RSS

Category Archives: Dunia Sains

Nak turun kolestrol? Makan Epal!

Assalam…

 

Sekian lama meninggalkan dunia blog, kini kembali. Kali ni nak kongsi tentang kesihatan.

Ramai rakyat Malaysia yang mengalami gejala paras kolesterol tinggi. Berikut adalah kategori paras kolesterol:

  • Paras kolestrol darah normal merujuk kepada sukatan kolesterol dalam darah yang  berada di bawah 5.20 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol darah yang unggul bagi anda.
  • Paras kolestrol darah pertengahan pula merujuk kepada sukatan kolesterol dalam darah yang berada pada julat 5.20 sehingga 6.5 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol yang kurang sesuai bagi anda.
  • Paras kolesterol darah tinggi pula merujuk pula kepada sukatan kolesterol dalam darah yang melebihi 6.5 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol yang merbahaya untuk kesihatan anda.
  • Sumber rujukan :Cara Hidup Sihat :PANDUAN MENURUNKAN PARAS KOLESTROL DARAH ANDA (Diterbitkan oleh KKM)

Saya terbaca dalam sebuah artikel, yang menyatakan bahawa, buah epal dapat membantu dalam menurunkan paras kolesterol anda. Menurut artikel tersebut,pengambilan dua biji epal setiap hari efektif untuk mencegah penyakit jantung. Ini kerana, epal memiliki kandungan yang dapat menurunkan kolesterol terutama kolesterol tidak baik.

Dalam kajian yang dimuatkan dalam Jurnal Nutrisi dan Diet, wanita yang rutinnya mengambil epal setiap hari dalam tempoh enam bulan memiliki kadar kolesterol 25% lebih rendah berbanding mereka yang tidak memakannya. Malah kajian yang dilakukan di Poland sebelum ini turut menyatakan pengambilan epal juga boleh mengelakkan kanser usus.

Epal

An apple a day, keep you away from a doctor. Khasiat epal, antaranya mengurangkan paras kolesterol dalam darah anda.

Saya cuba untuk mencari bukti yang lebih kukuh, yakni kajian saintifik. Ya, ternyata, memang terdapat kertas kajian (research paper) mengenainya. Anda boleh semak di SINI. Dalam kajian kali ini, penyelidik menyimpulkan, secara puratanya, penurunan paras kolesterol sebanyak 10% dapat diperhatikan.

Terdapat juga kajian yang dijalankan bagi melihat kesan pelbai jenis epal dalam menurunkan paras kolesterol. Anda boleh preview kertas kajian mereka di SINI.

Jadi, saya berharap, sedikit sebanyak perkongsian saya kali ni, berguna untuk anda!

Jom, amalkan hidup sihat (saya pun nak start amalkan 2 biji apple sehari, walaupun tak berapa suka epal hijau) =)

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 17, 2012 in Dunia Sains, Fakta, Jantung, Kesihatan, Menarik, petua, tips

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Apa anda nak makan bila selsema atau mengalami simptom penyakit berkaitan pernafasan?

Assalam semua!

Entri kali ni nak bagi tips skit dalam bab kesihatan. Dah berminggu-minggu saya mengalami selsema dan batuk, sampai kena buat xray. Berbotol-botol ubat batuk dah saya telan, dan dah 2 set antibiotik saya ambil (ikut nasihat doktor ye,bukan memandai). Selain perubatan moden, saya juga dah mencuba perubatan Islam, melalui klinik Darussyifa’. Alhamdulillah, batuk saya dah berkurangan.

Tadi, saya membelek-belek buku yang ada di rak buku saya. Saya baca buku “Food-Your Miracle Medicine”, tulisan Jean Carper. So, saya semak bahagian “Colds,Flu, Bronchitis,Sinus problems and Hay fever”. Dalam buku beliau, ada diberikan beberapa cadangan makanan yang boleh di ambil bagi membantu menyembuhkan penyait-penyakit berkaitan pernafasan ni, antaranya:

1. Sup ayam panas

Sup Ayam dapat membantu anda yang selsema
(Sumber imej : selerakini.blogspot.com)

Daging ayam, seperti sumber protein yang lain, terdiri daripada asid amino asli yang dipanggil ‘cysteine’. Semasa mereneh sup, cysteine akan di keluarkan. Cysteine asli yang dirembeskan ini mempunyai sifat yang sama seperti Acetylcysteine, iaitu sejenis dadah (ubat) yang kebiasaannya diberikan oleh doktor kepada pesakit yang mengalami ‘bronchitis, atau penyakit respiratori (berkaitan pernafasan).

2. Makanan pedas

Ha! Kan orang Malaysia sinonim dengan makanan yang pedas-pedas. Tak disangka-sangka, makanan-makanan pedas ni sebenarnya membantu menyembuhkan selsema dan penyakit berkaitan pernafasan (respiratori) juga!

Antaranya capsicum (cili benggala) dan cili merah. Menurut Dr Ziment, seorang doktor pakar di UCLA, cili mengandungi sejenis bahan kimia yang mempunyai persamaan dengan Guaifenesin. Guaifenesin kini digunakan secara meluas di dalam pembuatan ubat batuk, kerana ianya berfungsi sebagai ‘expectorant’.

3. Bawang putih

Bawang putih mengandungi Allicin, bahan kimia yang memberikan rasa bawang putih. Allicin akan ditukarkan di dalam badan kita menjadi bahan kimia yang sama seperti S-carboxymethylcysteme (Mucodyne), bahan kimia yang digunakan untuk membantu peredaran mukus.

Ok. Semga perkongsian kali ini dapat memberikan manfaat berguna untuk anda semua!

MAKANAN YANG PERLU ANDA ELAKKAN:

1. Susu

Elakkan daripada meminum susu kerana susu mempunyai kesan yang berlawanan dengan makanan pedas. Ianya membantutkan reseptor atau pengesan di dalam mulut dan perut yang memberkan arahan perembesan mukus.

Rujukan:

Jean Carper, Food Your Miracle Medicine, Simon & Schuster UK Ltd, 1994.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tips untuk mereka yang susah nak tidur

Assalam semua!

Maaf sebab lama tak update blog ni, sebab agak bz dengan pengajian pascasiswazah saya. Tapi, alhamdulillah, blog saya nampaknya sudah mula mendapat perhatian! Daripada 10 orang pelawat UNIK sehari, ke 17, ke 20, ke 25 dan kini mencecah hampir 100 pelaway UNIK sehari! Pelawat UNIK bermaksud pelawat yang berlainan, bukan berulang. Maknanya pelawat baru!

Ok, kembali kepada tajuk asal post ni =)….Anda susah tidur? Nak cari tips untuk mudah tidur? Ha..ni saya nak kong si dengan anda. Tips-tips ni saya rujuk dari buku bertajuk “Foods that harm, foods that heal”. Aik? Apa kaitan buku makanan dengan tidur ni? Hehe..mesti la ada kaitan! Jom tengok apa tips-tipsnya:

Anda susah atau senang nak tidur? (Sumber imej:Google Image)

1. Mandi air suam sebelum tidur boleh membantu badan anda menjadi relax sebelum tidur.

2. Membaca beberapa minit sebelum tidur.

3. Mendengar muzik yang ringan.

4. Pastikan bilik anda gelap (atau malap) dan sunyi.

5. Pastikan bilik anda hanya untuk tidur, bukan bilik kerja atau bilik study ataupun bilik untuk menonton tv.

6. Pakai pakaian tidur atau pakaian yang longgar.

7. Jika anada tidak boleh tidur oleh kerana anda sedang berdepan depan masalah, sebelum anda ke bilik tidur, ambil kertas, tuliskan masalah anada di atas kertas tersebut dan tulis juga jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.Kemudian, letakkan kertas tersebut di luar.

8. Jika anda masih tidak boleh tidur, jangan duduk di dalam bilik tidur melebihi dari 15 minit. Keluar sekejap dari bilik, pergi ke bilik lain. Anda boleh menonton TV atau membaca sekejap sehinggalaha anda merasa mengantuk.

9. Elakkan makanan berat sebelum anda tidur.

10. Elakkan sebarang minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh) selepas waktu lunch.

Jadi, ada tak makanan/minuman yang membantu anda untuk tidur?

Yes! Ada! Antaranya:

1. Susu

Susu mengandungi tryptophan, sejenid asid amino perlu (essential amino acid) yang merupakan salah satu khasiat pemakanan asli berfungsi sebagai penggalak tidu (sleep introducer). Trytophan berfungsi meningkatkan amaun serotonin, iaitu sedatif natural, dalam otak. Sebab tu banyak orang-orang lama minum susu dan sesudu madu sebelum mereka tidur! Kalau tak suka madu, anda bolehlah mengambil pisang bagi meggantikan madu. Pisang mengandungi vitamin B6, yang membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin.

Sekian saja perkongsian saya kali. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu anda =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Madu lebah ganti antibiotik moden?

As-Salam semua!

Baca sekali lagi soalan di atas! Betul ke?

Beberapa kajian di luar negara (sayangnya, kenapa belum di kaji di Malaysia ya?), membuktikan bahawa madu lebah dapat menggantikan antibiotik moden yang kita gunakan sekarang.

Kajian selama tiga tahun di sebuah University Teaching Hospital di Calabar, Nigeria mendapati, madu lebah dapat menyembuhkan luka yang gagal di ubati dengan antibiotik moden. Dalam kajian ini, serama 59 orang responden terlibat.Mereka mengalami luka dan nanah, diberikan madu lebah. Daripada 59 orang responden, 58 responden telah menunjukkan hasil yang positif, iaitu sembuh daripada luka dengan sempurna.

Saya cuba melakukan kajian melalui pembacaan (literature review), dan menemui satu artikel di dalam jurnal Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) yang bertajuk ” How honey kills bacteria”. Di dalam kajian mereka, mereka menyatakan bahawa lebah akan menghasilkan sejenis protein, defensin-1 yang akan dirembeskan ke dalam madu. Protein ini lah yang membantu kesan antibiotik di dalam madu lebah!

Banyak lagi kajian-kajian lain yang dilakukan, sebab saya nampak banyak kertas-kertas kajian yang berkaitan. Namun, sebagai seorang Muslim, Al-Quran adalah merupakan sumber rujukan utama bagi kami. Di dalam Al-Quran, lebah telah diceritakan di dalam satu surah, iaitu surah An-Nahlu (Lebah). Allah berfirman “Keluar daripada perut lebah minuman madu yang pelbagai warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia,” Surah An-Nahlu, Ayat 69. Subhanallah!

Madu lebah yang berkhasiat dan menyembuhkan!

Pembacaan saya di dalam buku Perubatan Islam dan bukti sains moden, yang ditulis oleh Dr. Danial Zainal Abidin, menemui satu lagi khasiat madu lebah, iaitu, menyembuh kulit yang terbakar atau melecur! Hebatkan ciaptaanNYA?

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Adenovirus : Apa tu?

Sejak kejadian serangan Adenovirus di Pulapol yang mengakibatkan 2 kematian setakat ini, ramai yang masih tertanya-tanya tentang apa itu Adenovirus. Jadi, saya rasa eloklah saya kongsi sedikit pengetahuan dan ilmu yang saya ada dan juga melalui pencarian fakta dari sumber-sumber ilmu lain.

Apa itu Adenovirus?

Adenovirus adalah kumpulan virus yang boleh menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan sistem respiratori atau pernafasan. Ia juga boleh menyebabkan penyakit pada bahagian perut dan usus (gastroenteritis), mata (conjunctivitis) dan pundi kencing (cystitis). Antara penyakit berkaitan pernafasan yang disebabkan oleh Adenovirus adalah demam, pneumonia, bronkitis, dan croup (penyakit pernafasan bagi kanak-kanak berumur 2-4 tahun). Virus ini sebenarnya telah berjaya diasingkan pada tahun 1950 dalam kultur daripada tisu adenoid (sebab tu nama dia adenovirus).

Ni la rupanya Adenovirus

Bagaimana ia disebarkan?

Adenovirus boleh tersebar atau dijangkiti dengan sentuhan terus, najis (pepejal atau cecair), dan air yang tercemar.

Bagaiman ia dikesan?

Seringkali kita tertanya-tanya bagaimana pihak bertanggungjawab mengesahkan penyakit seseorang itu sememangnya disebabkan oleh sesuatu virus atau bakteria. Salah satu daripada teknik atau alat yang digunakakan adalah kit pengesan (saya pernah terlibat dalam satu kajian untuk menghasilkan kit pengesan leptospirosis). Kit ini dibangunkan berdasarkan pengesanan antigen, PCR atau polymerase chain reaction, pengasingan virus (vius isolation) dan kajian serum.

Jenis-jenis Adenovirus

Sehingga kini, dilaporkan sebanyak 63 strain (atau senang cerita 63 adik beradik) telah ditemui. Juga dipercayai, kes-kes yang menyebabkan kematian adalah disebabkan varian atau strain yang baru (termutasi).

Sebagai penutup,

Kita tak tahu dan tak dapat kesan secara mata kasar kehadiran virus ni, tapi jaga kebersihan, kalau makan kat gerai,pilihlah gerai yang bersih ye!

 
4 Comments

Posted by on March 20, 2011 in Dunia Sains

 

Tags: , , , , ,

>Fakta Sains Menarik

>
1. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun untuk mengelilingi matahari. Setiap 20tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak daripada berlanggar dengan planet Neptune.

2. Kebanyakan debu yang berterbangan di rumah datangnya daripada sel-sel kulit kita yang mati.
3. Perut akan menghasilkan satu lapisan mukus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.
4. Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak daripada yang terdapat di daratan.
5. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan, ia boleh meliputi jalanraya sepanjang 96,000km.
6. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi!
7. Manusia bernafas kira-kira 23ribu kali dala sehari
8. Orang lelaki mudah mendapat buta warna 10 kali ganda daripada wanita.
9. 54 otot dalam tubuh manusia digerakkan apabila manusia melangkah selangkah ke hadapan.
10. Matahari memiliki tenaga yang cukup untuk menerangi bumi selama 5juta tahun lagi.
11. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehingga setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9meter.
12. Setiap hari, darah beredar di dalam badan manusia sejauh 180 ribu kilometer.
13. Setiap manusia memiliki purata 100ribu helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.
 
2 Comments

Posted by on May 27, 2010 in Dunia Sains, Fakta, Jantung, Menarik, Planet, Salur Darah

 

>Researchers discover new mechanism for clearing blockages from smallest blood vessels

>

Researchers at Northwestern University Feinberg School of Medicine have identified in mice a previously unknown protective mechanism by which the smallest blood vessels remove blood clots and other blockages from the brain. The findings provide insights into mechanisms that may be involved in age-related cognitive decline, Alzheimer’s disease and recovery from stroke. These findings were described in the May 27 issue of Natureby Jaime Grutzendler, M.D., and colleagues. The study was supported by the National Institute on Aging (NIA), part of the National Institutes of Health.

Uninterrupted blood flow is critical for brain function, and the brain has developed various mechanisms to maintain it. Blockages in the smallest blood vessels can be cleared by processes that disintegrate or wash them out. However, not all blockages are cleared completely. Persistent blockage can reduce or stop blood flow, limiting the supply of oxygen and nutrients to the surrounding tissue and nerve cells. This, in turn, can lead to impaired communications between nerve cells and ultimately cell death.

The researchers used a newly developed imaging technique that can view the smallest blood vessels, known as microvessels, in the brains of living mice. They found that two to seven days after a blockage in brain microvessels, the cells lining the blood vessel wall engulf the remaining portion of the blockage, encapsulate it, seal it off from the interior of the blood vessel and finally expel the blocking material outside of the vessel. As a result of this process, blood flow is restored to the affected area.

“These are intriguing findings,” said NIA Director Richard J. Hodes, M.D. “They open new avenues of basic research that may increase our understanding of how microvessels are maintained in the brain and throughout the body.”

The research team demonstrated that this complex protective mechanism involves the activity of an enzyme, matrix metalloprotease 2/9, which breaks down large proteins and is known to play a role in blood vessel development and in stroke.

The researchers also found that the ability to move the blockage out of the blood vessel diminished with age. Young mice (age 4 months) were able to clear blockages more quickly and thoroughly than older mice (age 22 months). The incomplete removal of blockages in the brains of older mice led to a prolonged shortage of oxygen to the surrounding nerve cells and damaged the connections between nerve cells in the vicinity of the obstructed blood vessels.

“The reduced efficiency of this protective mechanism in the older brain and its effect on the function of nerve cells in the brain may significantly contribute to age-related cognitive decline,” said Suzana Petanceska, Ph.D., of the Neurobiology of Aging Branch in NIA’s Division of Neuroscience, which funded the research. “This may also be part of the mechanism by which vascular risk factors such as high blood pressure and diabetes increase the risk of Alzheimer’s disease with age.”

Source: NIH/National Institute on Aging

 
Leave a comment

Posted by on May 27, 2010 in Dunia Sains