RSS

Category Archives: 1Malaysia

Upin Ipin ada kedai makan?

Assalam….

Ha..maju kan upin ipin? Ada kedai makan sendiri. Hehe…Bagi saya, pemilik restoran ni bijak mengambil peluang. Sebab karakter upin ipin tengah ‘famous’ kan!

Kedai makan upin ipin ni terletak di Bandar Baru Bangi, Jalan 6/7B, Seksyen 6. Berdekatan dengan D’One steak, bertentangan dengan kawasan Seri Bangi.

Konsep makanan di Kedai Makan Upin & Ipin ni, kebanyakannya adalah makanan kampung, lebih-lebih lagi ‘ayam goreng’ kegemaran Upin & Ipin. Dari segi harga, boleh dkategorikan sebagai harga pertengahan, tak murah dan tak mahal sangat.

Restoran

Suasana dalam Kedai Makan Upin Ipin

Air pun brand sendiri okay!

Saya mencuba hidangan Nasi Putih dengan daging merah. Rasanya, boleh tahan! Harganya, RM 1x termasuk minuman (tak ingat exact price).

Ok. dalam kedai ni pun, selain makanan, terdapat pelbagai barangan jenama Upin Ipin. Jadi, siapkan dompet anda jika anak anda jenis ‘gila’ upin ipin…hehe…

Saya xdapat nak tangkap gambar luar kedai sebab time tu hujan.

Ok. Setakat ini dahulu kali ni!

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Jom Makan : Fook Yuen, Kota Kinabalu

Assalam…

Ha..kali ni saya nak kongsi spot makan best di KK, Sabah. OK, kita start dengan hot spot untuk brekfast dulu. Yang lain-lain, nantikan dalam tulisan lain kali.

Saya kerap berkunjung ke Kota Kinabalu, samada atas urusan kerja, mahupun melancong (termasuk honeymoon =) ). Salah satu spot makan pilihan saya untuk sarapan pagi, adalah Fook Yuen. Ha! Jangan terperanjat, walaupun Restoran ni namanya melambangkan pemilikannya dari kaum tiong hua, namun restoran ni memiliki sijil halal Jakim.

Fook Yuen

Tanda Halal di Fook Yuen

Antara menu kegemaran saya adalah roti bakar, nasi lemak bungkus dan sudah semestinya dinikmati dengan kopi!

Restoran ni ada dua lokasi. Satunya, di kawasan Asia City (Singgahmata) dan satu lagi di kawasan Jalan Gaya (Tamu). Yang di Gaya Street lebih besar.

Kopi Tarik

Kopi Madras dan Roti Bakar. Emmmmdap!

 

Dari segi harga, tidak mahal. Biasa-biasa saja.

Tapi, kalau pegi lewat pagi, bersiap sedialah untuk berdiri menunggu meja kosong. Lagi satu, restoran ni berkonsepkan layan diri. Ambil makanan sendiri, pesan minuman dikaunter dan bayar. Anda akan diberikan nombor giliran untuk air dan roti bakar.

Fook Yuen Jalan Gaya, KK

Ramainya orang dalam kedai ni. Layan diri Ok!

Selamat mencuba!

 

Tags: , , , , , , , , , ,

How to get to Langkawi?

Assalam!

I’ve received an email, from a friends from europe’s country, asking on getting to Langkawi. I’ll try my best to give you more informations on getting there.

Langkawi is an archipelago made up of 99 islands on Malaysia’s west coast. Surrounded by turquoise sea, the interior of the main island is a mixture of picturesque paddy fields and jungle-clad hills. Also known as duty-free island, Langkawi offers you various tax-imposed items, at lower price! You only need to stay in Langkawi for a minimum of 48 hours to take back home a reasonable amount of tax free goods. Still, Nature-lovers will find the island just as agreeable as the shoreline is fringed by powder-fine sand and swaying coconut trees.

Langkawi, an island with 99 islands!
(Image source: google)

The island is especially recognised for its excellent diving opportunities and this tropical gem hides a treasure trove of other exciting holiday opportunities. From the expansive Underwater World Langkawi along Pantai Cenang to the soaring Cable Car in Pantai Kok, Langkawi is an electrifying locale that keeps visitors coming back for more.

Getting there:

1. By bus

You can’t take a bus directly to Langkawi Island =)! However, from KL, take the bus from Pudu Sentral (Bus Terminal for northbound destination). You can take the bus either from KL to Alor Setar (city centre for Kedah) or to Kuala Perlis.

Tips during buying an express bus ticket at Pudu Sentral:

Buy at counter. Do not buy from ticket-pledger outside the counter.

Express bus fare:

KL-Alor Star : RM39.00

KL-Kuala Perlis : RM 47.20

*Bus ticket fare slightly higher during festive season.

Continue your journey to ferry terminal. From Alor Setar, you can use Kuala Kedah Ferry Terminal. To get there, you can either take a taxi, or take a local bus to ‘Terminal Feri’ Kuala Kedah.

Taxi Fare Alor Setar – Kuala Kedah : RM 25-RM50 (Please negotiate with the taxi driver) – ~20minutes

Bus fare from Alor Setar to Kuala Kedah : RM3-5 (Approximately) ~1 hour

2. By Airplane

You can take a domestic flight from:

KL to Langkawi

Penang to Langkawi

Johor Bharu to Langkawi

There are three main operator for domestic flights, i.e. Malaysia Airlines (MAS), Air Asia (LCCT Terminal), and FireFly (Subang Terminal).

3. Ferry to Langkawi

As I said before, there are two main ferry terminal in Mainland, i.e Kuala Kedah and Kuala Perlis Terminal.

From Kuala Kedah:

-Duration : 1hour 45 minutes

-Fare : RM23.00

From Kuala Perlis:

-Duration : 1 Hour 15 Minutes

-Fare : RM 18.00

More info, please go to the website:

http://www.langkawi-ferry.com/Home/Home.aspx

* All fares above are adult’s fare

OK. That’s all for now! Enjoy your trip in Malaysia. You can email me if you want any info about Malaysia (FREE).

 

 
2 Comments

Posted by on August 10, 2012 in 1Malaysia, Jalan-Jalan, Tourism, Travel

 

Tags: , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya: part 2

Assalam…

Hehe..macam sinetron plak..ada siri-siri. Anyway, dah masuk fasa kedua Ramadhan. Kejap ja kan?

Semalam berkesempatan mengunjungi Jalan TAR, yang famous dengan pelbagai gerai kain baju. Target utama, nak beli baju melayu, kaler merah cili. =)

Macam biasa, nak sampai ke sana, jalan sesak. Open space parking pun cepat ja penuh (baru jam 11.30pg ketika tu). Tapi, saya ada favourite parking spot saya kalau berkunjung ke SOGO ataupun Jalan TAR. Saya parking kat bangunan CIMB bersebelahan SOGO tu. Parking space yang banyak (banyak tingkat jugak), parking rate RM3/jam (kalau tak salah).

OK. Habis bab parking. Maka bermula la perjalanan kami (aiseh ayat) di Jalan TAR. Kami tak terus ke kedai-kedai dalam bangunan, tapi terus mengunjungi gerai2 di celah2 lorong belakang bangunan. Pergh! Dah la panas (sapa suruh pi tengahari), orang punya la ramai! Sesak! So, pastikan anda tahan dengan keadaan macam tu. Takut nanti pengsan pulak.

Gerai demi gerai kami berkunjung, lastly saya jumpa juga baju melayu yang sesuai. Purata harga baju melayu di gerai-gerai disini antara RM100-150 (ada yang set bersama sampin). Saya beli yang harga RM120, tapi bila dah tawar-tawar, dapat lah RM100 (ingat, tawar menawar dulu ye).

Dah setel cari baju saya, cari baju isteri pulak. Banyak pilhan yang terdapat disini, harga dalam lingkungan RM80-200. Baju melayu dan baju kurung untuk kanak-kanak pun banyak pilihan.

Bila dah selesai, baru kami pusing-pusing ke dalam kedai-kedai di Jalan TAR. Ha, bila masuk kat dalam kedai-kedai ni, terkejut jugak tengok, ada ja baju melayu yang lagi murah, antara RM39-RM100. Wah..rasa rugi plak..huhu. Saya tak sempat tengok jenis dan kualiti kain, sebab terlalu ramai orang di dalam kedai.

Hampir 2 jam 30 minit kami ‘bersiar-siar’, kami pun balik….So, nasihat saya, pusing-pusing survey dulu sebelum beli. =)

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Kisah nak beli baju raya

Salam semua!

Ha..lagi 2 minggu lebih..kita akan menyambut Aidilfitri. Macam mana puasa anda tahun ni?

Tahun lepas, saya beli kain, upah orang jahitkan baju melayu. Tapi, bila calculate2 balik, macam membazir pulak! Yela, kain ja dah brapa, upah ja…paling kurang RM60 (di Kedah la…kalau di KL RM80 ke atas). Total semua, dah seratus lebih. So, tahun ni saya decide, untuk beli yang dah siap.

Sabtu lepas, saya sempat meninjau-ninjau baju raya. Alang2, beli baju raya anak isteri sekali. Destinasi pertama kami,KWC, Kenanga Wholesale City. As expected, di KWC, tak banyak baju lelaki. Majority kedai adalah baju wanita. Sempat la saya ‘sambar’ 3-4 helai baju kemeja (untuk saya, adik, ayah dan ayah mertua). Berdasarkan pemerhatian saya, harga bagi baju lelaki, seperti biasa. Saya masih boleh dapat kemeja dengan harga RM20-29 sehelai. Kebanyakannya kain cotton. Kedai baju lelaki banyak terletak di tingkat LG dan G.

So, sampai la turn wife. Puas jugak pusing kedai-kedai nak cari baju kurung warna merah (nak sedondon la katakan). Baju kurung banyak terdapat di tingkat 3-4. Ha…harga bagi baju wanita, saya dan isteri perasan, ada peningkatan harga. Kalau dulu (bukan musim raya) masih boleh dapat harga bawah RM100-RM200. Tapi, mentang-mentang dah nak raya ni, purata harga dari RM150 ke RM300! Ada jugak yang harga bawah RM100, tapi kain yang kurang berkualiti, ataupun corak/trend lama (mengikut kata isteri saya la). Last2, dapatlah jugak sepasang baju untuk dia. Baju baby plak, dapat la 2-3 pasang. Harga baju baby pun rasa macam ada sedikit peningkatan harga.

Oleh kerana KWC tak ada baju melayu, so saya decide untuk ke Mydin USJ. Tahun lepas, saya pernah ke sini, beli baju untuk majlis hari raya company. Bila sampai, biasa la, masalah jam, masalah parking, terpaksa parking agak jauh. Dah masuk dalam, MasyaAllah, ramainya orang! Terus ke tempat tujuan, seksyen pakaian. Bagi saya, berbaloi beli baju melayu di Mydin ni. Harga tak mahal, sekitar RM50-80 (majoriti). Kualiti pun OK! Baju melayu untuk baby pun murah! Harga sekitar RM29.90! Saya beli di KWC RM50! So, finally, saya rasa, anda jangan pandang rendah untuk beli baju di Mydin. Duit pun jimat!

 
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Bazar Ramadhan : Area Bangi/Putrajaya

Assalam….

Ha..bila dah sampai bulan ramadhan ni, salah satu perkara yang signifikan adalah kewujudan bazar ramadhannya. Buat yang bekerja, terutamanya di bandar-bandar besar, dan selalu tersekat dalam kesesakan jalanraya, bazar ramadhan semestinya destinasi ‘wajib’ yang anda akan kunjungi lepas pulang dari kerja (termasuklah saya hehe).

Oleh kerana saya tinggal di kawasan bangi/putrajaya..so saya nak bagi review sikit tentang lokasi-lokasi bazar ramadhan berhampiran bangi/putrajaya.

1. PKNS Bangi

Lokasi ni adalah lokasi pertama bazar ramadhan yang saya kunjungi, sebab saya masih kurang mahir tentang kawasan bangi/putrajaya (baru pindah). Dari segi kemeriahan, bazar ni boleh tahan! Agak ramai pengunjung. Dari segi jumlah gerai, saya anggarkan dalam ~50 buah gerai terdapat di sana. Dari segi kepelbagaian juadah, saya rasa, agak sama sahaja dengan tempat lain. Gerai yang paling mendapat sambutan adalah gerai ayam olek. Antara juadah lain yang terdapat di sana adalah lauk pauk, nasi kerabu nasi beriyani, kuih-muih, murtabak, nasi lemak kukus (pun ramai beli), nasi arab, roti john dan lain2.

2. Seksyen 16, Bangi (Berhampiran stesyen minyak Shell)

Image

Lokasi Bazar Ramadhan Seksyen 16, Bandar Baru Bangi

Skala bazar di sini lebih besar berbanding dengan bazar di PKNS Bangi. Saya anggarkan, hampir ~100++ buah gerai ada di sini. Dari segi kepelbagaian juadah, pilihan disini lebih banyak. Dari segi harga, agak berpatutan  di sini. Pada hari selasa, ia diadakan serentak dengan pasar malam. Bertambah meriah. Nak beli barang dapur pun senang, sekali jalan ja! Antara juadah yang unik adalah burger bakar, kambing golek, nasi kerabu, dll. Secara amnya, bazar ini menjadi kegemaran saya.

3. Precint 2, Putrajaya

Ha…yang ni memang besar. Mungkin mencecah ~200+ gerai yang berniaga di sini. Terletak di kawasan yang sama dengan kawasan pasar tani (Selasa,Jumaat). Dah besar, memanglah meriah kan! Dengan orang2 gomen yang pejabatnya berdekatan, boleh singgah sebelum balik rumah! Dari segi kepelbagaian, memang banyak jenis makanan terdapat disini. Tapi, berdasarkan tinjauan rambang saya, saya rasa kebanyakan makanan di sini adalah dari Utara dan Timur. Antara yang famous kat sini, Roti John Unan. Beratur orang nak beli! Ada beberapa lagi juadah yang perlu beratur disini. Macam jadi fenomena beratur plak kat sini hehe. Dari segi parking, kalau kena masanya, OK ja tempat parking, ada tempat lapang untuk parking. Tapi, AWAS! Kalau boleh elakkan dari parking di tepi2 jalan, sebab dah banyak kali saya tengok pihak berkuasa menyaman kereta-kereta yang parking di tepi jalan (walaupun saya rasa tindakan ini tidak patut, oleh kerana bukannya selalu macam ni dan tempat parking memang tak cukup waktu puncak).

Ok! Setakat ni dulu untuk kali ni. Next entri, lokasi bazar seterusnya di sekitar bandar tasik selatan/sungai besi/bandar sri permaisuri….insyaAllah.

P/S: Jangan membazir plak ye! Jangan makan sampai tak larat nak beribadat plak! Bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita merebut peluang beribadat, kerana pahalanya berganda, bukan berebut nak makan macam2 =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Tony Fernandes : Tycoon Malaysia

Assalam…

Semalam saya menonton saluran BIO. Kebetulan pada ketika itu saluran tersebut sedang menyiarkan tentang Tony Fernandes, yang saya rasa, rata-rata rakyat Malaysia mengenali beliau dengan ‘tokei AirAsia’. Namun, sebelum beliau menempa kejayaan dalam bidang industri penerbangan, pelbagai liku-liku beliau tempuhi. Jom baca serba sedikit mengenai kehidupan beliau, semoga dapat memberikan motivasi buat anda semua.

Sejak dari sekolah, Tony merupakan seorang pelajar di sebuah sekolah di London. Belia aktif dalam sukan, dan mewakili sekolahnya dalam pasukan hoki. Selain daripada itu, beliau merupakan pelari pecut, dan berkebolehan dalam bermain ragbi. Tak sangka kan?

Sewaktu bersekolah, pada tahun 1980, ibu beliau meninggal dunia. Pada ketika itu, beliau tidak dapat pulang ke Malaysia, atas sebab kewangan yang terhad. Pada ketika itu, beliau mengeluh “Alangkah bagusnya kalau ada syarikat penerbangan yang menawarkan tambang yang murah”. Lihatlah, bagaimana impian beliau sejak dari kecil ini tercapai!

Setelah tamat belajar di tingkatan 6, beliau pulang ke Malaysia. Sebelum ibunya meninggal, ibunya mengharapkan Tony akan menyambung pelajaran dalam bidang perubatan. Begitu juga dengan ayahnya. Namun, hati beliau, tidak ada untuk menyambung pelajaran dalam bidang tersebut, sehingga berlaku pertengkaran antara beliau dan ayahnya. Beliau juga dengan sengaja menggagalkan drinya dalam peperiksaan A Level.

Beliau kemudian mengambil keputusan untuk kembali ke London dan menyambung pelajarannya di London School of Economics (LSE). Setelah tamat pelajarannya di LSE, beliau mula bekerja di stesen televisyen Virgin.

Dari Virgin, beliau menyertai Warner. Ketegasan beliau dalam menjalankan tugas, menarik hati pengurusan Warner dan seterusnya melantik beliau sebagai pengarah urusan Warner Music Malaysia. Beliau merupakan MD yang termuda pada ketika itu, pada usia 26 tahun! Satu per satu kejayaan beliau cipta dalam memajukan bidang muzik di Malaysia. Antara kejayaannya adalah memperkenal AIM. Antara artis yang dianggap berjaya di bawah pentadbirannya adalah Amalina.

Namun, langit tidak selalunya cerah. Industri muzik di Malaysia mula mengalami kejatuhan, akibat dari lambakan produk cetak rompak. Sehingga, Tony mengambil keputusan untuk berhenti dari pekerjaannya sekarang.

Tony Fernandes

Pada tahun 2001, beliau menggadaikan segala aset dan simpanan beliau, dan mengambil keputusan mengambil alih AirAsia, yang pada ketika itu merupakan sebuah GLC. Pengambilalihan AirAsia, hanya bernilai RM1.00! Fuh! Namun, hutang AirAsia pada ketika itu, adalah sekitar RM40juta! Berkat ketekunan dan sifat inovatif belia, kini AirAsia berdiri teguh sebagai salah sebuah syarikat tambang murah terbaik di Asia!

P/S: Kalau ikutkan, panjang lagi cerita ni =)

 
Leave a comment

Posted by on July 29, 2012 in 1Malaysia, Tokoh

 

Tags: , , , , , , , , , ,