RSS

Tag Archives: madu

Tips untuk mereka yang susah nak tidur

Assalam semua!

Maaf sebab lama tak update blog ni, sebab agak bz dengan pengajian pascasiswazah saya. Tapi, alhamdulillah, blog saya nampaknya sudah mula mendapat perhatian! Daripada 10 orang pelawat UNIK sehari, ke 17, ke 20, ke 25 dan kini mencecah hampir 100 pelaway UNIK sehari! Pelawat UNIK bermaksud pelawat yang berlainan, bukan berulang. Maknanya pelawat baru!

Ok, kembali kepada tajuk asal post ni =)….Anda susah tidur? Nak cari tips untuk mudah tidur? Ha..ni saya nak kong si dengan anda. Tips-tips ni saya rujuk dari buku bertajuk “Foods that harm, foods that heal”. Aik? Apa kaitan buku makanan dengan tidur ni? Hehe..mesti la ada kaitan! Jom tengok apa tips-tipsnya:

Anda susah atau senang nak tidur? (Sumber imej:Google Image)

1. Mandi air suam sebelum tidur boleh membantu badan anda menjadi relax sebelum tidur.

2. Membaca beberapa minit sebelum tidur.

3. Mendengar muzik yang ringan.

4. Pastikan bilik anda gelap (atau malap) dan sunyi.

5. Pastikan bilik anda hanya untuk tidur, bukan bilik kerja atau bilik study ataupun bilik untuk menonton tv.

6. Pakai pakaian tidur atau pakaian yang longgar.

7. Jika anada tidak boleh tidur oleh kerana anda sedang berdepan depan masalah, sebelum anda ke bilik tidur, ambil kertas, tuliskan masalah anada di atas kertas tersebut dan tulis juga jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.Kemudian, letakkan kertas tersebut di luar.

8. Jika anda masih tidak boleh tidur, jangan duduk di dalam bilik tidur melebihi dari 15 minit. Keluar sekejap dari bilik, pergi ke bilik lain. Anda boleh menonton TV atau membaca sekejap sehinggalaha anda merasa mengantuk.

9. Elakkan makanan berat sebelum anda tidur.

10. Elakkan sebarang minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh) selepas waktu lunch.

Jadi, ada tak makanan/minuman yang membantu anda untuk tidur?

Yes! Ada! Antaranya:

1. Susu

Susu mengandungi tryptophan, sejenid asid amino perlu (essential amino acid) yang merupakan salah satu khasiat pemakanan asli berfungsi sebagai penggalak tidu (sleep introducer). Trytophan berfungsi meningkatkan amaun serotonin, iaitu sedatif natural, dalam otak. Sebab tu banyak orang-orang lama minum susu dan sesudu madu sebelum mereka tidur! Kalau tak suka madu, anda bolehlah mengambil pisang bagi meggantikan madu. Pisang mengandungi vitamin B6, yang membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin.

Sekian saja perkongsian saya kali. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu anda =)

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Madu lebah ganti antibiotik moden?

As-Salam semua!

Baca sekali lagi soalan di atas! Betul ke?

Beberapa kajian di luar negara (sayangnya, kenapa belum di kaji di Malaysia ya?), membuktikan bahawa madu lebah dapat menggantikan antibiotik moden yang kita gunakan sekarang.

Kajian selama tiga tahun di sebuah University Teaching Hospital di Calabar, Nigeria mendapati, madu lebah dapat menyembuhkan luka yang gagal di ubati dengan antibiotik moden. Dalam kajian ini, serama 59 orang responden terlibat.Mereka mengalami luka dan nanah, diberikan madu lebah. Daripada 59 orang responden, 58 responden telah menunjukkan hasil yang positif, iaitu sembuh daripada luka dengan sempurna.

Saya cuba melakukan kajian melalui pembacaan (literature review), dan menemui satu artikel di dalam jurnalĀ Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) yang bertajuk ” How honey kills bacteria”. Di dalam kajian mereka, mereka menyatakan bahawa lebah akan menghasilkan sejenis protein, defensin-1 yang akan dirembeskan ke dalam madu. Protein ini lah yang membantu kesan antibiotik di dalam madu lebah!

Banyak lagi kajian-kajian lain yang dilakukan, sebab saya nampak banyak kertas-kertas kajian yang berkaitan. Namun, sebagai seorang Muslim, Al-Quran adalah merupakan sumber rujukan utama bagi kami. Di dalam Al-Quran, lebah telah diceritakan di dalam satu surah, iaitu surah An-Nahlu (Lebah). Allah berfirman “Keluar daripada perut lebah minuman madu yang pelbagai warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia,” Surah An-Nahlu, Ayat 69. Subhanallah!

Madu lebah yang berkhasiat dan menyembuhkan!

Pembacaan saya di dalam buku Perubatan Islam dan bukti sains moden, yang ditulis oleh Dr. Danial Zainal Abidin, menemui satu lagi khasiat madu lebah, iaitu, menyembuh kulit yang terbakar atau melecur! Hebatkan ciaptaanNYA?

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,