RSS

Category Archives: Char Kuey Teow

Bazar Ramadhan : Area Bangi/Putrajaya

Assalam….

Ha..bila dah sampai bulan ramadhan ni, salah satu perkara yang signifikan adalah kewujudan bazar ramadhannya. Buat yang bekerja, terutamanya di bandar-bandar besar, dan selalu tersekat dalam kesesakan jalanraya, bazar ramadhan semestinya destinasi ‘wajib’ yang anda akan kunjungi lepas pulang dari kerja (termasuklah saya hehe).

Oleh kerana saya tinggal di kawasan bangi/putrajaya..so saya nak bagi review sikit tentang lokasi-lokasi bazar ramadhan berhampiran bangi/putrajaya.

1. PKNS Bangi

Lokasi ni adalah lokasi pertama bazar ramadhan yang saya kunjungi, sebab saya masih kurang mahir tentang kawasan bangi/putrajaya (baru pindah). Dari segi kemeriahan, bazar ni boleh tahan! Agak ramai pengunjung. Dari segi jumlah gerai, saya anggarkan dalam ~50 buah gerai terdapat di sana. Dari segi kepelbagaian juadah, saya rasa, agak sama sahaja dengan tempat lain. Gerai yang paling mendapat sambutan adalah gerai ayam olek. Antara juadah lain yang terdapat di sana adalah lauk pauk, nasi kerabu nasi beriyani, kuih-muih, murtabak, nasi lemak kukus (pun ramai beli), nasi arab, roti john dan lain2.

2. Seksyen 16, Bangi (Berhampiran stesyen minyak Shell)

Image

Lokasi Bazar Ramadhan Seksyen 16, Bandar Baru Bangi

Skala bazar di sini lebih besar berbanding dengan bazar di PKNS Bangi. Saya anggarkan, hampir ~100++ buah gerai ada di sini. Dari segi kepelbagaian juadah, pilihan disini lebih banyak. Dari segi harga, agak berpatutan  di sini. Pada hari selasa, ia diadakan serentak dengan pasar malam. Bertambah meriah. Nak beli barang dapur pun senang, sekali jalan ja! Antara juadah yang unik adalah burger bakar, kambing golek, nasi kerabu, dll. Secara amnya, bazar ini menjadi kegemaran saya.

3. Precint 2, Putrajaya

Ha…yang ni memang besar. Mungkin mencecah ~200+ gerai yang berniaga di sini. Terletak di kawasan yang sama dengan kawasan pasar tani (Selasa,Jumaat). Dah besar, memanglah meriah kan! Dengan orang2 gomen yang pejabatnya berdekatan, boleh singgah sebelum balik rumah! Dari segi kepelbagaian, memang banyak jenis makanan terdapat disini. Tapi, berdasarkan tinjauan rambang saya, saya rasa kebanyakan makanan di sini adalah dari Utara dan Timur. Antara yang famous kat sini, Roti John Unan. Beratur orang nak beli! Ada beberapa lagi juadah yang perlu beratur disini. Macam jadi fenomena beratur plak kat sini hehe. Dari segi parking, kalau kena masanya, OK ja tempat parking, ada tempat lapang untuk parking. Tapi, AWAS! Kalau boleh elakkan dari parking di tepi2 jalan, sebab dah banyak kali saya tengok pihak berkuasa menyaman kereta-kereta yang parking di tepi jalan (walaupun saya rasa tindakan ini tidak patut, oleh kerana bukannya selalu macam ni dan tempat parking memang tak cukup waktu puncak).

Ok! Setakat ni dulu untuk kali ni. Next entri, lokasi bazar seterusnya di sekitar bandar tasik selatan/sungai besi/bandar sri permaisuri….insyaAllah.

P/S: Jangan membazir plak ye! Jangan makan sampai tak larat nak beribadat plak! Bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita merebut peluang beribadat, kerana pahalanya berganda, bukan berebut nak makan macam2 =)

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom Makan-Makan @ D’Jamel Corner

Salam semua!

Minggu lepas, hari Jumaat, saya singgah makan di D’ Jamel Corner, Desa Tun Razak, Cheras.

Dah lama rasanya tak makan kat sini, asyik outstation ja kan…=P

Sebenarnya, ‘warung’ D’Jamel Corner ni menyajikan menu-menu masakan Kantonis (Cantonese).

Ada dimsum jugak! =)

Apa yang best kat sini, makanan sedap (bagi saya dan kawan-kawan la), harga pun OK (tak mahal).

Hari Jumaat, menu special dia nasi ayam.

Nasi Ayam

Nasi Ayam-Menu Special hai Jumaat

Lokasi kedai ni, terletak di kawasan industri Desa Tun Razak (Persiaran 118c). Area tu ada perodua service.

Waktu operasi :

Hari bekerja : Tengahari-Malam

Sabtu : Petang-Malam

Ahad : Tutup

Waktu malam, biasanya ada karaoke, lagu-lagu 60an, 70an.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

>Makan-makan::Mali’s Corner

>

Salam semua!

Hah..lama dah teringin nak tulis entri pasal makan-makan ni. Almaklumla..aku kan suka makan…hehe…
Entri ni nak review pasal makan kat Mali’s Corner. Kepada yang xtau kat mana Mali’s Corner ni, ianya terletak kat Danau Kota. Dekat je dengan Uptown Danau Kota. Kat Jalan Langkawi.
Hidangan yang famous kat sini; Nasi Lemak Ayam Goreng Panas dan dah tentu, Char Kuey Teow. Tentang harga, tak terlalu mahal, dan tidaklah murah. For me, just nice sebab tempatnya pun nampak grand..bukan gerai (Mali’s Corner yang asal adalah gerai, harga pun murah skit). Aku makan Nasi Lemak Ayam Panas, harganya dalam RM5. My wife makan CKT Special, harganya RM6.
Tentang rasa, Nasi Lemak memang antara yang ter’best’. Sambal dia pedas-pedas manis. Ayam rangup n rasa rempah. Pergh! Tengah tulis ni pun dah kecur air liur. CKT plak, oleh kerana pesan yang spesel, maka banyak lah udang2 yang diberi. Overall, makan kat cni memang berbaloi!
Tengok tu! 8 ekor udang besar! Yummmmmmyy!
P/s: Pastikan anda tak mengeluh, sebab kena beratur panjang nak order (layan diri maa…). Orang sentiasa penuh. Walaupun kedai 2 tingkat.

Dari beratur..order..makan..sampai habis makan, Q sentiasa panjang.

 
3 Comments

Posted by on November 14, 2010 in Char Kuey Teow, Makan-makan, Mali's Corner, Nasi Lemak