RSS

Monthly Archives: May 2010

>Sirih | Bukan sebarang Daun

>
Salam…

Entri kali ni mengenai sirih. Kenal sirih? Kalau tak kenal tu…agak janggal la. Hehe. Tapi takpe, internet ada, google. Ala, daun yang makcik2 kat kampung yang suka kunyah tu! Calit kapur, letak pinang, lipat2, ngap! Tak tau jugak, majlis orang kawin selalu ada, sirih junjung!

Ok. Cerita tentang sirih ni, sirih merupakan sejenis pokok renek yang menjalar dan memanjat. Daunnya agas pedas dan tawar apabila dimakan (berdasarkan feedback orang yang makan =p sebab aku xpenah makan, hehe). Orang cakap, kalau pertama kali makan, anda akan berasa pening dan pandangan berpinar2! So, don’t makan sirih and drive! hehe. Selain dari makan, macam aku cakap kat atas tadi, sirih ni sinonim dengan majlis2 adat melayu, pertunangan, pernikahan dan perkahwinan. Dalam entri ni jugak, aku nak senaraikan beberapa khasiat lain sirih selain daripada dimakan dan digunakan dalam majlis beradat.

1. Merawat sakit perut, masalah bau badan dan mulut. Rebus beberapa helai daun. Gunakan air rebusan untuk berkumur untuk hilangkan bau mulut. Air rebusan yang sama juga diminum setiap pagi untuk merawat sakit perut dan bau badan.

2. Merawat kembung perut. Kisar lumat atau tumbuk beberapa helai daun. Letakkan daun yang dikisar di perut dan balut dengan kain bersih.

3. Merawat hidung berdarah. Gulung sehelai daun sirih dan disumbat ke dalam lubang hidung di dalam keadaan anda sedang duduk. Bernafas dengan mulut semasa dirawat. Biarkan sehingga pendarahan berhenti.

4. Mengurangkam sakit gigi. Rebus beberapa lembar daun sirih dan masukkan sedikit garam ke dalam rebusan. Kumur dengan menggunakan air rebusan tadi.

Selamat mencuba!

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on May 28, 2010 in petua

 

>Fakta Sains Menarik

>
1. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun untuk mengelilingi matahari. Setiap 20tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak daripada berlanggar dengan planet Neptune.

2. Kebanyakan debu yang berterbangan di rumah datangnya daripada sel-sel kulit kita yang mati.
3. Perut akan menghasilkan satu lapisan mukus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.
4. Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak daripada yang terdapat di daratan.
5. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan, ia boleh meliputi jalanraya sepanjang 96,000km.
6. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi!
7. Manusia bernafas kira-kira 23ribu kali dala sehari
8. Orang lelaki mudah mendapat buta warna 10 kali ganda daripada wanita.
9. 54 otot dalam tubuh manusia digerakkan apabila manusia melangkah selangkah ke hadapan.
10. Matahari memiliki tenaga yang cukup untuk menerangi bumi selama 5juta tahun lagi.
11. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehingga setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9meter.
12. Setiap hari, darah beredar di dalam badan manusia sejauh 180 ribu kilometer.
13. Setiap manusia memiliki purata 100ribu helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.
 
2 Comments

Posted by on May 27, 2010 in Dunia Sains, Fakta, Jantung, Menarik, Planet, Salur Darah

 

>Researchers discover new mechanism for clearing blockages from smallest blood vessels

>

Researchers at Northwestern University Feinberg School of Medicine have identified in mice a previously unknown protective mechanism by which the smallest blood vessels remove blood clots and other blockages from the brain. The findings provide insights into mechanisms that may be involved in age-related cognitive decline, Alzheimer’s disease and recovery from stroke. These findings were described in the May 27 issue of Natureby Jaime Grutzendler, M.D., and colleagues. The study was supported by the National Institute on Aging (NIA), part of the National Institutes of Health.

Uninterrupted blood flow is critical for brain function, and the brain has developed various mechanisms to maintain it. Blockages in the smallest blood vessels can be cleared by processes that disintegrate or wash them out. However, not all blockages are cleared completely. Persistent blockage can reduce or stop blood flow, limiting the supply of oxygen and nutrients to the surrounding tissue and nerve cells. This, in turn, can lead to impaired communications between nerve cells and ultimately cell death.

The researchers used a newly developed imaging technique that can view the smallest blood vessels, known as microvessels, in the brains of living mice. They found that two to seven days after a blockage in brain microvessels, the cells lining the blood vessel wall engulf the remaining portion of the blockage, encapsulate it, seal it off from the interior of the blood vessel and finally expel the blocking material outside of the vessel. As a result of this process, blood flow is restored to the affected area.

“These are intriguing findings,” said NIA Director Richard J. Hodes, M.D. “They open new avenues of basic research that may increase our understanding of how microvessels are maintained in the brain and throughout the body.”

The research team demonstrated that this complex protective mechanism involves the activity of an enzyme, matrix metalloprotease 2/9, which breaks down large proteins and is known to play a role in blood vessel development and in stroke.

The researchers also found that the ability to move the blockage out of the blood vessel diminished with age. Young mice (age 4 months) were able to clear blockages more quickly and thoroughly than older mice (age 22 months). The incomplete removal of blockages in the brains of older mice led to a prolonged shortage of oxygen to the surrounding nerve cells and damaged the connections between nerve cells in the vicinity of the obstructed blood vessels.

“The reduced efficiency of this protective mechanism in the older brain and its effect on the function of nerve cells in the brain may significantly contribute to age-related cognitive decline,” said Suzana Petanceska, Ph.D., of the Neurobiology of Aging Branch in NIA’s Division of Neuroscience, which funded the research. “This may also be part of the mechanism by which vascular risk factors such as high blood pressure and diabetes increase the risk of Alzheimer’s disease with age.”

Source: NIH/National Institute on Aging

 
Leave a comment

Posted by on May 27, 2010 in Dunia Sains

 

>Sikap Pemandu Punca Kemalangan?

>

Salam….

Duduk di KL ni, masalah di atas jalan raya tu memang dah jadi lumrah. Mungkin 10% kehidupan di KL ni atas jalan raya je (sebab selalu sangkut dalam jam). Salah satu sebab terjadinya kesesakan di KL ni adalah KEMALANGAN. Walaupun ade kereta yang tayar pancit, pemandu prihatin di Malaysia ni suka sangat memperlahankan kenderaan, nak tumpang tengok apa yang terjadi. Maka, sesaklah kenderaan dibelakang-belakang anda…..dan ada yang terleka sampai terlanggar pulak kereta depan…dah satu lagi kemalangan.
So, dalam entri kali ni, nek berceloteh skit pasai punca kemalangan di Malaysia, khususnya di KL. Mungkin apa yang aku tulis dalam blog ni hanya sebahagian kecil punca, tapi harapan aku, semoga sesape saja yang membaca entri ni dapat berubah kalau perkara yang disebut tu terkena kat atas batang hidung sendiri (termasuk aku =P)
Kes kemalangan kat KL ni memang tak pernah nak kurang. Apa sebabnya, salah satunya adalah secara logiknya, KL semakin sesak dengan kenderaan. Orang semakin banyak pakai kereta, moto, lori, van dan sebagainya. Tak percaya? Tengok statistik kat bawah tu.

Data statistik kemalangan 10 tahun. (Klik untuk besarkan)

Selama 3tahun aku memandu di kotaraya KL ni, bermacam-macam ragam yang dapat aku perhatikan. Memang bukan semua pemandu yang bersikap ‘kurang ajar’ tapi yang segelintir ni la boleh menjadi punca kepada kemalangan. Antaranya:
1. Malas nak berenti di traffic lights merah walaupun akan hijau 2-3 saat lagi. Sikap ni aku slalu perati kat penunggang motosikal. Di nampak je lampu di simpang sebelah dah kuning dan tak ada kereta, terus jalan walapun kejap je lagi dah nak hijau laluan kita. Awas, kadang-kadang sewaktu kita toleh tak ada kereta, dan tiba-tiba ada je yang memecut sebab tak nak terlepas lampu kuning tuh!
2. Bawak kereta nak tunjuk terer macam pelumba pro. Ni lagi satu sikap aku selalu perati di KL. Terutama kereta yang dah ‘dimekap’ dan ‘dimodified’. Tahu la enjin tu kuat, bunyi berdentum, pick-up power, tapi jalan raya bukan tempat nak uji semua tu ok! Geng-geng macam ni boleh muncul tiba-tiba di belakang kita dan mengikut rapat (cucuk belakang) dan menekan-nekan minyak (kononnya keta dia sangat laju). Bila diorang ni geram, mula la nak menyelit kiri, kanan, ke depan. Signal tu jangan harap la nak bagi, almaklum la…keta lumba mana pakai signal!
3. Tekan hon lagi senang dari tekan brek. Hah. Sikap ni macam dah terlalu biasa di KL ni. Terutama di susur masuk. Dah la pecut laju, bila nampak kereta dari simpang susur masuk bagi signal nak masuk, di tekannya hon kuat2 supaya orang alert yang kereta dia sangat laju dan tak boleh berenti! Kalau orang masuk secara mengejut dan tak bagi signal tu tak pa la, ni dari jauh dah tekan. Aduh..sdare, brek kan ada…bukan suruh tekan brek mengejut, tekan brek, perlahankan kenderaan anda. Gunakan hon secara bijak, bukan melalak!
4. Pemandu kenderaan besar terasa mereka jugak besar. Ni nak merayu sangat2 kat abg2 lori kita, anda memandu sesuatu yang besar, jadi, hormatilah yang kecil. Walaupun anda kuat dan gagah, tapi ingatlah nyawa orang yang kecil di bawah. Selalu sangat diperhatikan pemandu kenderaan berat ni, memandu sesuka hati. Dia nak tukaq lane, dia tukaq. Dia nak ke kiri, ke kanan, pedulikan orang belakang. Memandu, ikut rapat-rapat dengan kenderaan depan. Tak puas hati, dia guna hon power tu kat orang. Hmm…Lagi satu..yang bawak tanah atau batu. Sebelum jalan atas jalanraya, pastikan timbunan tanah dan batu tu ditutupi RAPAT. Bukan sekadar tudung ja. Habis cermin kereta orang pecah, batu terpelanting kena muka penunggang moto, terkena pejalan kaki! Berubahlah wahai pemandu lori!
5. Aku nak belok sekarang!. Kemalangan di simpang salah satu penyumbang tertinggi dalam statistik kemalangan. Apa yang aku nak tekan kat sini, penggunaan lampu signal. Ada manusia yang jenis memang tak reti nak pakai lampu signal ni. Nak belok ke, nak tukaq lane ka, nak memotong ka, ikut suka dia. Dia rasa, orang dapat baca apa dia nak buat dan akhirnya….gedegang! orang langgar dari belakang. Sapa yang salah? Orang belakang jugak….hmmm…Ada lagi sejenis pulak terlampau cepat tindakan dia. Bagi signal dan terus masuk. Dam! Dah kena dah…..”Apsal ko langgar aku hah! Tak nampak ke aku dah bagi signal!”. Dia jugak yang betul….Seeleoknya, bagi la signal 15 saat sebelum anda membelok atau menukar haluan, atau 100meter. Walaupun orang mengata, tapi anda selamat, orang lain pun selamat.
Setakat ni dulu celoteh aku hari ni. Kalau ikut banyak lagi nak senarai. Tapi, pikir-pikirlah sendiri!
Sayangi Nyawa Anda dan Semua Nyawa yang lain, Pandu Cermat, Anda Selamat, Orang Lain pun Selamat! =)
 

>Khasiat Kacang Soya :: Antikanser

>

Salam

Teruja dengan artikel yang dibaca dalam sebuah buku, aku nak kongsikan dengan semua pembaca blog aku tentang khasiat kacang soya dan produknya dalam mencegah kanser atau antikanser. Antara produk kacang soya yang seringkali kita guna adalah susu, tofu, tempe dan sebagainya. Tapi, kita tak tau apa ada dalam soya yang baik untuk kesihatan kita.
Di dalam kacang soya, terdapat paling kurang lima bahan sebatian yang dikenalpasti berfungsi sebagai antikanser. Antaranya adalah genistein dan diadzein yang mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Di samping itu, ahli-ahli sains juga menemui satu lagi bahan di dalam produk soya yang mempunyai formula kimia yang sama dengan tamoxifen, sejenis ubat yang digunapakai secara rutin bagi merawat kanser payudara. Kajian yang dilakukan ke atas binatang-binatang mendapati kesemua bahan-bahan ini mampu menghalang pertumbuhan sel-sel barah di kulit dan usus besar.

So, cegah sebelum parah..selamat mencuba dan semoga anda dan saya sihat selalu!
 
Leave a comment

Posted by on May 18, 2010 in Nutrisi Pemakanan

 

>Susu Segar vs Masam :: MagicJug

>
Salam….

Entri untuk gajet dan teknologi kali ni nak review satu benda menarik yang aku jumpa. Walaupun gajet ni masih diperingkat konsep, namun, tak mustahil gajet ni akan dikomersialkan tidak lama lagi. Gajet kali ni, ada kaitan dengan susu.
Orang-orang macam aku yang kurang minum susu ni, kadang-kadang beli sebotol atau sekotak susu pun simpan dalam peti sejuk sampai seminggu! Kalau dok dalam botol mungkin kita boleh tengok perubahan kaler susu tersebut selain dari mecium bau susu samada masam atau tidak, baru la dapat tau susu tu masih ‘fresh’ atau dah basi.
Fakta yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat di UK, sebanyak 364,000 tan susu dibazirkan setiap tahun oleh kerana orang ramai tidak dapat mengetahui kesegaran susu tersebut. Jadi, syarikat tersebut, Cravendale telah mencipta sebuah jug dengan paparan LCD yang menyatakan tahap kesegaran susu yang berada di dalamnya, sama ada ‘Fresh’ atau ‘Sour’.
Cara gajet ini berfungsi sangat simple. Dibahagian bawah jug ini, terdapat sensor di mana ianya dapat mengesan tahap keasidan susu yang berada didalamnya. Susu yang basi akan menjadi masam dan tahap keasidannya meningkat. Jadi, sensor tersebut akan mengesan dan menukar status di LCD skrin.
Simple kan? Tapi kenapa tak ramai orang fikirkannya sebelum ni ye?
 
Leave a comment

Posted by on May 17, 2010 in Teknologi dan Gajet

 

>Tips bersihkan kesan dakwat pada tangan

>
Salam…

Semalam aku dok perosah (ni bahasa kedah, bahasa standardnya adalah mengerjakan, hehe) printer aku. First time pakai sistem CISS (Continuous Ink Supply System). Biasala bila bermain dengan ink ni, paling tidak, sikit akan terpalit pada tangan (kecuali pakai sarung tangan).
Lepas dah siap semua kerja, aku pun cuci tangan yang dicemari dakwat pelbagai kaler ni. Tonyoh punya tonyoh, tak keluar-keluar. Still berbekas dakwat tu. So, ada internet, aku pun search macam mana nak hilangkan dakwat yang melekat kat tangan tu. So, dalam entri ni aku nak kongsi dengan semua macam mana. Teknik ni mestilah digunakan kalau guna sabun tak berkesan no.
Pertama, gunakan hairspray. Caranya, spraykan hairspray kat tempat yang kena dakwat tu, biarkan selama 6-10 saat. Kemudian, basuh tangan anda semula dengan sabun dan air suam. Hairspray biasa saja tau! Jangan guna gel hairspray ka, colour hairspray ka, satgi lain plak jadinya!
Kedua, kalau cara di atas tak menjadi, apa lagi..gunakan peluntur! Tapi awas, pastikan anda mencairkan dulu peluntur tu! 1 bahagian peluntur dicampurkan dengan 10 bahagian air. Rendamkan tangan yang terkena ink ke dalam larutan peluntur tadi selama beberapa minit sehingga dakwat tersebut keluar. Awas! Tak semua orang boleh gunakan cara ni. Ada yang kulitnya sensitif! Jangan sesekali gunakan cara ini untuk bayi atau kanak-kanak. Bagi yang menggunakan cara ni, adalah dinasihatkan agar anda menyapukan pelembap (moiturizer) pada tangan anda selepas dibasuh dengan air bersih.
Antara cara lain yang lebih selamat adalah menggunakan ubat gigi,baking soda, baby wipe, antiseptic beralkohol, minyak zaitun dan baby oil.
Semoga sikit pengetahuan ni boleh memberi manfaat kepada kita semua! Yang ada petua lain, dipersilakan memberikannya di ruangan komen.
 
5 Comments

Posted by on May 17, 2010 in petua