RSS

>Khasiat Kacang Soya :: Antikanser

18 May

>

Salam

Teruja dengan artikel yang dibaca dalam sebuah buku, aku nak kongsikan dengan semua pembaca blog aku tentang khasiat kacang soya dan produknya dalam mencegah kanser atau antikanser. Antara produk kacang soya yang seringkali kita guna adalah susu, tofu, tempe dan sebagainya. Tapi, kita tak tau apa ada dalam soya yang baik untuk kesihatan kita.
Di dalam kacang soya, terdapat paling kurang lima bahan sebatian yang dikenalpasti berfungsi sebagai antikanser. Antaranya adalah genistein dan diadzein yang mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Di samping itu, ahli-ahli sains juga menemui satu lagi bahan di dalam produk soya yang mempunyai formula kimia yang sama dengan tamoxifen, sejenis ubat yang digunapakai secara rutin bagi merawat kanser payudara. Kajian yang dilakukan ke atas binatang-binatang mendapati kesemua bahan-bahan ini mampu menghalang pertumbuhan sel-sel barah di kulit dan usus besar.

So, cegah sebelum parah..selamat mencuba dan semoga anda dan saya sihat selalu!
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on May 18, 2010 in Nutrisi Pemakanan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: