RSS

Kisah nak beli baju raya

02 Aug

Salam semua!

Ha..lagi 2 minggu lebih..kita akan menyambut Aidilfitri. Macam mana puasa anda tahun ni?

Tahun lepas, saya beli kain, upah orang jahitkan baju melayu. Tapi, bila calculate2 balik, macam membazir pulak! Yela, kain ja dah brapa, upah ja…paling kurang RM60 (di Kedah la…kalau di KL RM80 ke atas). Total semua, dah seratus lebih. So, tahun ni saya decide, untuk beli yang dah siap.

Sabtu lepas, saya sempat meninjau-ninjau baju raya. Alang2, beli baju raya anak isteri sekali. Destinasi pertama kami,KWC, Kenanga Wholesale City. As expected, di KWC, tak banyak baju lelaki. Majority kedai adalah baju wanita. Sempat la saya ‘sambar’ 3-4 helai baju kemeja (untuk saya, adik, ayah dan ayah mertua). Berdasarkan pemerhatian saya, harga bagi baju lelaki, seperti biasa. Saya masih boleh dapat kemeja dengan harga RM20-29 sehelai. Kebanyakannya kain cotton. Kedai baju lelaki banyak terletak di tingkat LG dan G.

So, sampai la turn wife. Puas jugak pusing kedai-kedai nak cari baju kurung warna merah (nak sedondon la katakan). Baju kurung banyak terdapat di tingkat 3-4. Ha…harga bagi baju wanita, saya dan isteri perasan, ada peningkatan harga. Kalau dulu (bukan musim raya) masih boleh dapat harga bawah RM100-RM200. Tapi, mentang-mentang dah nak raya ni, purata harga dari RM150 ke RM300! Ada jugak yang harga bawah RM100, tapi kain yang kurang berkualiti, ataupun corak/trend lama (mengikut kata isteri saya la). Last2, dapatlah jugak sepasang baju untuk dia. Baju baby plak, dapat la 2-3 pasang. Harga baju baby pun rasa macam ada sedikit peningkatan harga.

Oleh kerana KWC tak ada baju melayu, so saya decide untuk ke Mydin USJ. Tahun lepas, saya pernah ke sini, beli baju untuk majlis hari raya company. Bila sampai, biasa la, masalah jam, masalah parking, terpaksa parking agak jauh. Dah masuk dalam, MasyaAllah, ramainya orang! Terus ke tempat tujuan, seksyen pakaian. Bagi saya, berbaloi beli baju melayu di Mydin ni. Harga tak mahal, sekitar RM50-80 (majoriti). Kualiti pun OK! Baju melayu untuk baby pun murah! Harga sekitar RM29.90! Saya beli di KWC RM50! So, finally, saya rasa, anda jangan pandang rendah untuk beli baju di Mydin. Duit pun jimat!

Advertisements
 
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: