RSS

Tag Archives: tips

Nak pergi Melancong ke luar negara? Tips #1: Tempah tiket anda

Assalam!

Ramai yang teringin nak pergi melancong ke laur negara. Tapi ramai juga yang mengeluh:

“Duit tak cukup  lagi la…..”

“Mahal la belanja….”

“Duit dah simpan, tapi bila sampai masa yang di’target’, duit yang dihimpun kena pakai untuk tujuan lain”

Ha…ni saya nak bagi tips (yang saya sendiri dah buat).

Perkara pertama yang anda semua kena buat, BELI TIKET!

Ya, beli tiket. Kenapa?

1. Tiket adalah belanja terbesar anda dalam melancong (>50%).

2. Lebih awal anda beli tiket, lebih banyak anda jimat

3. Bila dah ada tiket, anda akan lebih bermotivasi untuk capai matlamat melancong anda.

4. Sekiranya terpaksa melakukan perubahan tarikh, ‘fee’ yang anda kena bayar tidak semahal beli tiket baru last minute.

OK. Meh nak ceghite macam mana saya buat….

Sebenarnya saya dah target nak bawak keluarga bercuti di london dan Paris dah lama (Sejak 2010). Kumpul punya kumpul duit, ada saja nak pakai bila sampai masa nak pegi melancong. Last2 tak jadi2.

Tahun 2013, saya nekad, saya tetap nak bawak famili pergi merehatkan minda di negara orang. 

Bulan Januari, saya mula tinjau2 harga tiket. Banyak juga website yang saya ‘browse’ untuk mendapatkan harga tiket yang paling murah. 3 webiste utama yang saya kunjungi:

1. Expedia

2. Tripadvisor

3. Skyscanner

Pastikan anda compare harga tiket yang ditawarkan dengan semua webiste terlebih dahulu sebelum decide untuk beli. Kemudian, compare dengan website airline tersebut juga. Kadang2 anda boleh dapat harga lagi rendah di website airline tu sendiri.

Saya nasihatkan, anda beli tiket sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum tarikh target anda (saya beli 6 bulan sebelum). Untuk perjalanan saya, penerbangan MAS dari KUL-London dan balik London-KUL, saya dapat RM2k++. 

Bila dah ada tiket, anda akan rasa lebih bermotivasi untuk menyimpan untuk pastikan anda akan pergi juga ke destinasi tujuan anda. Lagi satu, takkan anda sanggup ‘burn’ duit anda macam tu ja kalau tak pegi kan? So, nak tak nak, berusaha! 

Bermula dari tarikh saya beli tiket tu (6 bulan dari tarikh penerbangan), saya mula set target duit yang perlu dikumpul. Contohnya, saya set, saya nak bawak GBP500 (~RM2600+). So, sebulan saya PERLU menyimpan RM550 (minimum). Macam mana nak menyimpan? Anda sendiri ada jawapannya! Berjimat ke ape ke, anda kena rancang. Bila cukup 6 bulan, saya dan ada RM 3300 (~GBP 570+). Setel bab tiket, bab duit belanja.

Ok. Hotel? Lain2 tiket?

Ok! Strategi saya, oleh kerana saya ada 6 bulan, setiap bulan saya akan beli/belanja/book 1 benda. Contoh, bulan pertama selepas saya beli tiket, saya book dan bayar hotel (perbelanjaan kedua terbesar selepas tiket). Saya book awal, jadi saya jimat lagi! Di London, ada Tune Hotel, so saya book Tune hanya untuk GBP35+/nite. Saya book untuk 7 malam. So, total GBP245 (~RM1200+). Selain Tune, ada banyak lagi hotel2 bajet yang selesa untuk anda menginap, contohnya macam Travelodge, dll. Saya nasihatkan, anda survey dulu hotel mana anda nak menginap. Website yang bergna: Tripadvisor, Expedia, Hotels.com. Baca komen2 orang supaya anda dapat gambaran macam mana hotel tu. Paling penting LOKASI hotel tu. DEkat dengan pengangkutan awam atau tidak, mudah mendapat makanan halal atau tidak, terletak berhampiran jalan utama atau tidak.

Bulan kedua selepas saya book tiket (tinggal 4 bulan dari tarikh penerbangan), saya book pula tiket train. Lagi skali, booking awal, dapat jimat lebih. Saya booking awal saya dapat tiket ke Paris (Eurostar) cuma EU99/ticket (return). Anda juga boleh beli tiket subway (underground) secara online lebih awal (baca enti berikutnya).

Bulan ketiga (tinggal lagi 3 bulan), saya beli pula tiket Paris Disneyland. Saya dapat EU42/ticket. 

Last skali, bulan ke-empat (tinggal 2 bulan nak travel), saya book hotel di Paris dan tiket Hop On Hop Off. 

So, lengkaplah semua yang patut saya book/beli pada buan ke-4. Bulan ke 5, saya beli barang2 keperluan yang nak di bawa (beg,baju, etc.). 

Bulan ke-6, FLY!

Selamat mencuba! 

Nantikan entri saya yang berikutnya, saya nak kongsi secara detail perjalanan saya dari KL ke London dan aktiviti saya di sana!

Salam….

 

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on September 8, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tips dan trick melancong

Salam,

 

Maaf sudah lama tidak menjengah ke blog ni atas sebab-sebab teknikal.

Saya bercadang untuk menulis mengenai tip dan trick melancong.

 

Berminat? Tunggu pos saya selepas ini ya

 

Terima kasih atas kunjungan anda.

 

 
Leave a comment

Posted by on August 25, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Madu lebah ganti antibiotik moden?

As-Salam semua!

Baca sekali lagi soalan di atas! Betul ke?

Beberapa kajian di luar negara (sayangnya, kenapa belum di kaji di Malaysia ya?), membuktikan bahawa madu lebah dapat menggantikan antibiotik moden yang kita gunakan sekarang.

Kajian selama tiga tahun di sebuah University Teaching Hospital di Calabar, Nigeria mendapati, madu lebah dapat menyembuhkan luka yang gagal di ubati dengan antibiotik moden. Dalam kajian ini, serama 59 orang responden terlibat.Mereka mengalami luka dan nanah, diberikan madu lebah. Daripada 59 orang responden, 58 responden telah menunjukkan hasil yang positif, iaitu sembuh daripada luka dengan sempurna.

Saya cuba melakukan kajian melalui pembacaan (literature review), dan menemui satu artikel di dalam jurnal Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) yang bertajuk ” How honey kills bacteria”. Di dalam kajian mereka, mereka menyatakan bahawa lebah akan menghasilkan sejenis protein, defensin-1 yang akan dirembeskan ke dalam madu. Protein ini lah yang membantu kesan antibiotik di dalam madu lebah!

Banyak lagi kajian-kajian lain yang dilakukan, sebab saya nampak banyak kertas-kertas kajian yang berkaitan. Namun, sebagai seorang Muslim, Al-Quran adalah merupakan sumber rujukan utama bagi kami. Di dalam Al-Quran, lebah telah diceritakan di dalam satu surah, iaitu surah An-Nahlu (Lebah). Allah berfirman “Keluar daripada perut lebah minuman madu yang pelbagai warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia,” Surah An-Nahlu, Ayat 69. Subhanallah!

Madu lebah yang berkhasiat dan menyembuhkan!

Pembacaan saya di dalam buku Perubatan Islam dan bukti sains moden, yang ditulis oleh Dr. Danial Zainal Abidin, menemui satu lagi khasiat madu lebah, iaitu, menyembuh kulit yang terbakar atau melecur! Hebatkan ciaptaanNYA?

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tidur tengahari : Baik untuk kesihatan dan mental?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!

Mungkn ramai yang tak tau, amalan tidur sekejap (nap) pada waktu tengahari yang juga dikenali sebagai Qailulah dalam bahasa Arab adalah baik untuk kesihatan jasmani dan juga kesihatan mental para pengamalnya. Malah, amalan ini juga di amalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W.  Dalam kitab Misykatul Masyabih disebutkan “Tidur sekejap di waktu tengahari atau qailulah buanlah satu perbuatan keji kerana Rasulullah S.A.W pernah melakukannya”.

Qailulah

Terdapat satu kajian yang dilakukan selama 25tahun berhubung kesan tidur ke atas negara industri dan pasca-industri mendapati, “92.5% pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi berbanding mereka yang lain. Daya kemampuna menyelesaikan masalah juga meningkat dan hasilnya ialah peningkatan produktiviti secara keseluruhannya”.(Rujukan)

Pada waktu tengahari, sistem adan kita bersedia memanfaatkan fasa tidur pada ketika itu di mana fasa itu dikenali sebagai midafternoon quiescent phase atau a secondary sleep gate. Kajian juga menunjukkan mereka yang tidur selama 30minit di waktu tengahari mengurangkan risiko menghidap penyakit jantung sebanyak 30% berbanding orang biasa. Secara umumnya, pakar berpandangan badan kita mempunyai pusingan biologi yang tertentu dikenali sebagai circadian rhythm. Pusingan ini boleh dikiaskan seperti sebuah jam semulajadi dengan baterinya. Tenaga pusingan ini akan menurun dan untuk memulihkannya, kita perlulah ‘mengecasnya’ dengan cara tidur.

So, lepas ni, saya pun nak cuba amalkan tidur sekejap di waktu tengahari ni! Tapi ingat, sekejap ja tau! Jangan lebih-lebih plak ye! =)

 
 

Tags: , , , , , , , ,