RSS

RapidKL (LRT) dah pakai token?

30 Dec

Syyyy….

Yang selalu naik LRT tu mesti..ala..baru nak tau ke? Hehe…Jawapannya Ya! Sebab saya jarang naik LRT sejak akhir-akhir ni. Almaklumla…dah tak berkerja di tengah bandaraya KL atau kawasan yang berhampiran dengan LRT.

Apapun, tahniah buat RapidKL yang telahpun berjaya menambahbaik prasarana di stesen LRT. Salah satunya adalah dengan menukar sistem tiket kepada sistem yang menggunakan token. Sistem token ni mungkin dapat menjimatkan kos RapidKL, sebab dah tak payah nak ulang cetak. Jalur magnetik di tiket kan mudah rosak, jadi  kena la diorang cetak semula kalau rosak. Dengan token, tak ada lagi masalah tu.

Token LRT
Ni la rupanya token yang digunakan di LRT RapidKL. (Source:www.myrapid.com)

Hah! Kenapa ada dua warna? Biru untuk apa? Merah pula? Sebenarnya, token biru adalah token dengan harga biasa.Token merah pula digunakan untuk token dengan harga konsesi (Warga emas,OKUdll). Token berwarna merah ni akan mula digunakan bermula 1 Januari 2012! Tapi, buat masa ini, token ni hanya boleh di beli di kaunter sahaja.

Yang bagusnya, token ini boleh digunapakai di kedua-dua sistem LRT di bawah kendalian RapidKL, iaitu Kelana Jaya Line (Putra) dan Star.

Tapi, sepanjang pemerhatian, ada sedikit kelemahan semenjak penukaran sistem ini berjalan. Dengan penukaran sistem ini, pengguna LRT perlu membeli token melalui vending machine yang disediakan. Hanya kes-kes tertentu sahaja dibenarkan membeli melalui melalui kaunter. Oleh kerana vending machine ini adalah baharu, sesetengah orang masih lagi terkial-kial untuk menggunakannya. Dan, tiada pekerja RapidKL yang membantu. Jadi, diharapkan pihak RapidKL dapat menyediakan pembantu khidmat pelanggan pada setiap vending machine (atau 2 mesin 1 orang) buat masa ini (sebab baru lagi). Keadaan ini dapat membantu mengurangkan kesesakan semasa pengguna beratur membeli token (akibat orang yang kurang pengalaman menggunakan mesin vending). Kedua, dah nama pun mesin, kadang-kadang tidak menerima duit yang terlipat, terkoyak ataupun lembik (renyuk). Maka, terkial-kial la bagi orang yang duitnya tidak diterima mesin tu…dah..jadi lagi lambat.

Ketiga, tiada garisan pemisah diletakkan di setiap sisi mesin. Umum mengetahui, tabiat ‘orang kita’ yang kurang berdisiplin ketika beratur. Apabila terlalu sesak, ada diantara kita yang keliru, dimanakah barisan, dan ada yang tersilap membuat barisan baharu. Akhirnya, berlaku pertindihan barisan…dan…anda sendiri bayangkan.

Mungkin kerana ianya masih baharu, jadi masih terdapat kelemahan di sana-sini. Apapun, sesuatu perubahan pastinya akan memerlukan sedikit masa. Jadi, bersabar ye….

P/S: Kalau nak selamat, sediakan duit syiling siap-siap. Nak lagi selamat, pakai je Touch N Go. Xpayah beratur2 dah. =)

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on December 30, 2011 in Isu Semasa

 

Tags: , , , , , , ,

3 responses to “RapidKL (LRT) dah pakai token?

  1. CSI

    December 30, 2011 at 9:50 pm

    bagus jugak kan? hahha….comel pulak

     
    • thexcel

      December 31, 2011 at 11:13 am

      Haha. Kekadang keliru ngan syiling dalam poket gak 🙂

       
  2. Khidhir

    January 20, 2012 at 1:04 pm

    lapang sikit kat masjid jamek tu kan..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: