RSS

Kisah nak beli baju raya: part 2

05 Aug

Assalam…

Hehe..macam sinetron plak..ada siri-siri. Anyway, dah masuk fasa kedua Ramadhan. Kejap ja kan?

Semalam berkesempatan mengunjungi Jalan TAR, yang famous dengan pelbagai gerai kain baju. Target utama, nak beli baju melayu, kaler merah cili. =)

Macam biasa, nak sampai ke sana, jalan sesak. Open space parking pun cepat ja penuh (baru jam 11.30pg ketika tu). Tapi, saya ada favourite parking spot saya kalau berkunjung ke SOGO ataupun Jalan TAR. Saya parking kat bangunan CIMB bersebelahan SOGO tu. Parking space yang banyak (banyak tingkat jugak), parking rate RM3/jam (kalau tak salah).

OK. Habis bab parking. Maka bermula la perjalanan kami (aiseh ayat) di Jalan TAR. Kami tak terus ke kedai-kedai dalam bangunan, tapi terus mengunjungi gerai2 di celah2 lorong belakang bangunan. Pergh! Dah la panas (sapa suruh pi tengahari), orang punya la ramai! Sesak! So, pastikan anda tahan dengan keadaan macam tu. Takut nanti pengsan pulak.

Gerai demi gerai kami berkunjung, lastly saya jumpa juga baju melayu yang sesuai. Purata harga baju melayu di gerai-gerai disini antara RM100-150 (ada yang set bersama sampin). Saya beli yang harga RM120, tapi bila dah tawar-tawar, dapat lah RM100 (ingat, tawar menawar dulu ye).

Dah setel cari baju saya, cari baju isteri pulak. Banyak pilhan yang terdapat disini, harga dalam lingkungan RM80-200. Baju melayu dan baju kurung untuk kanak-kanak pun banyak pilihan.

Bila dah selesai, baru kami pusing-pusing ke dalam kedai-kedai di Jalan TAR. Ha, bila masuk kat dalam kedai-kedai ni, terkejut jugak tengok, ada ja baju melayu yang lagi murah, antara RM39-RM100. Wah..rasa rugi plak..huhu. Saya tak sempat tengok jenis dan kualiti kain, sebab terlalu ramai orang di dalam kedai.

Hampir 2 jam 30 minit kami ‘bersiar-siar’, kami pun balik….So, nasihat saya, pusing-pusing survey dulu sebelum beli. =)

 

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: