RSS

>Aku ke salah?

18 Apr

>Salam. Sekian lama tidak menulis blog. Kini, aku nekad nak teruskan berblog. Nak kongsi apa saja pengetahuan yang aku ada dengan semua. Coretan kali ni, tentang sikap.

Kejadian pertama:
Waktu aku menunggang motor nak balik dari keja baru ni, aku ikut belakang sebuah moto lain. Kami sama-sama berenti di lampu isyarat. Sebaik saja lampu hijau, dia berada di depan. Aku masih mengekori abang tu. tetiba dia brek mengejut. Aku cuba mengelak ke sebelah kanan, dan cuba memotong. Dan sekali lagi, abang ni terus belok kanan tanpa bagi sebarang isyarat. Hampir-hampir kami bertembung. Dan tak semena-mena, dia dengan kasarnya paling ke arah saya dan berkata ” WOI! Bodo la ko!”. Aku pun blur. Aku ke yang salah. Aku pun angkat tangan sebagai tanda mintak maaf (Kot-kot la aku yang salah).

Kejadian kedua:
Aku tengah beratur di airport untuk daftar masuk. Depan aku ada sorang je tengah check in. Sampai je giliran aku tetiba ada sorang “uncle” ni terus potong aku dan terus ke kaunter. Nak marah, macam tak hormat orang tua. Tapi tindakan dia potong aku tu, macam tak hormat orang yang beratur plak. Mungkin dia dah terlambat, tapi apa la salahnya kalau minta izin dulu, bukankah tu lebih sopan?

Jadi kesimpulan dari 2 kisah aku di atas tu, aku nak tanya soalan : Adakah budaya sopan orang kita dah hilang? Fikir, renung dan bertindak! Jumpa lagi…

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 18, 2010 in Corat-coret

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: