RSS

Category Archives: petua

Nak turun kolestrol? Makan Epal!

Assalam…

 

Sekian lama meninggalkan dunia blog, kini kembali. Kali ni nak kongsi tentang kesihatan.

Ramai rakyat Malaysia yang mengalami gejala paras kolesterol tinggi. Berikut adalah kategori paras kolesterol:

  • Paras kolestrol darah normal merujuk kepada sukatan kolesterol dalam darah yang  berada di bawah 5.20 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol darah yang unggul bagi anda.
  • Paras kolestrol darah pertengahan pula merujuk kepada sukatan kolesterol dalam darah yang berada pada julat 5.20 sehingga 6.5 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol yang kurang sesuai bagi anda.
  • Paras kolesterol darah tinggi pula merujuk pula kepada sukatan kolesterol dalam darah yang melebihi 6.5 mmol/L. Ini merupakan paras kolesterol yang merbahaya untuk kesihatan anda.
  • Sumber rujukan :Cara Hidup Sihat :PANDUAN MENURUNKAN PARAS KOLESTROL DARAH ANDA (Diterbitkan oleh KKM)

Saya terbaca dalam sebuah artikel, yang menyatakan bahawa, buah epal dapat membantu dalam menurunkan paras kolesterol anda. Menurut artikel tersebut,pengambilan dua biji epal setiap hari efektif untuk mencegah penyakit jantung. Ini kerana, epal memiliki kandungan yang dapat menurunkan kolesterol terutama kolesterol tidak baik.

Dalam kajian yang dimuatkan dalam Jurnal Nutrisi dan Diet, wanita yang rutinnya mengambil epal setiap hari dalam tempoh enam bulan memiliki kadar kolesterol 25% lebih rendah berbanding mereka yang tidak memakannya. Malah kajian yang dilakukan di Poland sebelum ini turut menyatakan pengambilan epal juga boleh mengelakkan kanser usus.

Epal

An apple a day, keep you away from a doctor. Khasiat epal, antaranya mengurangkan paras kolesterol dalam darah anda.

Saya cuba untuk mencari bukti yang lebih kukuh, yakni kajian saintifik. Ya, ternyata, memang terdapat kertas kajian (research paper) mengenainya. Anda boleh semak di SINI. Dalam kajian kali ini, penyelidik menyimpulkan, secara puratanya, penurunan paras kolesterol sebanyak 10% dapat diperhatikan.

Terdapat juga kajian yang dijalankan bagi melihat kesan pelbai jenis epal dalam menurunkan paras kolesterol. Anda boleh preview kertas kajian mereka di SINI.

Jadi, saya berharap, sedikit sebanyak perkongsian saya kali ni, berguna untuk anda!

Jom, amalkan hidup sihat (saya pun nak start amalkan 2 biji apple sehari, walaupun tak berapa suka epal hijau) =)

 

 
Leave a comment

Posted by on October 17, 2012 in Dunia Sains, Fakta, Jantung, Kesihatan, Menarik, petua, tips

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tips untuk menanggalkan miang buluh

Assalam…

Entri tips plak kali ni. Minggu lepas saya menonton rancangan ‘SOS’ di TV9. Banyak pelajaran dan ilmu yang berguna yang saya dapat daripada program tv tersebut. Antaranya, teknik ‘survival’ dalam hutan. Dan salah satu tips menarik yang diberikan adalah bagaimana menanggalkan atau menghilangkan miang buluh dari badan anda.

Hati-hati ketika mengambil buluh. Miang buluh sangat gatal!

Tipsnya senang ja, jika terkena miang buluh, ambil segenggam tanah (bukan tanah pasir tu), sapukan tanah tu pada tempat yang terkena miang tu (gosok).

Ha! Senang kan? Semoga berjaya!

 
Leave a comment

Posted by on June 12, 2012 in Menarik, petua, tips, Uncategorized

 

Tags: , , , , , ,

Tips untuk mereka yang susah nak tidur

Assalam semua!

Maaf sebab lama tak update blog ni, sebab agak bz dengan pengajian pascasiswazah saya. Tapi, alhamdulillah, blog saya nampaknya sudah mula mendapat perhatian! Daripada 10 orang pelawat UNIK sehari, ke 17, ke 20, ke 25 dan kini mencecah hampir 100 pelaway UNIK sehari! Pelawat UNIK bermaksud pelawat yang berlainan, bukan berulang. Maknanya pelawat baru!

Ok, kembali kepada tajuk asal post ni =)….Anda susah tidur? Nak cari tips untuk mudah tidur? Ha..ni saya nak kong si dengan anda. Tips-tips ni saya rujuk dari buku bertajuk “Foods that harm, foods that heal”. Aik? Apa kaitan buku makanan dengan tidur ni? Hehe..mesti la ada kaitan! Jom tengok apa tips-tipsnya:

Anda susah atau senang nak tidur? (Sumber imej:Google Image)

1. Mandi air suam sebelum tidur boleh membantu badan anda menjadi relax sebelum tidur.

2. Membaca beberapa minit sebelum tidur.

3. Mendengar muzik yang ringan.

4. Pastikan bilik anda gelap (atau malap) dan sunyi.

5. Pastikan bilik anda hanya untuk tidur, bukan bilik kerja atau bilik study ataupun bilik untuk menonton tv.

6. Pakai pakaian tidur atau pakaian yang longgar.

7. Jika anada tidak boleh tidur oleh kerana anda sedang berdepan depan masalah, sebelum anda ke bilik tidur, ambil kertas, tuliskan masalah anada di atas kertas tersebut dan tulis juga jalan penyelesaian yang difikirkan sesuai.Kemudian, letakkan kertas tersebut di luar.

8. Jika anda masih tidak boleh tidur, jangan duduk di dalam bilik tidur melebihi dari 15 minit. Keluar sekejap dari bilik, pergi ke bilik lain. Anda boleh menonton TV atau membaca sekejap sehinggalaha anda merasa mengantuk.

9. Elakkan makanan berat sebelum anda tidur.

10. Elakkan sebarang minuman yang mengandungi kafein (kopi, teh) selepas waktu lunch.

Jadi, ada tak makanan/minuman yang membantu anda untuk tidur?

Yes! Ada! Antaranya:

1. Susu

Susu mengandungi tryptophan, sejenid asid amino perlu (essential amino acid) yang merupakan salah satu khasiat pemakanan asli berfungsi sebagai penggalak tidu (sleep introducer). Trytophan berfungsi meningkatkan amaun serotonin, iaitu sedatif natural, dalam otak. Sebab tu banyak orang-orang lama minum susu dan sesudu madu sebelum mereka tidur! Kalau tak suka madu, anda bolehlah mengambil pisang bagi meggantikan madu. Pisang mengandungi vitamin B6, yang membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin.

Sekian saja perkongsian saya kali. Harap-harap sedikit sebanyak dapat membantu anda =)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Limau kasturi : banyak khasiatnya!

As-salam!

Sejak akhir-akhir, sedap pulak minum air asam boi+limau kasturi (saya suka keluaran K-Lime). So, entri kali ni, nak share tentang khasiat dan petua-petua yang menggunakan limau kasturi ni.

Nama saintifik limau kasturi ni adalah Citrus microcarpa. Nama lain dalam bahasa Melayu, ‘limau cuit’. Dikatakan, limau ini berasal dari Asia Tenggara, lebih spesifiknya, di Filipina. Orang putih panggil limau ni, Calamansi =)

Limau kasturi

Antara khasiat dan petua-petua menggunakan limau ni:

1. Merawat lelah.

Perahkan beberapa titis air limau ni dan campurkan dengan sesudu madu lebah. Amalkan seminggu sekali.

2. Mengurangkan pening kepala

Ramaskan limau ni di genggaman anda, ambil baunya. Atau, makan kulitnya. InsyaAllah, pening anda aan berkurangan.

3. Merawat migraine

Ha. Ini memang saya selalu alami! Petuanya, ambil air perahan limau ni, campurkan dengan kopi panas, dan minum.

4. Hilangkan kesan minyak pada kain

Untuk hilangkan kesan minyak, campurkan air perahan limau ni dengan garam,kemudian, gosok tempat yang terkena minyak tu selama 10 minit.

Selamat mencuba! Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada semua! Jangan lupa tinggalkan komen ye!

 
4 Comments

Posted by on January 2, 2012 in Perubatan Tradisional dan Islam, petua

 

Tags: , , , , , ,

Madu lebah ganti antibiotik moden?

As-Salam semua!

Baca sekali lagi soalan di atas! Betul ke?

Beberapa kajian di luar negara (sayangnya, kenapa belum di kaji di Malaysia ya?), membuktikan bahawa madu lebah dapat menggantikan antibiotik moden yang kita gunakan sekarang.

Kajian selama tiga tahun di sebuah University Teaching Hospital di Calabar, Nigeria mendapati, madu lebah dapat menyembuhkan luka yang gagal di ubati dengan antibiotik moden. Dalam kajian ini, serama 59 orang responden terlibat.Mereka mengalami luka dan nanah, diberikan madu lebah. Daripada 59 orang responden, 58 responden telah menunjukkan hasil yang positif, iaitu sembuh daripada luka dengan sempurna.

Saya cuba melakukan kajian melalui pembacaan (literature review), dan menemui satu artikel di dalam jurnal Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) yang bertajuk ” How honey kills bacteria”. Di dalam kajian mereka, mereka menyatakan bahawa lebah akan menghasilkan sejenis protein, defensin-1 yang akan dirembeskan ke dalam madu. Protein ini lah yang membantu kesan antibiotik di dalam madu lebah!

Banyak lagi kajian-kajian lain yang dilakukan, sebab saya nampak banyak kertas-kertas kajian yang berkaitan. Namun, sebagai seorang Muslim, Al-Quran adalah merupakan sumber rujukan utama bagi kami. Di dalam Al-Quran, lebah telah diceritakan di dalam satu surah, iaitu surah An-Nahlu (Lebah). Allah berfirman “Keluar daripada perut lebah minuman madu yang pelbagai warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia,” Surah An-Nahlu, Ayat 69. Subhanallah!

Madu lebah yang berkhasiat dan menyembuhkan!

Pembacaan saya di dalam buku Perubatan Islam dan bukti sains moden, yang ditulis oleh Dr. Danial Zainal Abidin, menemui satu lagi khasiat madu lebah, iaitu, menyembuh kulit yang terbakar atau melecur! Hebatkan ciaptaanNYA?

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

>Limau Nipis+Garam=Cawan berkilau!

>Kadang-kadang, bila banyak sangat cawan yang disimpan dalam almari tu menyebabkan kilauan cawan tu dah tak menyerlah. Mungkin jugak, anda terlupa nak beli sabun pencuci pinggan mangkuk dan tercari2..apa yang boleh digunakan untuk menggantikan sabun tu!

Perasan tak..kebanyakan sabun pinggan mangkuk yang kita beli pun,kebanyakannya mengandungi ekstrak pati limau nipis? Ha…pasti ada kegunaannya walaupun tak diformulasikan secara saintifik kan?
Teknik ni, saya dapat dari seorang kawan. Nak kilaukan cawan yang dah pudar kilauannya, mudah ja! Sediakan sebekas air suam, yang dicampurkan garam dan limau nipis (perah dahulu dan letakkan di dalam air). Rendamkan cawan ke dalam bekas air tadi selama 15 minit. Selepas 15minit, bilas dan lap cawan anda. Ting! Cawan anda dah berkilau seperti baru!
 
2 Comments

Posted by on October 30, 2010 in basuh, cawan, kilau, Limau nipis, petua, tips

 

>Sirih | Bukan sebarang Daun

>
Salam…

Entri kali ni mengenai sirih. Kenal sirih? Kalau tak kenal tu…agak janggal la. Hehe. Tapi takpe, internet ada, google. Ala, daun yang makcik2 kat kampung yang suka kunyah tu! Calit kapur, letak pinang, lipat2, ngap! Tak tau jugak, majlis orang kawin selalu ada, sirih junjung!

Ok. Cerita tentang sirih ni, sirih merupakan sejenis pokok renek yang menjalar dan memanjat. Daunnya agas pedas dan tawar apabila dimakan (berdasarkan feedback orang yang makan =p sebab aku xpenah makan, hehe). Orang cakap, kalau pertama kali makan, anda akan berasa pening dan pandangan berpinar2! So, don’t makan sirih and drive! hehe. Selain dari makan, macam aku cakap kat atas tadi, sirih ni sinonim dengan majlis2 adat melayu, pertunangan, pernikahan dan perkahwinan. Dalam entri ni jugak, aku nak senaraikan beberapa khasiat lain sirih selain daripada dimakan dan digunakan dalam majlis beradat.

1. Merawat sakit perut, masalah bau badan dan mulut. Rebus beberapa helai daun. Gunakan air rebusan untuk berkumur untuk hilangkan bau mulut. Air rebusan yang sama juga diminum setiap pagi untuk merawat sakit perut dan bau badan.

2. Merawat kembung perut. Kisar lumat atau tumbuk beberapa helai daun. Letakkan daun yang dikisar di perut dan balut dengan kain bersih.

3. Merawat hidung berdarah. Gulung sehelai daun sirih dan disumbat ke dalam lubang hidung di dalam keadaan anda sedang duduk. Bernafas dengan mulut semasa dirawat. Biarkan sehingga pendarahan berhenti.

4. Mengurangkam sakit gigi. Rebus beberapa lembar daun sirih dan masukkan sedikit garam ke dalam rebusan. Kumur dengan menggunakan air rebusan tadi.

Selamat mencuba!

 
2 Comments

Posted by on May 28, 2010 in petua