RSS

Category Archives: Sejarah Kopi

Keliru nak pilih kopi? Jom ketahui jenis kopi!

Assalam…

Tiap kali minum di kedai atau restoran yang menghidangkan menu-menu kopi, selalu kita keliru/tak tau langsung kan nak pilih jenis kopi mana satu kan? Saya sendiri pun alami perkara yang sama. So, jom sama-sama pelajari jenis-jenis kopi:

Pelbagai jenis kopi (campuran).
Sumber gambar : Google Images

Ha..harap-harap gambar kat atas tu boleh la bantu anda pilih kopi yang betul lepas ni ya!

 
Leave a comment

Posted by on December 25, 2012 in Coffee, Kopi, Restoran, Sejarah Kopi, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

>Kisah Jam Berjenama CASIO

>

Salam semua!
Semoga Jumaat ini menjadikan inspirasi untuk kita semua menjadi lebih baik dari hari-hari sebelumnya!
Kali ni, aku nak cerita pasal jam. Especially jam kesayangan aku, yang dah berkhidmat untuk aku hampir 2 tahun! Thank u to Mr. CASIO!

Ni la jam kesayanganku! Masih hensem walaupun ada sikit calar2! hehe..sori ye Mr. Casio!
Macam yang aku cakap kat atas, jam ni dibeli 2 tahun tahun yang lepas. Aku beli kat Miri (Imperial Mall). Sepanjang aku pakai jam ni, memang puas hati. Walaupun agak mahal (lebih kurang RM300++) tapi memang berbaloi. Tak pernah buat hal. Jatuh terhempas, tenggelam dalam air, still steady! Paling best, jam ni tak ada karat walaupun aku sentiasa pakai jam ni kemana-mana dan berpeluh. Nampak macam simple je jam ni, tapi ada thermometer, ada waktu2 dunia n sports functions.
Jadi, moralnya di sini, alang-alang membeli, biarlah berbaloi…hehe. Tapi ingat, beli setakat yang kita mampu, jangan sampai tak mampu pun nak beli jugak barang mahal2.
Sedikit trivia mengenai CASIO:
  • Pengasasnya adalah Tadao Kashio.
  • Ditubuhkan pada tahun 1946
  • Produk pertama ciptaan Tadao Kashio dan adiknya adalah Yubiwa Pipe (tengok gambar di bawah)
  • Pada tahun 1954, mereka berjaya mencipta kalkulator elektro-mekanical bersaiz meja iaitu yang pertama di Jepun.
  • Pada tahun 1957, kalkulator pertama “all-electric compact” dijual pada harga 485,000Yen.
  • Pada tahun 1957 juga Casio Computer Co. Ltd. ditubuhkan.

Inilah ‘Yubiwa Pipe’, produk pertama yang dihasilkan oleh Tadao Kashio dan adiknya.
 

>Kisah Kopi dan fakta menarik mengenainya =)

>

Salam…..

Pagi2 dah berkejaran ke KLIA akibat kesilapan sistem untuk Check In di kiosk self-check in. Pukul 5.15 pagi dah tercegat di depan kaunter daftar masuk MAS International. Tapi, malangnya pukul 6pagi baru kaunter bukak. Pukul 6.15pagi, alhamdulillah, dah berjaya daftar masuk. Then, rushing pi ke rumah biras di Sepang sebab nak mintak dia jaga keta. 6.50pagi, sampai balik ke KLIA. Boarding time pukul 7pagi. Hohoho…kalut2……
Bila dah boarding, perut dah mula rasa lapar. Sebab tak pernah tinggal sarapan pagi. Apa lagi, cari la kedai yang ada. Then, nampak ‘Jonker Walk’ Kopitiam di sebelah lane pintu masuk B. Time dah pukul 6.55pagi. Tinggal lagi 5minit! Aku pun pesan Kopi Kampung! Harga? RM 5.90 secawan! Temasuk tax…dah RM 6ringgit lebih. hehe. Hantam saja lah labu….

Kopi kampung Jonker. Sedap. Pekat.
Jom tengok sikit antara fakta2 menarik mengenai kopi:
  • Hayat pokok kopi boleh mencecah sehingga 50-70tahun!
  • Biji kopi akan bertukar dari warna kuning ke oren dan akhirnya ke warna merah dalam masa 6-8bulan dari ianya berbunga.
  • Dianggarkan 1400juta cawan kopi diminum diseluruh dunia setiap hari
  • Antara perkataan kopi dalam bahasa lain: Qahwah-Arab, Koffie-Dutch,Kahve-Turki,Kafei-Mandarin
  • 1 Oktober merupakan “Hari Kopi” di Jepun
  • Komoditi kedua terbesar didagangkan di dunia selepas Minyak.

P/S: Kopi memang salah satu minuman kegemaranku!
 
2 Comments

Posted by on January 15, 2011 in Coffee, Corat-coret, Kopi, Makan-makan, Sejarah Kopi