RSS

>Singgah sebentar di Nasi Vanggey, Ipoh!

26 Feb

>

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!
Balik raya cina hari tu, dala perjalanan nak balik ke KL, tersekat dalam jem teruk. Jadi, aku pun try ikut jalam lama. Dari Alor Setar, sampai ke Ipoh, amik masa sampai 8jam (biasanya 3 jam ja). So, perut dah lapar, mula la tercari2 kedai nak singgah.
Restoran nasi kandar biasanya terkenal di Pulau Pinang, tapi di Ipoh ni pun ada yang best! Nama resoran ni Nasi Vanggey. Aku diperkenalkan dengan restoran ni oleh kawan aku, orang Ipoh.

Tapi, tempat yang pegi ni cuma cawangan dia. Kata member aku tu, kalau nak rasa yang lagi ‘kaw’, kena pi dekat tempat asal dia, kat Yong Kalsom ke ape ntah. Makanan yang spesel kat sini tentulah Nasi Kandar atau lebih dikenali dengan ‘Nasi Ganja’ atau ‘Nasi Vanggey’ ditambah dengan ayam goreng ros. Menu lain yang digemari adalah Roti Nan Cheese. Kalau yang xminat nasi kandar, ada menu2 lain jugak untuk dipesan termasuklah tomyam.

Bagi yang nak try, Restoran Nasi Vanggey ni terletak di alamat:
5A, Lebuh 1, Greentown Business Centre,Ipoh, Malaysia 30450

Koordinat GPS:

Advertisements
 
9 Comments

Posted by on February 26, 2011 in Ipoh, Makan-makan, Nasi Kandar, Perak, Restoran

 

9 responses to “>Singgah sebentar di Nasi Vanggey, Ipoh!

  1. Bro Framestone

    March 29, 2011 at 12:49 pm

    akan di terjah nanti

     
  2. fariz

    February 7, 2012 at 1:24 am

    nak tanya.. ada jgak dengar baru2 ni.. tapi nama dia yang a.k.a ‘nasi ganja’ tu haha.. ada pakai ganja ke? ke cuma nama.

    kalau cuma nama je mmg nk try sgt2., kalau bleh yg ori.

     
    • thexcel

      February 7, 2012 at 8:05 pm

      Assalam Fariz,

      Setahu saya, takde la pakai ganja. Kalau ada konpem kedai tu dah kena serbu dah. Mungkin disebabkan sesetengah orang tu ketagih nak makan nasik ni, so bagi nama nasi ganja.

       
  3. rizal

    March 6, 2012 at 12:35 am

    yg terbaik vanggey jln yong kalsom dan jln nak masuk manjoi..nasi ni tak sama rasanye ngan nasi kedai mamak yg lain..karinye lain dr yg lain.sambal nye lg..memang best..cube lah…

     
    • thexcel

      March 6, 2012 at 7:30 am

      Rizal:
      Yes..kawan saya ada jugak bagitau..vanggey sebenar yang real bukat kat situ. Thanks =)

       
  4. Amira Yusuff

    April 30, 2012 at 6:42 pm

    yg ni kategori biase2 je….ada yang lg best..btl2 dekat pekan ipoh…dkt dgn masjid..kedai dia kecik je tp mknn dia…fuhh!!!!…

     
    • thexcel

      April 30, 2012 at 11:23 pm

      Yes..kawan saya pon bagitau macam tu…nanti nk try yg ori la…:-)

       
  5. nasik ganja

    August 13, 2012 at 3:07 pm

    better g try kat jalan yang kalsom, yanggey nie ada dua dan xde kena mengena ngan nasik ganja ori, (p/s sebelum nie penak makan yang kat jalan nak masuk manjoi lepas sedap makan tetiba keluar seorang pempuan india kuar bawak lauk, bile tanyer waiter dia cakap pempuan india tu yang masak.) pempuan tu pakai blouse ngan apron pastu ada tanda merah kat dahi.

     
    • thexcel

      August 13, 2012 at 10:03 pm

      huhu..mmg dah ada org rekemen kat jalan yang kalsom tu..blum ada kesempatan…

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: