RSS

Monthly Archives: August 2012

How to get to Langkawi?

Assalam!

I’ve received an email, from a friends from europe’s country, asking on getting to Langkawi. I’ll try my best to give you more informations on getting there.

Langkawi is an archipelago made up of 99 islands on Malaysia’s west coast. Surrounded by turquoise sea, the interior of the main island is a mixture of picturesque paddy fields and jungle-clad hills. Also known as duty-free island, Langkawi offers you various tax-imposed items, at lower price! You only need to stay in Langkawi for a minimum of 48 hours to take back home a reasonable amount of tax free goods. Still, Nature-lovers will find the island just as agreeable as the shoreline is fringed by powder-fine sand and swaying coconut trees.

Langkawi, an island with 99 islands!
(Image source: google)

The island is especially recognised for its excellent diving opportunities and this tropical gem hides a treasure trove of other exciting holiday opportunities. From the expansive Underwater World Langkawi along Pantai Cenang to the soaring Cable Car in Pantai Kok, Langkawi is an electrifying locale that keeps visitors coming back for more.

Getting there:

1. By bus

You can’t take a bus directly to Langkawi Island =)! However, from KL, take the bus from Pudu Sentral (Bus Terminal for northbound destination). You can take the bus either from KL to Alor Setar (city centre for Kedah) or to Kuala Perlis.

Tips during buying an express bus ticket at Pudu Sentral:

Buy at counter. Do not buy from ticket-pledger outside the counter.

Express bus fare:

KL-Alor Star : RM39.00

KL-Kuala Perlis : RM 47.20

*Bus ticket fare slightly higher during festive season.

Continue your journey to ferry terminal. From Alor Setar, you can use Kuala Kedah Ferry Terminal. To get there, you can either take a taxi, or take a local bus to ‘Terminal Feri’ Kuala Kedah.

Taxi Fare Alor Setar – Kuala Kedah : RM 25-RM50 (Please negotiate with the taxi driver) – ~20minutes

Bus fare from Alor Setar to Kuala Kedah : RM3-5 (Approximately) ~1 hour

2. By Airplane

You can take a domestic flight from:

KL to Langkawi

Penang to Langkawi

Johor Bharu to Langkawi

There are three main operator for domestic flights, i.e. Malaysia Airlines (MAS), Air Asia (LCCT Terminal), and FireFly (Subang Terminal).

3. Ferry to Langkawi

As I said before, there are two main ferry terminal in Mainland, i.e Kuala Kedah and Kuala Perlis Terminal.

From Kuala Kedah:

-Duration : 1hour 45 minutes

-Fare : RM23.00

From Kuala Perlis:

-Duration : 1 Hour 15 Minutes

-Fare : RM 18.00

More info, please go to the website:

http://www.langkawi-ferry.com/Home/Home.aspx

* All fares above are adult’s fare

OK. That’s all for now! Enjoy your trip in Malaysia. You can email me if you want any info about Malaysia (FREE).

 

 
2 Comments

Posted by on August 10, 2012 in 1Malaysia, Jalan-Jalan, Tourism, Travel

 

Tags: , , , , , , , ,

Biskut ala-ala Famous Amos

Assalam…

 

Hujung minggu lepas, berkesempatan nak buat biskut untuk raya ni skit. TTinjau punya tinjau, decide nak buat biskut chocolate chips, ala-ala famous amos gitu! Haha..almaklum la..nak beli famous amos selalu, bankrap la cek! Resepinya, tak susah..bahan-bahan pun senang dapat. Kat bawah ni ringkasan resepi biskut ni.

Famous Amos Recipe

Resepi Chocolate Chips ala Famous Amos
(Klik untuk besarkan)

Saya beli semua bahan-bahan ni kat ‘MAKCIK’ , Bandar Baru Bangi. Nak tahu kat mana? KLIK SINI.

Bila anda dah siap adun, bakar dengan oven, dengan suhu sekitar 150-160°C selama 15-20 minit (bergantung dengan oven yang anda pakai.

Ni la rupanya Adunan 1 yang dah diadun sebati

Ni pula rupa adunan 1 yang dah dicampur dengan adunan 2 dan digaul sebati.

Chocolate chips

Biskut sedang dibakar

Tu dia…homemade chocolate chips dah siap!

Senang ja nak buat ni. Sekilo tepung boleh dapat 3-4 balang besar biskut ni. Jimat,sedap, dan puas hati!

Selamat mencuba!

 

 
Leave a comment

Posted by on August 10, 2012 in Corat-coret, Makan-makan, Menarik

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya: part 2

Assalam…

Hehe..macam sinetron plak..ada siri-siri. Anyway, dah masuk fasa kedua Ramadhan. Kejap ja kan?

Semalam berkesempatan mengunjungi Jalan TAR, yang famous dengan pelbagai gerai kain baju. Target utama, nak beli baju melayu, kaler merah cili. =)

Macam biasa, nak sampai ke sana, jalan sesak. Open space parking pun cepat ja penuh (baru jam 11.30pg ketika tu). Tapi, saya ada favourite parking spot saya kalau berkunjung ke SOGO ataupun Jalan TAR. Saya parking kat bangunan CIMB bersebelahan SOGO tu. Parking space yang banyak (banyak tingkat jugak), parking rate RM3/jam (kalau tak salah).

OK. Habis bab parking. Maka bermula la perjalanan kami (aiseh ayat) di Jalan TAR. Kami tak terus ke kedai-kedai dalam bangunan, tapi terus mengunjungi gerai2 di celah2 lorong belakang bangunan. Pergh! Dah la panas (sapa suruh pi tengahari), orang punya la ramai! Sesak! So, pastikan anda tahan dengan keadaan macam tu. Takut nanti pengsan pulak.

Gerai demi gerai kami berkunjung, lastly saya jumpa juga baju melayu yang sesuai. Purata harga baju melayu di gerai-gerai disini antara RM100-150 (ada yang set bersama sampin). Saya beli yang harga RM120, tapi bila dah tawar-tawar, dapat lah RM100 (ingat, tawar menawar dulu ye).

Dah setel cari baju saya, cari baju isteri pulak. Banyak pilhan yang terdapat disini, harga dalam lingkungan RM80-200. Baju melayu dan baju kurung untuk kanak-kanak pun banyak pilihan.

Bila dah selesai, baru kami pusing-pusing ke dalam kedai-kedai di Jalan TAR. Ha, bila masuk kat dalam kedai-kedai ni, terkejut jugak tengok, ada ja baju melayu yang lagi murah, antara RM39-RM100. Wah..rasa rugi plak..huhu. Saya tak sempat tengok jenis dan kualiti kain, sebab terlalu ramai orang di dalam kedai.

Hampir 2 jam 30 minit kami ‘bersiar-siar’, kami pun balik….So, nasihat saya, pusing-pusing survey dulu sebelum beli. =)

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya

Salam semua!

Ha..lagi 2 minggu lebih..kita akan menyambut Aidilfitri. Macam mana puasa anda tahun ni?

Tahun lepas, saya beli kain, upah orang jahitkan baju melayu. Tapi, bila calculate2 balik, macam membazir pulak! Yela, kain ja dah brapa, upah ja…paling kurang RM60 (di Kedah la…kalau di KL RM80 ke atas). Total semua, dah seratus lebih. So, tahun ni saya decide, untuk beli yang dah siap.

Sabtu lepas, saya sempat meninjau-ninjau baju raya. Alang2, beli baju raya anak isteri sekali. Destinasi pertama kami,KWC, Kenanga Wholesale City. As expected, di KWC, tak banyak baju lelaki. Majority kedai adalah baju wanita. Sempat la saya ‘sambar’ 3-4 helai baju kemeja (untuk saya, adik, ayah dan ayah mertua). Berdasarkan pemerhatian saya, harga bagi baju lelaki, seperti biasa. Saya masih boleh dapat kemeja dengan harga RM20-29 sehelai. Kebanyakannya kain cotton. Kedai baju lelaki banyak terletak di tingkat LG dan G.

So, sampai la turn wife. Puas jugak pusing kedai-kedai nak cari baju kurung warna merah (nak sedondon la katakan). Baju kurung banyak terdapat di tingkat 3-4. Ha…harga bagi baju wanita, saya dan isteri perasan, ada peningkatan harga. Kalau dulu (bukan musim raya) masih boleh dapat harga bawah RM100-RM200. Tapi, mentang-mentang dah nak raya ni, purata harga dari RM150 ke RM300! Ada jugak yang harga bawah RM100, tapi kain yang kurang berkualiti, ataupun corak/trend lama (mengikut kata isteri saya la). Last2, dapatlah jugak sepasang baju untuk dia. Baju baby plak, dapat la 2-3 pasang. Harga baju baby pun rasa macam ada sedikit peningkatan harga.

Oleh kerana KWC tak ada baju melayu, so saya decide untuk ke Mydin USJ. Tahun lepas, saya pernah ke sini, beli baju untuk majlis hari raya company. Bila sampai, biasa la, masalah jam, masalah parking, terpaksa parking agak jauh. Dah masuk dalam, MasyaAllah, ramainya orang! Terus ke tempat tujuan, seksyen pakaian. Bagi saya, berbaloi beli baju melayu di Mydin ni. Harga tak mahal, sekitar RM50-80 (majoriti). Kualiti pun OK! Baju melayu untuk baby pun murah! Harga sekitar RM29.90! Saya beli di KWC RM50! So, finally, saya rasa, anda jangan pandang rendah untuk beli baju di Mydin. Duit pun jimat!

 
 

Tags: , , , , , , , , , ,