RSS

Cloth Diaper : Jimat dan Selamat?

30 Dec

Assalamualaikum..dan salam sejahtera!

Aik? Topik ibu-ibu plak kali ni? Hehe….sempena bakal menjadi bapa (buat pertama kalinya) pada bulan Januari nanti (insyaAllah), kena la saya belajar sikit-sikit pasal bayi ni. Ha..sebab tu la post kali ni ada kaitan dengan bayi! =)

Waktu berkunjung ke satu pameran ibu dan bayi di Midvaley, November lepas, kami telah diperkanalkan kepada Cloth Diaper atau ringkasnya CD. Apa cloth diaper ni? Apa beza dengan ‘pampers’ atau disposable diapers? Apa kelebihan pakai CD ni? Berapa kos CD? Jimat ke? Selamat ke? Wah…banyak btoi no soalan-soalan yang terlintas di fikiran kita kalau benda ni baru nak diperkenalkan!

Ok..mari menjawab satu per satu:

1. Apa itu cloth diaper?

Cloth diaper, atau kalau diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu, adalah lampin kain. Pernah tengok lampin kain? Ala…zaman dulu-dulu, sebelum famousnya ‘pampers’ atau lampin pakai buang (Disposable diapers), memang mak-mak kita pakaikan kita lampin kain ni. Biasanya, kain warna putih, dengan material dibuat dari cotton. Macam gambar kat bawah tu:

Cloth diaper,lampin kain

Lampin kain klasik (Source:www.diyaluna.com)

Haa….ingat dah? Itu la cloth diaper atau lampin kain! Tapi, sekarang ni, zaman dah berubah, dah moden, jadi lampin kain pun dah diubahsuai, supaya lebih kemas, lebih selesa dan lebih menarik! Salah satu contoh lampin kain moden, adalah keluaran Lunatots. (Saya pun beli Lunatots punya CD).

Lampin Kain Lunatots

Contoh Lampin Kain Moden (Sumber: Lunatots)

2. Apa beza CD dengan disposable diapers (lampin pakai buang)?

Banyak bezanya!

i. Penggunaan bahan kimia

Di dalam lampin pakai buang, terdapat ‘gel penyerap’ yang diletakkan supaya kadar penyerapan lebih banyak. Gel tersebut kebiasannya adalah¬†sodium polyacrylate, sejenis polimer penyerapan. Kehadiran bahan kimia ini, boleh menyebabkan penyakit, atau alergik kepada bayi anda.

Manakala lampin kain pula, tidak menggunakan sebarang bahan kimia atau polimer untuk penyerapan. Lampin kain moden, menggunakan mikrofiber untuk membolehkan penyerapan lebih banyak (tidak la sebanyak polimer tersebut).

Antara bahan kimia lain yang terkandung di dalam lampin pakai buang adalah Dioxin. Walaupun kandungannya tidak tinggi (hanya trace, atau saki-baki), namun bahan ini amatlah bertoksik. Ianya adalah saki-baki daripada proses pelunturan (paper bleaching) semasa pembuatan lampin pakai buang tersebut. Bahan ini juga diklasifikasikan sebagai ‘karsinogenik’, iaitu bahan yang boleh menyebabkan kanser! (Bahaya tol!)

ii. Mesra alam

Lampin pakai buang dianggarkan akan ‘lupus’ atau ‘terdegradasi’ dalam masa 250-500 tahun! Keadaan ini boleh menyebabkan kesan buruk kepada bumi kita. Kajian mendapati, pembuangan lampin pakai buang, meningkatkan jumlah buangan sisa pepejal sebanyak 7 kali dan semasa pembuatannya, 3 kali ganda bahan buangan pepejal dihasilkan.

Manakala lampin kain, menggunakan sumber asli dalam proses pembuatannya, yang membolehkan ianya ‘terdegradasi’ secara natural dan tidak mencemarkan alam sekitar. Dalam satu kajian di United Kingdom , didapati penggunaan lampin kain ini, dapat mengurangkan sekurang-kurangnya 40% pencemaran berbdanding dengan lampin pakai buang.

iii. Penggunaan berulang

Lampin pakai buang hanya digunakan sekali (sebab tu namanya pakai dan buang hehe). Manakala lampin kain boleh digunakan secara berulang kali (dianggarkan setiap lampin kain boleh digunakan sehingga 200 kali atau sehingga anak berumur 3 tahun). Ha! Jimat duit anda, selamat juga bumi kita!

Sekian dulu info untuk setakat ni..bersambung lagi di post seterusnya, bagi menjawab soalan-soalan lain plak!

Jangan lupa tinggalkan komen ya!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 30, 2011 in Parenting, Uncategorized

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: