RSS

Monthly Archives: February 2012

Tips untuk mereka yang susah nak tidur

Assalam semua!

Maaf sebab lama tak update blog ni, sebab agak bz dengan pengajian pascasiswazah saya. Tapi, alhamdulillah, blog saya nampaknya sudah mula mendapat perhatian! Daripada 10 orang pelawat UNIK sehari, ke 17, ke 20, ke 25 dan kini mencecah hampir 100 pelaway UNIK sehari! Pelawat UNIK bermaksud pelawat yang berlainan, bukan berulang. Maknanya pelawat baru!

Ok, kembali kepada tajuk asal post ni =)….Anda susah tidur? Nak cari tips untuk mudah tidur? Ha..ni saya nak kong si dengan anda. Tips-tips ni saya rujuk dari buku bertajuk “Foods that harm, foods that heal”. Aik? Apa kaitan buku makanan dengan tidur ni? Hehe..mesti la ada kaitan! Jom tengok apa tips-tipsnya:

Anda susah atau senang nak tidur? (Sumber imej:Google Image)

1. Mandi air suam sebelum tidur boleh membantu badan anda menjadi relax sebelum tidur.

2. Membaca beberapa minit sebelum tidur.

3. Mendengar muzik yang ringan.

4. Pastikan bilik anda gelap (atau malap) dan sunyi.

5. Pastikan bilik anda hanya untuk tidur, bukan bilik kerja atau bilik study ataupun bilik untuk menonton tv.

6. Pakai pakaian tidur atau pakaian yang longgar.

7. Jika anada tidak boleh tidur oleh kerana anda sedang berdepan depan masalah, sebelum anda ke bilik tidur, ambil kertas, tuliskan masalah anada di atas kertas tersebut dan tulis juga jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.Kemudian, letakkan kertas tersebut di luar.

8. Jika anda masih tidak boleh tidur, jangan duduk di dalam bilik tidur melebihi dari 15 minit. Keluar sekejap dari bilik, pergi ke bilik lain. Anda boleh menonton TV atau membaca sekejap sehinggalaha anda merasa mengantuk.

9. Elakkan makanan berat sebelum anda tidur.

10. Elakkan sebarang minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh) selepas waktu lunch.

Jadi, ada tak makanan/minuman yang membantu anda untuk tidur?

Yes! Ada! Antaranya:

1. Susu

Susu mengandungi tryptophan, sejenid asid amino perlu (essential amino acid) yang merupakan salah satu khasiat pemakanan asli berfungsi sebagai penggalak tidu (sleep introducer). Trytophan berfungsi meningkatkan amaun serotonin, iaitu sedatif natural, dalam otak. Sebab tu banyak orang-orang lama minum susu dan sesudu madu sebelum mereka tidur! Kalau tak suka madu, anda bolehlah mengambil pisang bagi meggantikan madu. Pisang mengandungi vitamin B6, yang membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin.

Sekian saja perkongsian saya kali. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu anda =)

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Bicara tokoh: Dato’ Farah Khan

Assalam semua!

Dah lama tak menulis tentang tokoh. Kebetulan hari ni, saya membelek-belek buku 50 kisah usahawan wanita Malaysia dan terbaca mengenai Dato’ Farah Khan. Mungkin nama beliau kurang dikenali, namun bagi peminat fesyen di Malaysia, beliau adalah seorang tokoh yang berjaya. Jom kita kenali siapa beliau dan jadikan motivasi untuk kita juga berjaya.

Dato’ Farah Khan sebenarnya adalah seorang presiden dan pengasas bersama Melium Group. Melium Group merupakan pemasar pakaian, kasut, beg dan aksesori berjenama di Malaysia, seperti Aigner, Cole Haan, Tod’s, Hugo Boss, Christian Lacroix, Ermenegildo Zegna dan pelbagai lagi.

Farah Khan

Dato' Farah Khan..tokoh fesyen yang berjaya (Source: http://www.thebrandlaureate.com)

Beliau sebenarnya berasal daripada Singapura, tetapi sudah lama menetap di Malaysia dan mendapat taraf penduduk tetap Malaysia.

Bercerita mengenai latara belakang keusahawanannya, beliau sebenarnya banyak dipengaruhi oleh ibu dan bapanya, yang merupakan usahawan. Bapanya merupakan pemborong berlian yang mengetuai persatuan pedagang berlian di Singapura. Ibu beliau pula memiliki kedai jahit yang banyak menggunakan fabrik-fabrik berjenama seperti Versace dan YSL. Dari sini lah bermulanya minat beliau dalam bidang fesyen dan juga keusahawanan.

Minat beliau dalam fesyen terserlah apabila beliau cuba menghasilkan dan mereka pakaian untuk anak-anak patung Barbie dengan menggunakan kain-kain perca dari kedai jahit ibunya. Pada usia 16 tahun, beliau memenangi satu pertandingan mereka fesyen, dengan mendapat hadiah utama.

Pada tahun 1976, beliau mula mengorak langkah dalam bidang keusawanan fesyen dengan  membuka butik The Link di Singapura dan diikuti dengan Le Salon di Malaysia. Pada tahun 1989, Melium ditubuhkan.

Sepuluh tahun kemudian, Melium melancarkan Aseanaa, galeri fesyen yang membawa tema etnik Asia yang antaranya memasarkan produk daripada Tom Abang Saufi,Rizalman, dan jenama beliau sendiri FARAHKHAN. Aseana terletak di Suria KLCC.

Selain daripada membawakan fesyen antarabangsa ke dalam pasaran Malaysia, Dato’ Farah juga adalah antara yang terawal membawakan budaya kafe ke Malaysia dengan memegang francais Dome dari Australia pada tahun 1996.

Kejayaan Dato’ Farah Khan mendapat perhatian pelbagai pihak, dan beliau pernah menerima beberapa anugerah, diantara ‘The BrandLaureate Brand Personality Award’ pada tahun 2008.

Semoga sedikit perkongsian mengenai tokoh pada kali ini dapat memberikan anda motivasi dan inspirasi untuk terus berjaya, berjaya dan terus berjaya!

P.S: Tinggaklan komen anda dan link blog anda untuk saya lawati =)

 
 

Tags: , , , , , ,