RSS

Monthly Archives: January 2011

>Kisah Jam Berjenama CASIO

>

Salam semua!
Semoga Jumaat ini menjadikan inspirasi untuk kita semua menjadi lebih baik dari hari-hari sebelumnya!
Kali ni, aku nak cerita pasal jam. Especially jam kesayangan aku, yang dah berkhidmat untuk aku hampir 2 tahun! Thank u to Mr. CASIO!

Ni la jam kesayanganku! Masih hensem walaupun ada sikit calar2! hehe..sori ye Mr. Casio!
Macam yang aku cakap kat atas, jam ni dibeli 2 tahun tahun yang lepas. Aku beli kat Miri (Imperial Mall). Sepanjang aku pakai jam ni, memang puas hati. Walaupun agak mahal (lebih kurang RM300++) tapi memang berbaloi. Tak pernah buat hal. Jatuh terhempas, tenggelam dalam air, still steady! Paling best, jam ni tak ada karat walaupun aku sentiasa pakai jam ni kemana-mana dan berpeluh. Nampak macam simple je jam ni, tapi ada thermometer, ada waktu2 dunia n sports functions.
Jadi, moralnya di sini, alang-alang membeli, biarlah berbaloi…hehe. Tapi ingat, beli setakat yang kita mampu, jangan sampai tak mampu pun nak beli jugak barang mahal2.
Sedikit trivia mengenai CASIO:
  • Pengasasnya adalah Tadao Kashio.
  • Ditubuhkan pada tahun 1946
  • Produk pertama ciptaan Tadao Kashio dan adiknya adalah Yubiwa Pipe (tengok gambar di bawah)
  • Pada tahun 1954, mereka berjaya mencipta kalkulator elektro-mekanical bersaiz meja iaitu yang pertama di Jepun.
  • Pada tahun 1957, kalkulator pertama “all-electric compact” dijual pada harga 485,000Yen.
  • Pada tahun 1957 juga Casio Computer Co. Ltd. ditubuhkan.

Inilah ‘Yubiwa Pipe’, produk pertama yang dihasilkan oleh Tadao Kashio dan adiknya.
Advertisements
 

>Kisah Kopi dan fakta menarik mengenainya =)

>

Salam…..

Pagi2 dah berkejaran ke KLIA akibat kesilapan sistem untuk Check In di kiosk self-check in. Pukul 5.15 pagi dah tercegat di depan kaunter daftar masuk MAS International. Tapi, malangnya pukul 6pagi baru kaunter bukak. Pukul 6.15pagi, alhamdulillah, dah berjaya daftar masuk. Then, rushing pi ke rumah biras di Sepang sebab nak mintak dia jaga keta. 6.50pagi, sampai balik ke KLIA. Boarding time pukul 7pagi. Hohoho…kalut2……
Bila dah boarding, perut dah mula rasa lapar. Sebab tak pernah tinggal sarapan pagi. Apa lagi, cari la kedai yang ada. Then, nampak ‘Jonker Walk’ Kopitiam di sebelah lane pintu masuk B. Time dah pukul 6.55pagi. Tinggal lagi 5minit! Aku pun pesan Kopi Kampung! Harga? RM 5.90 secawan! Temasuk tax…dah RM 6ringgit lebih. hehe. Hantam saja lah labu….

Kopi kampung Jonker. Sedap. Pekat.
Jom tengok sikit antara fakta2 menarik mengenai kopi:
  • Hayat pokok kopi boleh mencecah sehingga 50-70tahun!
  • Biji kopi akan bertukar dari warna kuning ke oren dan akhirnya ke warna merah dalam masa 6-8bulan dari ianya berbunga.
  • Dianggarkan 1400juta cawan kopi diminum diseluruh dunia setiap hari
  • Antara perkataan kopi dalam bahasa lain: Qahwah-Arab, Koffie-Dutch,Kahve-Turki,Kafei-Mandarin
  • 1 Oktober merupakan “Hari Kopi” di Jepun
  • Komoditi kedua terbesar didagangkan di dunia selepas Minyak.

P/S: Kopi memang salah satu minuman kegemaranku!
 
2 Comments

Posted by on January 15, 2011 in Coffee, Corat-coret, Kopi, Makan-makan, Sejarah Kopi

 

>Isu Terminal Bersepadu Selatan : Salah siapa?

>

Bangunan ini tersergam indah, canggih dan sungguh selesa. Namun, ada pihak yang masih menolak untuk beroperasi disini. Salah siapa?
Assalamualaikum dan salam sejahtera…..
Isnin lepas sempat aku melawat terminal bersepadu selatan yang terletak di Bandar Tasik Selatan. Pertama kali menjejakkan kaki ke TBS ni, memang kagum. Kenapa? Antara sebab aku kagum:
1. Kondusif. Keadaan terminal yang jauh berbeza dengan terminal2 bas yang lain di Malaysia.
2. Selamat. Terminal ini dilengkapi lebih 500 CCTV bagi membantu kawalan keselamatan. Selain daripada itu, terdapat ramai petugas keselamatn di serata pelosok terminal.
3. Canggih. Terminal ni ala2 lapangan terbang. Lengkap dengan skrin yang memaparkan masa ketibaan dan pelepasan bas. Ini memudahkan penumpang memastikan ketibaan/pelepasan mereka.
4. Tersusun rapi. Layout terminal ini memang tersusun. Sesuatu tempat berjaya diasingkan dan tidak mengelirukan.
5. Kaunter tiket berpusat. Anda tak perlu lagi untuk berjalan dari kaunter ke kaunter untuk mendapatkan tiket bas pilihan anda. Konsep kaunter berpusat disini membolehkan penumpang membeli tiket2 bas pilihan anda dikaunter yang sama. So, mintak maaf la kepada semua ulat2 tiket. Dan penumpang, tak risau lagi akan dipaksa/diganggu untuk memilih bas dan membeli tiket.
6. Balai pelepasan dengan akses terhad. Hanya penumpang bertiket dibenarkan masuk ke balai pelepasan. Macam airport kan?
Namun, disebalik semua yang indah2..masih ada yang mencacatkan proses pemindahan operasi bas-bas ke terminal ini. Seperti yang terpampang di dalam akhbar2, media2 dan dipaparkan di TV, terminal ini di BOIKOT! Kenapa?
Persatuan Pengusaha Bas Semenanjung Malaysia memutuskan untuk terus memboikot terminal ini atas alasan, caj yang dikenakan TERLALU MAHAL!
Setiap bas yang masuk ke terminal setiap kali akan dikenakan caj RM20 dan setiap penumpang akan dicaj RM 1. Adakah caj ini mahal bagi anda? Bagi individu, mungkin ya. Tapi bagi sebuah syarikat bas, mungkin tidak (pada pendapat saya).
Hanya kerana RM20, anda telah menafikan keselesaan penumpang untuk menunggu dan tiba di terminal yang lebih selesa. Adakah itu adil? Bagi anda, keuntungan RM20 adalah lebih penting daripada mementingkan keselesaan penumpang ketiba menunggu/tiba! Atau, adakah ini muslihat syarikat bas untuk menjadikan satu lagi sebab untu menaikkan harga tambang sedia ada?
Bagi saya, syarikat bas yang tidak beroperasi di TBS…anda sebenarnya RUGI!!!! Hanya kerana RM20 bagi setiap bas anda, setiap trip, anda RUGI!!!!
P.s ::
Utamakan pelanggan daripada keuntungan anda semata2 sebab yang membawa keuntungan kepada anda adalah pelanggan.
TBS adalah satu peluang untuk syarikat anda mempertingkan kualiti perkhidmatan anda sebenarnya. Jadi, kerajaan dah sediakan fasiliti terbaik, terpulang kepada anda untuk menggunakannya atau sekadar melihatnya saja.
Pendapat saya, kerajaan melalui kemeterian pengangkutan harus bertegas kepada pengusaha bas. Kata rakyat diutamakan kan? Batalkan saja permit syarikat yang enggan berpindah. Hanya kerana RM20…nak dijadikan alasan. Tak boleh diterima!