RSS

>Tips bersihkan kesan dakwat pada tangan

17 May

>
Salam…

Semalam aku dok perosah (ni bahasa kedah, bahasa standardnya adalah mengerjakan, hehe) printer aku. First time pakai sistem CISS (Continuous Ink Supply System). Biasala bila bermain dengan ink ni, paling tidak, sikit akan terpalit pada tangan (kecuali pakai sarung tangan).
Lepas dah siap semua kerja, aku pun cuci tangan yang dicemari dakwat pelbagai kaler ni. Tonyoh punya tonyoh, tak keluar-keluar. Still berbekas dakwat tu. So, ada internet, aku pun search macam mana nak hilangkan dakwat yang melekat kat tangan tu. So, dalam entri ni aku nak kongsi dengan semua macam mana. Teknik ni mestilah digunakan kalau guna sabun tak berkesan no.
Pertama, gunakan hairspray. Caranya, spraykan hairspray kat tempat yang kena dakwat tu, biarkan selama 6-10 saat. Kemudian, basuh tangan anda semula dengan sabun dan air suam. Hairspray biasa saja tau! Jangan guna gel hairspray ka, colour hairspray ka, satgi lain plak jadinya!
Kedua, kalau cara di atas tak menjadi, apa lagi..gunakan peluntur! Tapi awas, pastikan anda mencairkan dulu peluntur tu! 1 bahagian peluntur dicampurkan dengan 10 bahagian air. Rendamkan tangan yang terkena ink ke dalam larutan peluntur tadi selama beberapa minit sehingga dakwat tersebut keluar. Awas! Tak semua orang boleh gunakan cara ni. Ada yang kulitnya sensitif! Jangan sesekali gunakan cara ini untuk bayi atau kanak-kanak. Bagi yang menggunakan cara ni, adalah dinasihatkan agar anda menyapukan pelembap (moiturizer) pada tangan anda selepas dibasuh dengan air bersih.
Antara cara lain yang lebih selamat adalah menggunakan ubat gigi,baking soda, baby wipe, antiseptic beralkohol, minyak zaitun dan baby oil.
Semoga sikit pengetahuan ni boleh memberi manfaat kepada kita semua! Yang ada petua lain, dipersilakan memberikannya di ruangan komen.
Advertisements
 
5 Comments

Posted by on May 17, 2010 in petua

 

5 responses to “>Tips bersihkan kesan dakwat pada tangan

  1. FF Homestay

    February 14, 2011 at 10:19 pm

    >good ada jugak petua ya. Tq ya

     
  2. thexcel

    March 10, 2011 at 7:17 pm

    Thanks FF

     
  3. Daniel Amin

    October 19, 2012 at 7:59 am

    guna pencuci muka clean & clear

     
  4. Leeza dayasari

    January 9, 2013 at 12:40 am

    thx for all tis tips.. nak aplikasi yg hairspray. tgn penuh dakwat ni.

     
    • thexcel

      January 9, 2013 at 11:12 am

      Owh..berjaya x? Thanks melawat blog. =)

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: