RSS

>Harta Intelek dan Inovasi

29 Apr

>Dah dua minggu aku dalam training IP (Intellectual Property). Ada session yang best, ada session yang bored, ada session yang so-so (Terutamanya session dengan lawyer). Apapun semua session aku rasa sangat berharga. Selama ni aku kurang prihatin dengan IP, sekarang aku dah dapat ‘big picture’. Paling kelakar, bila tau idea-idea yang nampak mengarut di patenkan kat US. Contohnya, ada sorang tu, patenkan cara nak hayunkan buaian kanak-kanak. Aku rasa, cara nak hayun buai tu, nenek moyang aku pun tau..haha…

Ok, mulai sekarang, aku nak muatkan ‘review’ untuk ciptaan-ciptaan terbaru dalam dunia ni. Zaman pemerintahan DSN ni kan nak galakkan rakyat berinovasi. Kot-kot la benda yang aku review ni sedikit sebanyak boleh bagi inspirasi kat semua. Paling tidak, ada sedikit idea untuk cipta sesuatu. Lemah lagi, just bagi sikit ‘awareness’ pada semua yang dunia dah maju..zaman dah berubah..hehe. Ok?
Bagi mereka yang teringin nak tau basic IP search, kepentingan, aplikasi, boleh la bertanya. Aku tak keberatan untuk berkongsi. Apa yang diharapkan, rakyat Malaysia akan terus menuju ke arah Rakyat Berinovasi. Dalam dunia ni, kalau kita tengok, syarikat yang paling banyak buat patent adalah IBM. Yang kedua, Samsung. Syarikat Malaysia di mana? Tempat ke berapa tu aku kurang pasti. Tapi, salah sebuah syarikat yang berinovatif kat Malaysia ni adalah Air Asia. 
Sistem pendidikan kat Malaysia ni mungkin kurang menggalakkan inovasi. Lebih kepada ‘exam-oriented’. Tapi, aku dengar sistem pendidikan akan di rombak dan di formulasi semula. Harap-harap, kerajaan tekankan budaya berinovatif ni kat sekolah. MRSM, SBP, Sek Teknik, aku tengok dah ada sedikit penerapan subjek inovasi ni. Satu pergerakan yang bagus.
Ok. Jumpa lagi di tulisan seterusnya.
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 29, 2009 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: