RSS

Category Archives: Fakta

Nak turun kolestrol? Makan Epal!

Assalam…

 

Sekian lama meninggalkan dunia blog, kini kembali. Kali ni nak kongsi tentang kesihatan.

Ramai rakyat Malaysia yang mengalami gejala paras kolesterol tinggi. Berikut adalah kategori paras kolesterol:

  • Paras kolestrol darah normal merujuk kepada sukatan kolesterol dalam darah yang  berada di bawah 5.20 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol darah yang unggul bagi anda.
  • Paras kolestrol darah pertengahan pula merujuk kepada sukatan kolesterol dalam darah yang berada pada julat 5.20 sehingga 6.5 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol yang kurang sesuai bagi anda.
  • Paras kolesterol darah tinggi pula merujuk pula kepada sukatan kolesterol dalam darah yang melebihi 6.5 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol yang merbahaya untuk kesihatan anda.
  • Sumber rujukan :Cara Hidup Sihat :PANDUAN MENURUNKAN PARAS KOLESTROL DARAH ANDA (Diterbitkan oleh KKM)

Saya terbaca dalam sebuah artikel, yang menyatakan bahawa, buah epal dapat membantu dalam menurunkan paras kolesterol anda. Menurut artikel tersebut,pengambilan dua biji epal setiap hari efektif untuk mencegah penyakit jantung. Ini kerana, epal memiliki kandungan yang dapat menurunkan kolesterol terutama kolesterol tidak baik.

Dalam kajian yang dimuatkan dalam Jurnal Nutrisi dan Diet, wanita yang rutinnya mengambil epal setiap hari dalam tempoh enam bulan memiliki kadar kolesterol 25% lebih rendah berbanding mereka yang tidak memakannya. Malah kajian yang dilakukan di Poland sebelum ini turut menyatakan pengambilan epal juga boleh mengelakkan kanser usus.

Epal

An apple a day, keep you away from a doctor. Khasiat epal, antaranya mengurangkan paras kolesterol dalam darah anda.

Saya cuba untuk mencari bukti yang lebih kukuh, yakni kajian saintifik. Ya, ternyata, memang terdapat kertas kajian (research paper) mengenainya. Anda boleh semak di SINI. Dalam kajian kali ini, penyelidik menyimpulkan, secara puratanya, penurunan paras kolesterol sebanyak 10% dapat diperhatikan.

Terdapat juga kajian yang dijalankan bagi melihat kesan pelbai jenis epal dalam menurunkan paras kolesterol. Anda boleh preview kertas kajian mereka di SINI.

Jadi, saya berharap, sedikit sebanyak perkongsian saya kali ni, berguna untuk anda!

Jom, amalkan hidup sihat (saya pun nak start amalkan 2 biji apple sehari, walaupun tak berapa suka epal hijau) =)

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 17, 2012 in Dunia Sains, Fakta, Jantung, Kesihatan, Menarik, petua, tips

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Apa anda nak makan bila selsema atau mengalami simptom penyakit berkaitan pernafasan?

Assalam semua!

Entri kali ni nak bagi tips skit dalam bab kesihatan. Dah berminggu-minggu saya mengalami selsema dan batuk, sampai kena buat xray. Berbotol-botol ubat batuk dah saya telan, dan dah 2 set antibiotik saya ambil (ikut nasihat doktor ye,bukan memandai). Selain perubatan moden, saya juga dah mencuba perubatan Islam, melalui klinik Darussyifa’. Alhamdulillah, batuk saya dah berkurangan.

Tadi, saya membelek-belek buku yang ada di rak buku saya. Saya baca buku “Food-Your Miracle Medicine”, tulisan Jean Carper. So, saya semak bahagian “Colds,Flu, Bronchitis,Sinus problems and Hay fever”. Dalam buku beliau, ada diberikan beberapa cadangan makanan yang boleh di ambil bagi membantu menyembuhkan penyait-penyakit berkaitan pernafasan ni, antaranya:

1. Sup ayam panas

Sup Ayam dapat membantu anda yang selsema
(Sumber imej : selerakini.blogspot.com)

Daging ayam, seperti sumber protein yang lain, terdiri daripada asid amino asli yang dipanggil ‘cysteine’. Semasa mereneh sup, cysteine akan di keluarkan. Cysteine asli yang dirembeskan ini mempunyai sifat yang sama seperti Acetylcysteine, iaitu sejenis dadah (ubat) yang kebiasaannya diberikan oleh doktor kepada pesakit yang mengalami ‘bronchitis, atau penyakit respiratori (berkaitan pernafasan).

2. Makanan pedas

Ha! Kan orang Malaysia sinonim dengan makanan yang pedas-pedas. Tak disangka-sangka, makanan-makanan pedas ni sebenarnya membantu menyembuhkan selsema dan penyakit berkaitan pernafasan (respiratori) juga!

Antaranya capsicum (cili benggala) dan cili merah. Menurut Dr Ziment, seorang doktor pakar di UCLA, cili mengandungi sejenis bahan kimia yang mempunyai persamaan dengan Guaifenesin. Guaifenesin kini digunakan secara meluas di dalam pembuatan ubat batuk, kerana ianya berfungsi sebagai ‘expectorant’.

3. Bawang putih

Bawang putih mengandungi Allicin, bahan kimia yang memberikan rasa bawang putih. Allicin akan ditukarkan di dalam badan kita menjadi bahan kimia yang sama seperti S-carboxymethylcysteme (Mucodyne), bahan kimia yang digunakan untuk membantu peredaran mukus.

Ok. Semga perkongsian kali ini dapat memberikan manfaat berguna untuk anda semua!

MAKANAN YANG PERLU ANDA ELAKKAN:

1. Susu

Elakkan daripada meminum susu kerana susu mempunyai kesan yang berlawanan dengan makanan pedas. Ianya membantutkan reseptor atau pengesan di dalam mulut dan perut yang memberkan arahan perembesan mukus.

Rujukan:

Jean Carper, Food Your Miracle Medicine, Simon & Schuster UK Ltd, 1994.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

First time to Malaysia?

Hello Frenz!

It’s my first time to write in English in my blog =)!

I guess, a lot of you know Malaysia well, but a lot of you also didn’t know or even never heard about Malaysia before isnt it? Never mind, both of you will benefit from my post below!

Located in South East Asia (SEA) region with total landmass of 329,847 square kilometres (127,350 sq mi) separated by the South China Sea into two similarly sized regions, Peninsular Malaysia (West Malaysia) and Malaysian Borneo (East Malaysia).

Image

There is where Malaysia located in the world map!

Malaysia, a country which consist of thirteen (13) states and three (3) federal territories, i.e;

1. Federal Territories of Kuala Lumpur (Capital City)

2. Federal Territories of Putrajaya (Seat of the federal government)

3. Federal Territories of Labuan (Located at East Malaysia)

4. Perlis (North)

5. Kedah (North)

6. Penang (North-Have 2 parts – Penang Island and mainland)

7. Perak (North)

8. Selangor (Central)

9. Negeri Sembilan (South)

10. Melaka a.k.a Malacca (South)

11. Johor (South)

12. Kelantan (East Coast)

13. Terengganu (East Coast)

14. Pahang (East Coast)

Peninsular Malaysia Map

Pennisular Malaysia Map (West Malaysia)

15. Sarawak (Borneo/East Malaysia)

16. Sabah (North Borneo/East Malaysia)

sabahsarawakmap

East Malaysia (Borneo) Map

Each state have their own places of interest for you to visit! And….have their own unique culture, languages, etc. I’ll continue to tell you more in my next post! Stay tuned folks!

 
 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Tips untuk mereka yang susah nak tidur

Assalam semua!

Maaf sebab lama tak update blog ni, sebab agak bz dengan pengajian pascasiswazah saya. Tapi, alhamdulillah, blog saya nampaknya sudah mula mendapat perhatian! Daripada 10 orang pelawat UNIK sehari, ke 17, ke 20, ke 25 dan kini mencecah hampir 100 pelaway UNIK sehari! Pelawat UNIK bermaksud pelawat yang berlainan, bukan berulang. Maknanya pelawat baru!

Ok, kembali kepada tajuk asal post ni =)….Anda susah tidur? Nak cari tips untuk mudah tidur? Ha..ni saya nak kong si dengan anda. Tips-tips ni saya rujuk dari buku bertajuk “Foods that harm, foods that heal”. Aik? Apa kaitan buku makanan dengan tidur ni? Hehe..mesti la ada kaitan! Jom tengok apa tips-tipsnya:

Anda susah atau senang nak tidur? (Sumber imej:Google Image)

1. Mandi air suam sebelum tidur boleh membantu badan anda menjadi relax sebelum tidur.

2. Membaca beberapa minit sebelum tidur.

3. Mendengar muzik yang ringan.

4. Pastikan bilik anda gelap (atau malap) dan sunyi.

5. Pastikan bilik anda hanya untuk tidur, bukan bilik kerja atau bilik study ataupun bilik untuk menonton tv.

6. Pakai pakaian tidur atau pakaian yang longgar.

7. Jika anada tidak boleh tidur oleh kerana anda sedang berdepan depan masalah, sebelum anda ke bilik tidur, ambil kertas, tuliskan masalah anada di atas kertas tersebut dan tulis juga jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.Kemudian, letakkan kertas tersebut di luar.

8. Jika anda masih tidak boleh tidur, jangan duduk di dalam bilik tidur melebihi dari 15 minit. Keluar sekejap dari bilik, pergi ke bilik lain. Anda boleh menonton TV atau membaca sekejap sehinggalaha anda merasa mengantuk.

9. Elakkan makanan berat sebelum anda tidur.

10. Elakkan sebarang minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh) selepas waktu lunch.

Jadi, ada tak makanan/minuman yang membantu anda untuk tidur?

Yes! Ada! Antaranya:

1. Susu

Susu mengandungi tryptophan, sejenid asid amino perlu (essential amino acid) yang merupakan salah satu khasiat pemakanan asli berfungsi sebagai penggalak tidu (sleep introducer). Trytophan berfungsi meningkatkan amaun serotonin, iaitu sedatif natural, dalam otak. Sebab tu banyak orang-orang lama minum susu dan sesudu madu sebelum mereka tidur! Kalau tak suka madu, anda bolehlah mengambil pisang bagi meggantikan madu. Pisang mengandungi vitamin B6, yang membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin.

Sekian saja perkongsian saya kali. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu anda =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Bicara tokoh: Dato’ Farah Khan

Assalam semua!

Dah lama tak menulis tentang tokoh. Kebetulan hari ni, saya membelek-belek buku 50 kisah usahawan wanita Malaysia dan terbaca mengenai Dato’ Farah Khan. Mungkin nama beliau kurang dikenali, namun bagi peminat fesyen di Malaysia, beliau adalah seorang tokoh yang berjaya. Jom kita kenali siapa beliau dan jadikan motivasi untuk kita juga berjaya.

Dato’ Farah Khan sebenarnya adalah seorang presiden dan pengasas bersama Melium Group. Melium Group merupakan pemasar pakaian, kasut, beg dan aksesori berjenama di Malaysia, seperti Aigner, Cole Haan, Tod’s, Hugo Boss, Christian Lacroix, Ermenegildo Zegna dan pelbagai lagi.

Farah Khan

Dato' Farah Khan..tokoh fesyen yang berjaya (Source: http://www.thebrandlaureate.com)

Beliau sebenarnya berasal daripada Singapura, tetapi sudah lama menetap di Malaysia dan mendapat taraf penduduk tetap Malaysia.

Bercerita mengenai latara belakang keusahawanannya, beliau sebenarnya banyak dipengaruhi oleh ibu dan bapanya, yang merupakan usahawan. Bapanya merupakan pemborong berlian yang mengetuai persatuan pedagang berlian di Singapura. Ibu beliau pula memiliki kedai jahit yang banyak menggunakan fabrik-fabrik berjenama seperti Versace dan YSL. Dari sini lah bermulanya minat beliau dalam bidang fesyen dan juga keusahawanan.

Minat beliau dalam fesyen terserlah apabila beliau cuba menghasilkan dan mereka pakaian untuk anak-anak patung Barbie dengan menggunakan kain-kain perca dari kedai jahit ibunya. Pada usia 16 tahun, beliau memenangi satu pertandingan mereka fesyen, dengan mendapat hadiah utama.

Pada tahun 1976, beliau mula mengorak langkah dalam bidang keusawanan fesyen dengan  membuka butik The Link di Singapura dan diikuti dengan Le Salon di Malaysia. Pada tahun 1989, Melium ditubuhkan.

Sepuluh tahun kemudian, Melium melancarkan Aseanaa, galeri fesyen yang membawa tema etnik Asia yang antaranya memasarkan produk daripada Tom Abang Saufi,Rizalman, dan jenama beliau sendiri FARAHKHAN. Aseana terletak di Suria KLCC.

Selain daripada membawakan fesyen antarabangsa ke dalam pasaran Malaysia, Dato’ Farah juga adalah antara yang terawal membawakan budaya kafe ke Malaysia dengan memegang francais Dome dari Australia pada tahun 1996.

Kejayaan Dato’ Farah Khan mendapat perhatian pelbagai pihak, dan beliau pernah menerima beberapa anugerah, diantara ‘The BrandLaureate Brand Personality Award’ pada tahun 2008.

Semoga sedikit perkongsian mengenai tokoh pada kali ini dapat memberikan anda motivasi dan inspirasi untuk terus berjaya, berjaya dan terus berjaya!

P.S: Tinggaklan komen anda dan link blog anda untuk saya lawati =)

 
 

Tags: , , , , , ,

>Fakta Sains Menarik

>
1. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun untuk mengelilingi matahari. Setiap 20tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak daripada berlanggar dengan planet Neptune.

2. Kebanyakan debu yang berterbangan di rumah datangnya daripada sel-sel kulit kita yang mati.
3. Perut akan menghasilkan satu lapisan mukus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.
4. Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak daripada yang terdapat di daratan.
5. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan, ia boleh meliputi jalanraya sepanjang 96,000km.
6. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi!
7. Manusia bernafas kira-kira 23ribu kali dala sehari
8. Orang lelaki mudah mendapat buta warna 10 kali ganda daripada wanita.
9. 54 otot dalam tubuh manusia digerakkan apabila manusia melangkah selangkah ke hadapan.
10. Matahari memiliki tenaga yang cukup untuk menerangi bumi selama 5juta tahun lagi.
11. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehingga setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9meter.
12. Setiap hari, darah beredar di dalam badan manusia sejauh 180 ribu kilometer.
13. Setiap manusia memiliki purata 100ribu helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.
 
2 Comments

Posted by on May 27, 2010 in Dunia Sains, Fakta, Jantung, Menarik, Planet, Salur Darah