumaat

Lokasi kedai ni, terletak di kawasan industri Desa Tun Razak (Persiaran 118c). Area tu ada perodua service.

Waktu operasi :

Hari bekerja : Tengahari-Malam

Sabtu : Petang-Malam

Ahad : Tutup

Waktu malam, biasanya ada karaoke, lagu-lagu 60an, 70an.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Jalan-jalan cari makan @ Kerteh : Roti Tempayan

Image

Roti Tempayan @ Kerteh

Minggu ni seminggu lagi bertugas di Kerteh. Ramai kawan-kawan dok ‘rekemen’ Roti tempayan ni, tapi tak berkesempatan nak singgah. So, semalam, saya berkesempatan lepak di Kedai Roti Tempayan ni. Even rancangan Warung Kita Astro pun penah highlight pasal Roti Tempayan ni.

Lokasi kedai ni, just di terletak di tepi jalan Kerteh-Paka. Dari jauh anda akan nampak ‘signboard’ tertulis Roti Tempayan.

Image

Saya singgah ni dah nak maghrib, tapi orang dah mula ramai. Roti tempayan ni sebenarnya sama je dengan Roti Nan. Yang bezanya, di Terengganu ni, perniagaan roti ni, majoritinya adalah Melayu (di tempat lain Roti Nan terkenal di kedai mamak kan =)).

Macam biasa, makan roti tempayan atau roti nan ni, mesti la ada kuahnya kan? Kat sini anda boleh pilih sama ada nak makan dengan kari daging, ayam atau kambing. Saya pilih kambing =)

Pendapat saya, jika diberikan bintang, dari skala 1 (tak sedap) sehingga 5 (sedap gila), saya bagi 3. Boleh la….hehe. Mungkin bagi yang suka makan roti nan kat kedai mamak tu..bagi rating lagi tinggi kot.

Kat kedai ni jugak ada disediakan makanan lain seperti nasi kukus, goreng-goreng dan lain2.

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Makan-makan di ‘Muor’-Mee Bandung dan Satay

Assalam….

Sebut je Muar atau ‘Muor’ mesti ramai dah terbayan-bayang keenakan Mee Bandung dan sataynya!

Saya pun tak terlepas mencari mee bandung dan satay Muar ketika berkunjung ke Muar atas urusan perniagaan di sana. Tanya sana, tanya sini. Last-last, paling banyak rekemen saya untuk cuba mee bandung Abu Bakar Hanipah.

Apa lagi, bangun pagi2..seawal pukul 8 pagi! Dan terus mencari kat mana lokasi kedai Mee Bandung ni. Rupanya, lokasi kedai dia tak la jauh dari hotel kami menginap,Hotel D’99. Terletak di tengah-tengah bandar,dekat dengan Aked dan Maybank. Ni alamatnya:

Kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanipah

Restoran Wah San
9A, Jalan Abdullah, Muar, Johor.

Image

Ha! Jangan hairan. Kedai ni memang terletak dalam sebuah restoran Cina. Jangan risau, tiada makanan yang Non-Halal dalam restoran tu. Mereka hanya sediakan air.
Dah duduk, saya pun order mee bandung. Then, diorang kata tak lengkap kalau tak order satay. so, saya pun order satay. Bila dah sampai…pergghhh..terliur!
Image
Try plak rasa satay….walllaahhh!
Image
Kesimpulannya, Mee Bandung Abu Bakar Hanipah dan Satay di sini memang BEST!
Image
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Lagi kes ulat dalam makanan!

Sebelum ni, kecoh kes seorang pelanggan menjumpai ulat hidup di dalam ‘karipap’ di sebuah restoran terkenal. Hari ni, satu lagi ke ‘ulat percuma’ disiarkan dalam akhbar Sinar Harian.

Hmmm…harap-harap pihak pengusaha/pengelaur produk lebih teliti dalam memeriksa setiap produk yang mereka keluarkan. Ironinya,kedua-dua kes ini, kedua-duanya mendapat sijil halal JAKIM. Jangan hanya sekadar melepas batok di tangga. Dah dapat sijil tu, kena la sentiasa praktiskannya dari setiap sudut, termasuk la penyediaan,bahan mentah,pembungkusan dan semakan kualiti.

NURUL FATIHAH SULAINI
8 April 2012
Beli coklat, percuma ulat

ALOR SETAR – Rasa geli dan loya!, ­begitulah yang dihadapi tiga beranak ­apabila hasrat menikmati coklat yang baru dibeli dari sebuah pasar raya terbantut ketika melihat beberapa ekor ulat keluar dari kepingannya.

Ahmad Pouzai, 55, bersama isteri dan anaknya mula menyedari keadaan luar ­biasa coklat itu apabila membuka ­lapisan pembungkus coklat ketika ­berada dalam kereta selepas selesai membeli ­barangan keperluan kira-kira jam 10.50 pagi semalam.

“Entah kenapa tiba-tiba timbul perasaan ingin mencuba coklat ini, mungkin kerana keluaran tempatan dan ­diedarkan ke luar negara seperti United Kingdom, Hong Kong serta Singapura sedangkan saya sendiri tidak pernah membelinya ­sebelum ini.

“Sebagai langkah berwaspada ­setiap kali membeli, saya membaca dulu label kandungan coklat, tarikh halal dan yang pastinya tarikh luput coklat itu pada 16 Januari tahun depan,” katanya kepada Sinar Harian.

Ahmad berkata, isterinya sempat ­makan sedikit coklat berkenaan kerana belum menyedari kewujudan ulat yang ada pada bahagian bawahnya sebelum ­berkongsi bersama.=

“Namun, sewaktu saya ingin mematahkan kepingan coklat seterusnya, saya perasan seekor ulat jatuh ke ­tempat ­duduk sebelum membuat ­keputusan memeriksa keseluruhan coklat dan menemui tiga ekor ulat.

“Walaupun sebelum ini pernah ­mendengar kejadian serupa berlaku pada orang lain, namun tak sangka kali ini kami pula terkena,” katanya.

Sehubungan itu, Ahmad berharap pihak pengurusan syarikat pengeluar coklat itu lebih prihatin terhadap produknya termasuk mengutamakan ­aspek kebersihan serta memeriksa kembali tarikh luput sebenar coklat.

“Saya sendiri sudah tidak berminat untuk membeli coklat jenama ­berkenaan selepas ini. Jika ingin membelinya saya akan mencari jenama lain atau yang biasa dibeli,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusoff Ismail berkata, syarikat pengeluar coklat perlu lebih berhati-hati dalam memastikan kualiti bahan serta produk dihasilkan sentiasa terjaga.

“Kita tidak mahu kejadian ­seperti ini turut berlaku di tempat lain ­kerana coklat yang sama diedarkan ke ­negara luar. Imej baik produk tempatan akan terjejas jika ada pembeli di negara ­berkenaan terbeli coklat sudah berulat.

“Sepanjang tahun ini, kita sudah ­menerima empat hingga lima kes yang melibatkan produk makanan tercemar serta berulat. Kita akan menghantar notis kepada syarikat terbabit untuk ­memastikan mereka mengambil langkah ­sepatutnya bagi mengatasi masalah berkenaan,” katanya.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my

 
Leave a comment

Posted by on April 8, 2012 in 1Malaysia, Isu Semasa, Menarik, Restoran

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Restoran Tuuu…dia Pak Tam mengorak selangkah lagi ke hadapan!

Bagi yang tinggal di area Selayang, sebut ja nama Restoran Tuuu…dia Pak Tam, mesti terbayang-bayang pelbagai menu yang dihidangkan. Di Selayang, restoran ni terletak di Dataran Templer, Selayang, berdekatan dengan Stadium Selayang. Antara menu yang famous di sini adalah nasi kandar, mee rebus, bihun sup, cendol, ikan bakar dan lauk campur pada waktu tengahari.

Cawangan Restoran Tuuu...dia Paktam di R&R Tapah

Semasa balik ke utara baru-baru ni, saya ternampak satu cawangan restoran ni sedang disiapkan di R&R Tapah arah utara. Keluasan restoran Pak Tam di sana agak luas, dengan perabot yang agak menarik. Nampaknya, Pak Tam dah semakin berjaya! Sampai ke lebuhraya cawangannya di buka! Dari berniaga di tepi jalan, ke restoran, dan akhirnya ke lebuhraya! Tahniah Pak Tam!

 
3 Comments

Posted by on January 16, 2012 in Makan-makan, Nasi Kandar, Perniagaan, Restoran

 

Tags: , , , , , , , ,

Mi kari dan Laksa Utara Best!

Assalam…

Nampaknya, alhamdulillah, sejak mula menulis balik ni, statistik pelawat ke blog ni semakin meningkat!

Satu motivasi buat saya untuk terus memberikan informasi melalui blog ni!

Kembali kepada tajuk di atas, sekali lagi, topik lokasi jalan-jalan cari makan di pilih! Sebab, based on statistik, ramai juga yang menggunakan ‘Google Search’ untuk mencari lokasi makanan yang best, terutamanya di hujung minggu.

Bagi anda yang berada di KL, mesti sekali-sekala, terasa nak makan makanan dari utara,timur,selatan dan negeri-negeri lain. Salah satu makanan yang menjadi kegemaran saya, ialah Mi Kari! Isteri saya pulak suka laksa. Hah! Kat mana lokasi yang ‘kena dengan tekak kami’ untuk kedua-dua makanan ni?

Dalam banyak-banyak gerai atau kedai atau restoran yang kami pernah kunjungi, satu gerai di Bandar Tasik Selatan menjadi pilihan kami. Menu yang ada di gerai tu adalah Mi/Bihun Sup Utara, Laksa Utara, dan Mi Kari. Pada pendapat kami, peniaga di gerai ni (Abang Nan) masak makanannya, macam masak di rumah. Kuahnya pekat, melekat! (Tidak cair seperti sesetengah peniaga). Harganya pulak, murah (bagi KL la). Laksa, semangkuk hanya RM 3.00 dan Mi kari hanya RM 3.50. Air ready made (sirap dan teh o kot) hanya RM1/gelas.

Laksa Utara

Antara menu utama : Laksa Kedah

Bagi anda yang tak tahu nak cari kat mana lokasi, sila klik SINI (Google Map).

Kalau GPS, sila gunakan koordiant ini 3.074245 (Laitude),101.719773 (longitude).

Landmark lain: Tasik Heights Apartment, SMK Bandar Tasik Selatan, Masjid Al-Muqarrabin.

Gerai ni terletak di koridor (kawasan pejalan kaki, depan Apartment Kos Rendah Bandar Tasik Selatan).

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,