RSS

>Apa yang anda makan?

08 Jun

>

Tabiat pemakanan rakyat Malaysia kini telah mula dipengaruhi oleh budaya pemakanan barat. Tak salah nak mencuba…tapi…apa yang anda makan..akan mempengaruhi kesihatan anda. Bukan kesihatan fizikal je…kesihatan minda pun….So…nak dapat minda yang sihat..disamping badan yang cergas..kena la jaga pemakanan anda.

Saya banyak membaca tentang pemakanan, makanan yang baik dan tidak baik untuk kesihatan dan juga pemakanan untuk mendapat minda yang power! Jadi..saya nak kongsi dengan semua dalam blog ni. Mungkin ada yang bertanya…semalam saya tulis pasal motivasi..tetiba hari ni kesihatan pulak? Apa tujuan blog ni?

Ya..anda memang betul…awal pagi tadi saya menulis tentang motivasi. Anda baca ‘tagline’ blog ni tak? Ha..dah perasan kan..bagi saya..kalau kesihatan tak ada…susah kita nak capai kejayaan..walaupun boleh..memang boleh…saya cuma kata…susah.

Pengalaman sebenar saya…waktu saya dekat matrikulasi…minggu exam final. Memang semua orang time tu nak skor 4.0. Saya pun tak terkecuali la. 3 hari sebelum exam…saya ‘stay-up’. 3 hari berturut-turut saya tak tido. Segala jenis kopi….tongkat ali…tongkat tok mat…kopi jantan…semua saya balun…last2 hari exam menjelang..saya demam panas…dari nak dapat 4.0 terus dapat 3.++…

Salah satu faktor penentu kesihatan adalah apa yang kita makan…kita telan…kita balun…kita lantak…jadi, saya nak berkongsi dengan semua makanan-makanan yang kita boleh makan..elok di makan atau tak dan makanan yang boleh menjana minda. Tak terkecuali…makanan yang boleh jadi penyembuh penyakit-penyakit tertentu..(lepas ni boleh la jadi pakar perubatan herba ye!).

Bersambung pada coretan seterusnya.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on June 8, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: