RSS

Category Archives: Teknologi dan Gajet

Portable Aircond : Sejuk ke?

Assalam semua.

Minggu lepas anak asyik meragam. Salah satu sebab mungkin sebab cuaca panas. So, saya pun decide untuk beli aircond. Tapi bila difikirkan balik, saya dok rumah sewa, so malas nak tebuk-tebuk rumah orang, and thinking about mobility of the aircond, kami ambil keputusan untuk beli ‘Portable aircond’ atau penghawa dingin mudah alih.

Brand apa kami pilih? Berapa harganya? Berbaloi atau tak? Sejuk macam aircond wall-mounted tak?

Bila pergi survey di kedai-kedai menjual peralatan elektrik, tak banyak pilihan yang ada sebenarnya. Kebanyakan kedai ada jenama Midea, Akira dan Takada. Survey punya survey, ada 2-3 kedai yang recommend product terbaru dari MEC, portable aircond dengan nama ‘iPort’. Rekabentuknya, agak menarik (walaupun macam kotak je sebenarnya. Nampak terkini, dan oleh kerana namanya bermula dengan ‘i’, so anda boleh bayangkan ianya mirip kepada rekabentuk produk-produk Apple lah kan.

MEC iPort-rekabentuk menarik!
(Image source: inshoppers.com)

 

Bagaimana pula dengan harganya? Harga pasaran, dalam katalog tertulis RM1499 untuk 1HP. Tapi saya dapat beli dengan harga RM1250 (harga termurah setelah survey beberapa kedai).

Dari segi fungsinya, ianya tak ubah seperti penghawa dingin dinding. Cuma kelebihannya, ianya mudah-alih. Kelebihan yang lain adalah anda tidak perlu tebuk dinding dan tak perlu upah pasang. Tapi, tiap produk mesti ada kelemahannya (kelemahan ni untuk semua jenis portable aircond, bukan iPort sahaja). Antara kelemahannya, anda perlu menyalurkan hos yang agak besar diameter, untuk menyalurkan haba keluar dari bilik anda. Bagi anda yang menggunakan tingkap ‘slide’ anda tidak perlu risau, kerana ada braket diberikan. Bagi yang menggunakan tingkap ‘nako’ atau tingkap biasa, anda perlu kreatif bagaimana untuk menyalurkan hos tersebut keluar.

Dari segi kedinginan yang dihasilkan, portable aircond masih tidak dapat menggantikan atau mengatasi kedinginan yang dihasilkan oleh aircond biasa walaupun mempunyai kekuatan Horse Power yang sama. Jadi, portable aircond mungkin lebih sesuai digunakan di dalam bilik yang kecil. Namun, jika bilik anda kebiasaannya mengalami kepanasan melampau (disebabkan oleh bahan binaan atau jenis bumbung yang digunakan atau pun tiada aliran udara/wap untuk kelaur), boleh dikatakan portable aircond tidak dapat mendnginkan bilik anda, mungkin hanya dapat mengurangan suhunya sedikit.

Jadi, kesimpulannya, berbaloi atau tidak membeli portable aircond ni, bergantung kepada keperluan anda. Jika nak sejukkan hanya bilik anda, saya rasa, ianya sudah mencukupi. Kalau nak guna untuk ruang tamu, saya rasa, anda patut mempertimbangkan aircond dinding. Kos penggunaan elektrik, saya akan update kmudian oleh kerana belum sampai sebulan saya gunakannya!

 

Tags: , , , , , , , , ,

Online di mana-mana dengan MyPocket wireless router

Salam semua!

Akses kepada internet pada masa kini mungkin telah menjadi ‘satu kewajipan’ kepada semua. Mungkin juga ada yang menghadapi masalah ketika ‘outstation’ atau ‘travel’. Nak cari kedai yang ada wifi? Tak selesa. Ada yang kata, pakai la modem usb 3.5G. Yes! Betul! Macam mana pulak kalau kita nak kongsi ‘talian’ tu dengan rakan-rakan? Almaklumla….mungkin tak semua kita mampu untuk beli USB modem tu kan…

Antara produk di pasaran yang boleh bantu anda selesaikan masalah ni adalah MyPocket Router daripada DLink. Saya sendiri pun menggunakan produk ni! Kalau anda nak cari di mudah, ada yang menggunakan ‘tag’ MiFi. Berdasarkan tinjauan saya, harga di pasaran adalah antara RM350-RM500.

Saya pakai ni!

Apa kelebihan pakai MyPocket wireless Router ni?

1. Anda boleh gunakan sebarang telco (Maxis,Celcom,Digi,UMobile)

2. Anda boleh gunakan sebagai USB Modem

3. Anda boleh gunakannya sebagai Router untuk berkongsi rangkaian secara wireless dengan rakan-rakan anda! (buat rangkaian wifi anda sendiri)

4. Paling penting, mobility. Boleh pakai di mana-mana.

5. Tidak perlu sambungan wayar ke sumber elektrik (sebab pakai bateri yang tahan lama)

Pengalaman saya, saya menggunakan Digi Mobile Internet Prepaid. Memang laju! Dan tak terputus2 (saya compare dengan telco lain). Dan, yang bestnya, Prepaid! Saya tak terikat dengan kontrak mana-mana syarikat dan boleh pakai bila saya perlu pakai sahaja. Tak perlu fikir nak bayar bulanan.

So, selamat mencuba!

 
3 Comments

Posted by on March 13, 2011 in Teknologi dan Gajet

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

IRIS dari ASUS bakal ‘goncang’ produk Apple

Salam sejahtera……salam ceria!

Baru-baru ini, iPad 2 sudah pun dilancarkan di beberapa negara. Selaku peminat gajet tegar, saya turut berasa teruja untuk melihat dengan lebih dekat peranti yang boleh dikatakan antara yang tercanggih di pasaran (mobile devices). Daripada tinjauan di alam maya, antara perubahan yang saya dapati pada iPad2 ni (berbanding dengan iPad) adalah dari segi fizikal, iaitu, kenipisan. iPad 2 lebih nipis dan lebih ringan, dengan beratnya yang berkurang sebanyak 15% dan 33% lebih nipis daripada iPad edisi pertama. Malah, prosesor di dalam iPad 2 juga telah dinaik taraf kepada prosesor dual-core A5 yang memberikan kelajuan 2x berbanding yang sekarang. Antara ciri lain yang menarik adalah kad grafik yang lebih mantap, bateri yang bertahan selama lebih 10 jam dan dua kamera (hadapan dan belakang).

OK! enough about iPad2! Sekarang kita nak bercerita tentang ‘pesaing’ iPad (bakal). Bukan dari Jenama Eropah, bukan dari USA, dan bukan dari Jepun! Tapi, dari TAIWAN! Kalau dulu, mungkin jenama ASUS masih kurang mendapat tumpuan di kalangan peminat gajet elektronik. Tapi kini, pencapaian ASUS semakin hari semakin meningkat maju. Paling terkini, konsep peranti yang dinamakan sebagai IRIS. IRIS sebenarnya adalah singkatan kepada ‘Inspirational Research for Immersive Space’. Team penyelidik ASUS menyasarkan teknologi ini untuk dihasilkan pada 2015.

Proses inovasi biasanya akan terbit daripada ‘masalah’ yang dihadapi dan berlakunya proses inovasi adalah bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi secara efektif. Antara masalah utama yang ‘dikesan’ oleh ASUS dalam penciptaan IRIS ini adalah masalah kekurangan ruang. Jadi, bagi membolehkan 1 peranti atau alat yang boleh menjalankan atau mengadaptasi kepada keperluan pengguna, maka timbullah idea mencipta IRIS. Tak percaya? Jom tengok video di bawah

 

Semoga ASUS berjaya menghasilkan peranti ini! Rakyat Malaysia bagaimana! Jom kita lawan imaginasi rakyat negara lain supaya kita juga dapat buktikan yang kita juga mampu maju kehadapan setaraf dengan mereka!

 

 
Leave a comment

Posted by on March 8, 2011 in Teknologi dan Gajet

 

Tags: , , , , ,

>Nak off alarm, kena jawab soalan!

>

Salam…..
Kali ni nak menulis pasal gajet. Aku memang mat gajet pun..hehe
Kebanyakan daripada kita mesti guna jam penggera kan? Bahasa omputihnya…Alarm Clock!
Tapi, masalah utama bila guna jam ni (termasuk la handphone ke ipad ke ape ke) adalah bila bunyi je, trus tekan off atau snooze. Akibatnya…ramai la yang terlajak dak tertido balik…..huhu
Untuk selesaikan masalah ni, IQ alarm dicipta!
Ape tu IQ alarm? Macam mana IQ alarm ni boleh pastikan kita bangun?

Konsep IQ alarm ni adalah, bunyi penggeranya akan berhenti sekiranya kita boleh menjawab 2-3 soalan dengan betul. Jadi, secara logiknya, apabila kita berjaya menjawab 2-3 soalan yang diberikan dengan betul, bermakna minda kita telahpun bangun dan badan kita sudahpun bersedia untuk bangun. Kalau mamai2 lagi tu, xbersedia lagi tu! Best kan?
Jadi, pada sesiapa yang susah sangat nak bangun atau ada tabiat suka sangat off kan alarm, tunggu kehadiran gajet ni nanti. Hehe…..rasanya aku sendiri pun kena beli 1! =P
 
3 Comments

Posted by on February 26, 2011 in Alarm, Bangun tidur, Teknologi dan Gajet, Tidur

 

>Kisah Jam Berjenama CASIO

>

Salam semua!
Semoga Jumaat ini menjadikan inspirasi untuk kita semua menjadi lebih baik dari hari-hari sebelumnya!
Kali ni, aku nak cerita pasal jam. Especially jam kesayangan aku, yang dah berkhidmat untuk aku hampir 2 tahun! Thank u to Mr. CASIO!

Ni la jam kesayanganku! Masih hensem walaupun ada sikit calar2! hehe..sori ye Mr. Casio!
Macam yang aku cakap kat atas, jam ni dibeli 2 tahun tahun yang lepas. Aku beli kat Miri (Imperial Mall). Sepanjang aku pakai jam ni, memang puas hati. Walaupun agak mahal (lebih kurang RM300++) tapi memang berbaloi. Tak pernah buat hal. Jatuh terhempas, tenggelam dalam air, still steady! Paling best, jam ni tak ada karat walaupun aku sentiasa pakai jam ni kemana-mana dan berpeluh. Nampak macam simple je jam ni, tapi ada thermometer, ada waktu2 dunia n sports functions.
Jadi, moralnya di sini, alang-alang membeli, biarlah berbaloi…hehe. Tapi ingat, beli setakat yang kita mampu, jangan sampai tak mampu pun nak beli jugak barang mahal2.
Sedikit trivia mengenai CASIO:
  • Pengasasnya adalah Tadao Kashio.
  • Ditubuhkan pada tahun 1946
  • Produk pertama ciptaan Tadao Kashio dan adiknya adalah Yubiwa Pipe (tengok gambar di bawah)
  • Pada tahun 1954, mereka berjaya mencipta kalkulator elektro-mekanical bersaiz meja iaitu yang pertama di Jepun.
  • Pada tahun 1957, kalkulator pertama “all-electric compact” dijual pada harga 485,000Yen.
  • Pada tahun 1957 juga Casio Computer Co. Ltd. ditubuhkan.

Inilah ‘Yubiwa Pipe’, produk pertama yang dihasilkan oleh Tadao Kashio dan adiknya.
 

>Susu Segar vs Masam :: MagicJug

>
Salam….

Entri untuk gajet dan teknologi kali ni nak review satu benda menarik yang aku jumpa. Walaupun gajet ni masih diperingkat konsep, namun, tak mustahil gajet ni akan dikomersialkan tidak lama lagi. Gajet kali ni, ada kaitan dengan susu.
Orang-orang macam aku yang kurang minum susu ni, kadang-kadang beli sebotol atau sekotak susu pun simpan dalam peti sejuk sampai seminggu! Kalau dok dalam botol mungkin kita boleh tengok perubahan kaler susu tersebut selain dari mecium bau susu samada masam atau tidak, baru la dapat tau susu tu masih ‘fresh’ atau dah basi.
Fakta yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat di UK, sebanyak 364,000 tan susu dibazirkan setiap tahun oleh kerana orang ramai tidak dapat mengetahui kesegaran susu tersebut. Jadi, syarikat tersebut, Cravendale telah mencipta sebuah jug dengan paparan LCD yang menyatakan tahap kesegaran susu yang berada di dalamnya, sama ada ‘Fresh’ atau ‘Sour’.
Cara gajet ini berfungsi sangat simple. Dibahagian bawah jug ini, terdapat sensor di mana ianya dapat mengesan tahap keasidan susu yang berada didalamnya. Susu yang basi akan menjadi masam dan tahap keasidannya meningkat. Jadi, sensor tersebut akan mengesan dan menukar status di LCD skrin.
Simple kan? Tapi kenapa tak ramai orang fikirkannya sebelum ni ye?
 
Leave a comment

Posted by on May 17, 2010 in Teknologi dan Gajet

 

>iPhone 4G

>
Salam all…

Orang semua dok kecoh-kecoh pasai iPhone yang terbaru ni, iPhone 4G. So, aku pun mula la mencari-cari tentang iPhone 4G. Jadi, pada semua yang meminati iPhone walaupun tak pernah ada iPhone (macam aku hehe), jom kita tengok apa yang ada pada iPhone yang terbaru ni.
Kisah macam mana iPhone terbaru ni boleh terlepas kepada pengetahuan orang ramai bermula apabila salah seorang software engineer apple tertinggal prototaip iPhone 4G ni kat bar (biasa la kalau dah mabuk, pening). So, dalam entri, aku nak kongsi skit ciri-ciri iPhone terbaru ni yang khabarnya akan berada dipasaran pada tahun ini (di US la).
Apple memang terkenal dengan hasil produk yang berkualiti tinggi. Skrin ada iPhone 4G dikatakan mempunyai resolusi yang tinggi dan jauh lebih baik dari iPhone 3GS (wow!). Tapi, yang tak bestnya, iPhone 4G ni menggunakan micro-sim. Micro sim berfungsi seperti sim biasa, tapi mempunyai saiz lebih kecil (separuh) daripada saiz sim biasa.Jadi, rakyat Malaysia terpaksalah tunggu sehingga teknologi mikro-sim ni digunakan di sini dulu!
Dari segi rekabentuk, Apple telah mengubah rekabentuk iPhone 4G kepada bentuk yang lebih ‘petak’ dan bersegi, belawanan dengan iPhone terdahulu dimana ianya lebih ‘melengkung’. Tapi, tak menghairankan Apple mengubah rekabentuk iPhone kepada ‘petak’ oleh kerana MacBook yang dikeluarkan pun ‘petak’. Dan, iPhone 4G adalah lebih nipis (0.37 inci) berbanding iPhone terdahulu. Manakala saiz dimensi iPhone adalah 4.5″X2.3″ dan hanya 140gram!
Antara ciri lain yang ada pada iPhone 4G ni adalah terdapat kamera di hadapan. So, boleh la nak buat video call nanti!
Ok, setakat ni dulu info pasal iPhone 4G. Kalau ada updates, saya akan tulis nanti!
 
Leave a comment

Posted by on May 5, 2010 in Teknologi dan Gajet

 

>Review on HTC HD2

>
Salam semua =)

Tiap kali tengok bola, mesti ada iklan HTC. Aku macam teruja nak “kenal” dengan HTC ni. So entry kali ni aku nak review skit pasal HTC HD2 ni. Bagi aku, boleh dikatakan, HTC ni saingan kepada iPhone. Tapi dari segi harga, mahalnya boleh tahan la =p

Salah satu kekuatan pada HTC HD 2 ni adalah saiz skrinnya yang “luas”, iaitu sebesar 4.3 inci. Dikatakan juga bahawa HTC HD 2 ni adalah phone pertama yang menggunakan platform windows dikuasakan dengan sentuhan kapasitif (capacitive touch). Prosesor phone ni pulak dikuasakan dengan 1GHz prosesor (laju ni!) demi memastikan respon yang pantas apabila disentuh.
Macam mana dengan aplikasi? Jangan risau, HTC HD2 ni pun boleh beli, download dan install aplikasi macam iPhone jugak. Aplikasi boleh diperolehi melalui Windows Marketplace. Untuk yang gemar berinternet, HTC HD2 ni ada sambungan pantas 3.5G dan juga Wi-Fi.
Bagi yang suka mengambil gambar, HTC HD2 menyediakan kamera dengan 5 Megapixel. Dan bestnya, ada dual-LED flash untuk bantuan mengambil gambar yang kurang pencahayaan. Kamera ni jugak autofokus tau! Harga pasaran : dari maklumat yang saya perolehi, harganya adalah sekitar RM2000-2800 (mungkin berubah dari semasa ke semasa).
P/s: Tak sabar nak pegi test HTC HD2 ni hujung minggu nanti!

 
Leave a comment

Posted by on April 18, 2010 in Teknologi dan Gajet

 

>Nak tengok movie? Pakai spek je….

>
Mungkin ada yang penah tengok dah benda ni. Mungkin jugak ada yang akan kata wow! Bagi aku, benda ni menarik. Kalau ada benda ni, aku rasa pendapatan panggung-panggung wayang akan mula merudum. Penjualan DVD player, TV pun jatuh. Apa benda ni?

Benda ni nama dia ‘iWear AV310 Widescreen’ . Dengan benda ni, kita boleh tengok movie dengan saiz skrin sebesar 52 kaki! dah macam tengok wayang la kan? Selain dari tengok wayang, iWear ni jugak boleh sambung ke alat-alat lain macam PS, MP4, dan lain-lain lagi yang nak pancarkan video. 

Apapun, aku xtau bila benda ni akan ada di pasaran. Harap-harap Malaysia x ketinggalan dengan alat ni. Rakyat kita ni pun agak techno-maniac!


 
Leave a comment

Posted by on April 29, 2009 in Teknologi dan Gajet