RSS

Jom buat sendiri : Tart Telur

13 Mar

 

Salam semua….

Dah lama sebenarnya nak tulis pasal resipi ni. Resipi DIY kali ni ialah tart telur…..simple n sedap!

Tart biasanya ada 2 bahagian, iaitu, kerak (crust) di luar dalam inti(filling).

Untuk buat crust (kerak)nya, bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur

Macam mana caranya? Ikut step2 di bawah:

  1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.

Then, jom tengok apa pulak bahan nak buat inti (filling)nya! :

  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence

Cara-caranya:

  1. Pukul gula dan telur.
  2. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  3. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.

Bila dah siap diisi intinya dalam bekasnya, masukkan ke dalam oven dan bakar selama 10 pada suhu 180°C.

Tada……

Inilah hasilnya:

 

 

 

Advertisements
 
15 Comments

Posted by on March 13, 2011 in Makan-makan, Uncategorized

 

Tags: , , , , , , ,

15 responses to “Jom buat sendiri : Tart Telur

  1. a'an

    March 13, 2011 at 7:57 pm

    waa, nyum3!! nk 8 biji bole? heheheh

     
  2. thexcel

    March 13, 2011 at 9:37 pm

    Haha…mai la rumah. wife boleh tolong buat..jadi mentor lagi!

     
    • Nadia

      September 13, 2011 at 9:01 pm

      Knp inti saya bt x jd? Inti dia mcm cair, x msk2. Adkh kena kacau ats dapur dulu

       
      • thexcel

        November 21, 2011 at 9:50 pm

        Xpyh msk ats api.awk kena masukkan sikit tepung kastard dlm filling tu..baru jd keras sikit.masukkan dlm 1sudu ja utk bancuhan 4bj telur

         
  3. sehaaa,,jtt....

    June 19, 2012 at 6:24 pm

    bekAs tart telur tu beli ker

     
  4. puteri diana

    July 13, 2012 at 8:43 pm

    agak2nye brape ye…bekas 2…

     
    • thexcel

      July 18, 2012 at 8:53 am

      Saya tak ingat..tapi murah ja..beli kat kedai bahan2 kek

       
  5. puteri diana

    July 27, 2012 at 10:18 am

    oowhhhh….thank

     
  6. puteri diana

    August 7, 2012 at 6:35 pm

    Biasenye ad yg kecik ckit tart ni..memng sedp..tpi x tau nme ape!!huhu

     
    • thexcel

      August 7, 2012 at 7:21 pm

      A’a..memang..nama tart telur gak kot..hehe…

       
  7. adam

    August 17, 2012 at 3:00 pm

    berapa minit

     
    • thexcel

      August 21, 2012 at 6:07 pm

      bergantung dengan oven sebenarnya..saya antara 15-20 minit

       
  8. izan

    September 12, 2012 at 9:43 am

    Tepung tu byk mane? Tak de bgtau pun…tp kat cara membuat ade ckp masukkan tepung…bgtau ek..,ak cuba buat nati…tq

     
    • thexcel

      September 30, 2012 at 11:08 pm

      izan, sori lambat reply.

      Ni sukatan untuk 1kg

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: