RSS

Tag Archives: raya

Biskut ala-ala Famous Amos

Assalam…

 

Hujung minggu lepas, berkesempatan nak buat biskut untuk raya ni skit. TTinjau punya tinjau, decide nak buat biskut chocolate chips, ala-ala famous amos gitu! Haha..almaklum la..nak beli famous amos selalu, bankrap la cek! Resepinya, tak susah..bahan-bahan pun senang dapat. Kat bawah ni ringkasan resepi biskut ni.

Famous Amos Recipe

Resepi Chocolate Chips ala Famous Amos
(Klik untuk besarkan)

Saya beli semua bahan-bahan ni kat ‘MAKCIK’ , Bandar Baru Bangi. Nak tahu kat mana? KLIK SINI.

Bila anda dah siap adun, bakar dengan oven, dengan suhu sekitar 150-160°C selama 15-20 minit (bergantung dengan oven yang anda pakai.

Ni la rupanya Adunan 1 yang dah diadun sebati

Ni pula rupa adunan 1 yang dah dicampur dengan adunan 2 dan digaul sebati.

Chocolate chips

Biskut sedang dibakar

Tu dia…homemade chocolate chips dah siap!

Senang ja nak buat ni. Sekilo tepung boleh dapat 3-4 balang besar biskut ni. Jimat,sedap, dan puas hati!

Selamat mencuba!

 

 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2012 in Corat-coret, Makan-makan, Menarik

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya: part 2

Assalam…

Hehe..macam sinetron plak..ada siri-siri. Anyway, dah masuk fasa kedua Ramadhan. Kejap ja kan?

Semalam berkesempatan mengunjungi Jalan TAR, yang famous dengan pelbagai gerai kain baju. Target utama, nak beli baju melayu, kaler merah cili. =)

Macam biasa, nak sampai ke sana, jalan sesak. Open space parking pun cepat ja penuh (baru jam 11.30pg ketika tu). Tapi, saya ada favourite parking spot saya kalau berkunjung ke SOGO ataupun Jalan TAR. Saya parking kat bangunan CIMB bersebelahan SOGO tu. Parking space yang banyak (banyak tingkat jugak), parking rate RM3/jam (kalau tak salah).

OK. Habis bab parking. Maka bermula la perjalanan kami (aiseh ayat) di Jalan TAR. Kami tak terus ke kedai-kedai dalam bangunan, tapi terus mengunjungi gerai2 di celah2 lorong belakang bangunan. Pergh! Dah la panas (sapa suruh pi tengahari), orang punya la ramai! Sesak! So, pastikan anda tahan dengan keadaan macam tu. Takut nanti pengsan pulak.

Gerai demi gerai kami berkunjung, lastly saya jumpa juga baju melayu yang sesuai. Purata harga baju melayu di gerai-gerai disini antara RM100-150 (ada yang set bersama sampin). Saya beli yang harga RM120, tapi bila dah tawar-tawar, dapat lah RM100 (ingat, tawar menawar dulu ye).

Dah setel cari baju saya, cari baju isteri pulak. Banyak pilhan yang terdapat disini, harga dalam lingkungan RM80-200. Baju melayu dan baju kurung untuk kanak-kanak pun banyak pilihan.

Bila dah selesai, baru kami pusing-pusing ke dalam kedai-kedai di Jalan TAR. Ha, bila masuk kat dalam kedai-kedai ni, terkejut jugak tengok, ada ja baju melayu yang lagi murah, antara RM39-RM100. Wah..rasa rugi plak..huhu. Saya tak sempat tengok jenis dan kualiti kain, sebab terlalu ramai orang di dalam kedai.

Hampir 2 jam 30 minit kami ‘bersiar-siar’, kami pun balik….So, nasihat saya, pusing-pusing survey dulu sebelum beli. =)

 

 

Tags: , , , , , , , , ,