RSS

>Kisah Kopi dan fakta menarik mengenainya =)

15 Jan

>

Salam…..

Pagi2 dah berkejaran ke KLIA akibat kesilapan sistem untuk Check In di kiosk self-check in. Pukul 5.15 pagi dah tercegat di depan kaunter daftar masuk MAS International. Tapi, malangnya pukul 6pagi baru kaunter bukak. Pukul 6.15pagi, alhamdulillah, dah berjaya daftar masuk. Then, rushing pi ke rumah biras di Sepang sebab nak mintak dia jaga keta. 6.50pagi, sampai balik ke KLIA. Boarding time pukul 7pagi. Hohoho…kalut2……
Bila dah boarding, perut dah mula rasa lapar. Sebab tak pernah tinggal sarapan pagi. Apa lagi, cari la kedai yang ada. Then, nampak ‘Jonker Walk’ Kopitiam di sebelah lane pintu masuk B. Time dah pukul 6.55pagi. Tinggal lagi 5minit! Aku pun pesan Kopi Kampung! Harga? RM 5.90 secawan! Temasuk tax…dah RM 6ringgit lebih. hehe. Hantam saja lah labu….

Kopi kampung Jonker. Sedap. Pekat.
Jom tengok sikit antara fakta2 menarik mengenai kopi:
  • Hayat pokok kopi boleh mencecah sehingga 50-70tahun!
  • Biji kopi akan bertukar dari warna kuning ke oren dan akhirnya ke warna merah dalam masa 6-8bulan dari ianya berbunga.
  • Dianggarkan 1400juta cawan kopi diminum diseluruh dunia setiap hari
  • Antara perkataan kopi dalam bahasa lain: Qahwah-Arab, Koffie-Dutch,Kahve-Turki,Kafei-Mandarin
  • 1 Oktober merupakan “Hari Kopi” di Jepun
  • Komoditi kedua terbesar didagangkan di dunia selepas Minyak.

P/S: Kopi memang salah satu minuman kegemaranku!
Advertisements
 
2 Comments

Posted by on January 15, 2011 in Coffee, Corat-coret, Kopi, Makan-makan, Sejarah Kopi

 

2 responses to “>Kisah Kopi dan fakta menarik mengenainya =)

  1. shah87

    January 21, 2011 at 3:04 pm

    >jarang minum kopi..teh selalu la..hehehehe..

     
  2. dxcel

    January 21, 2011 at 3:10 pm

    >Nanti kita cari pasal teh plak. Hehe

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: